FOR RETTEN: Varg Vikernes, tidligere kjent som «Greven», må i morgen møte i retten i Paris, tiltalt for forherligelse av krigshandlinger og oppfordring til rasehat. Foto: Ingun Mæhlum
FOR RETTEN: Varg Vikernes, tidligere kjent som «Greven», må i morgen møte i retten i Paris, tiltalt for forherligelse av krigshandlinger og oppfordring til rasehat. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer

- Vi har ikke noe problem med å ha Varg Vikernes i landsbyen vår

Varg Vikernes i retten igjen i Paris i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I morgen må Varg Vikernes møte i straffedomstolen i Paris, tiltalt for forherligelse av krigshandlinger og oppfordring til rasehat.

Ifølge påtalemyndigheten risikerer Vikernes fem års fengsel og en bot på 45 000 Euro.

Vikernes møtte opprinnelig for retten i samme sak 17. oktober i fjor, men saken ble utsatt for å gi forsvareren bedre tid til å forberede seg.

- Godt naboforhold Ordføreren i landsbyen Salon-la-Tour, Jean-Claude Chauffour, visste ikke noe om morgendagens rettsak, før han hørte det på nyhetene i dag tidlig.

- Vi har ikke noe problem med Mr. Vikernes. Det som skal skje i Paris er en helt vanlig rettsak der han er siktet for å ha skrevet ting på bloggen sin. Men her i landsbyen har han et helt normalt forhold til naboene og de rundt 700 innbyggerne som bor her, sier Chauffour på telefon til Dagbladet.

Varg Vikernes bor sammen med kone og deres to barn i den lille landsbyen som består av et par fabrikker, jordbruk og endel kunstnere.

- Vi har ikke mange bekymringer her, så lenge vi har sol, ler ordføreren.

Fortsetter:

- Vi har en skole i landsbyen, men her går ikke barna til Vikernes. De blir undervist i hjemmet, men er likevel underlagt det franske undervisningssystemet. Nei, vi har ikke noe problem med familien. De holder på med sin black metal og lager ikke bråk, sier Chauffour.

Fire våpen Saken mot Vikernes i Frankrike starta ved morgengry 16.juli i fjor - da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger.

Mistanken var blant annet begrunnet i at Vikernes kone på kort tid hadde kjøpt fire våpen.  

Mistanken ble raskt droppet og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes' blogg nærmere etter i sømmene.

Drapsdømt Vikernes (41), også kjent under navnet «Greven» og artistnavnet «Count Grishnackh», var en markant skikkelse i det norske og internasjonale black metal-miljøet på nittitallet, blant annet som bassist i bandet Mayhem.

I 1993 ble han dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollega Øystein Aarseth, tre kirkebranner, én brannstiftelse og flere tyverier. Han ble prøveløslatt i 2009 etter 16 år i fengsel.

ARRESTERT: På denne gården i Frankrike bodde Varg Vikernes med familien da han ble arrestert 16. juli i fjor. Han var mistenkt for planlegging av terrorhandlinger, men disse beskyldningene er nå droppet. Foto: Agence Tulle
ARRESTERT: På denne gården i Frankrike bodde Varg Vikernes med familien da han ble arrestert 16. juli i fjor. Han var mistenkt for planlegging av terrorhandlinger, men disse beskyldningene er nå droppet. Foto: Agence Tulle Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer