- Vi har ikke operert det skipet på fem år. Det har gjort mange oppdrag for russiske myndigheter

Amerikansk utleier av «Professor Logachev» til Dagbladet.

SPESIALFARTØY:: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» la ut fra St. Petersburg lørdag kveld. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen, og skal være spesielt godt egnet for «vanskelige forhold». Svenske forvsarsmyndigheter sa i dag skipet satte kursen mot Gdansk, men posisjonen er ikke bekreftet. Foto: Sound Ocean Systems
SPESIALFARTØY:: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» la ut fra St. Petersburg lørdag kveld. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av sjøbunnen, og skal være spesielt godt egnet for «vanskelige forhold». Svenske forvsarsmyndigheter sa i dag skipet satte kursen mot Gdansk, men posisjonen er ikke bekreftet. Foto: Sound Ocean SystemsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var Dagbladet som søndag avslørte at det russiske spesialfartøyet «Professor Logachev» tok av fra St. Petersburg i en toppfart på 14 knop lørdag kveld, og nærmet seg Stockholm. Det er imidlertid over et døgn siden sist registrering via fartøyets eget automatiske identifikasjonssystem (AIS).

Den ble gjort rundt klokka 17.00 søndag ettermiddag, og viser at skipet ligger hels vest i Finskebukta, på grensa til Østersjøen. Svenske forsvarsmyndigheter sier i dag at skipet satt kursen mot Gdansk sør i Østersjøen, men det er vanskelig å si hvor skipet befinner seg.

Det er foreløpig ingen svar på om det kan være involvert i dramaet som nå foregår i Stockholms skjærgård, der det svenske forsvaret driver en intens jakt på et fremmed undervannsfartøy. Russland har avvist alle påstander om at det er noen av deres fartøyer som ligger i skjærgården, og pekte tidligere i dag på Nederland.

Oppdrag for russiske myndigheter Mesteparten av infoen Dagbladet har funnet tyder på at skipet er tilknyttet det amerikanske selskapet Sound Ocean Systems, som hører til i Redmond i Seattle i den amerikanske delstaten Washington vest i USA.

I kveld fikk Dagbladet, etter gjentatte forsøk, kontakt med firmaets direktør, Ted Brockett.

— Vi er et markedsselskap som prøver å finne muligheter for eierne, og vi har omtrent ikke operert det skipet på fem år. Det har gjort mange oppdrag for russiske myndigheter i det siste, sier Brockett til Dagbladet.

Dagbladet kan også avdekke at «Professor Logachev» er eid av et russisk statseid selskap med hovedsete i St. Petersburg, som blant annet har samarbeidet med Polarinstituttet i Tromsø om Svalbard-forskning og med det norske Oljedirektoratet og prosjekter i Antarktis.

Undervannsaktivitet — Vi opererer skipet bare av og til. Vår oppgave er å organisere chartrede turer for eieren. Vi jobber med å finne kunder. Vi har ikke hatt noen sånne turer på lang tid med dette fartøyet, sier han.

Brockett forteller at skipet typisk blir brukt i forskningsoppdrag.

— Det blir blant annet brukt til å kartlegge undervannsaktivitet og har en del spesialutstyr, sier Brockett.

Han er selv ikke oppdatert på dagens situasjon i Sverige, etter å ha vært på tur i utlandet.

På fredag meldte det svenske forsvaret om en ubåtalarm i Stockholms skjærgård. I går avslørte Svenska Dagbladet at svenske myndigheter plukket opp en nødsamtale fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad.

AVVISER INVOLVERING: Eierne av NS «Concord» avviser at det er noe unormalt med deres bevegelser. Foto: Expressen
AVVISER INVOLVERING: Eierne av NS «Concord» avviser at det er noe unormalt med deres bevegelser. Foto: Expressen Vis mer

Samtalen indikerte at ubåten er russisk og at båten har skader. Det svenske forsvaret sa de ikke kjenner til at en slik samtale fant sted.

Mysterieskip benekter involvering Samtidig begynte den russiskeide oljetankeren NS «Concord», som da hadde ligget omtrent ti landmil utenfor Stockholms kyst, å bevege på seg.

I dag avfeide rederiet Novoship at NS «Concord» har noe med det fremmede undervannsobjektet i Sverige å gjøre, og at fartøyet ligger i området utenfor svensk farvann fordi de venter på lasteordre. Ifølge rederiet skal skipe frakte olje fra Primorsk i Russland til USA.

— Vi har lagt merke til, og er smigret av den økte oppmerksomheten i svenske og internasjonale medier om bevegelsene til NS «Concord». Men jeg må dessverre si at det ikke er noe unormalt med skipets bevegelser, ettersom det venter på lasteordre, skriver OAO Novoships president Juri Tsvetkov i en melding til Dagbladet.

Svært avansert «Professor Logachev» ble bygget i 1991. Det seiler under russisk flagg, og har et mannskap på 42, inkludert forkningspersonell. Det har nære bindinger til det russiske polarinstituttet og ministeriet for naturressurser og miljø.

Skipet er utstyrt for geologiske dypvannsundersøkelser og seismikkoperasjoner. Den har blant annet sonar med stor rekkevidde, hydrofysiske sonder, dypvannsekkolodd, undersjøiske kameraer, fjernstyrt miniubåt, hydromagnetiske sensorer og annet avansert utstyr.

Den har også egen hangar for miniubåter.

JAKT: Dagbladet fulgte aksjonen utenfor Stockholm i dag. Her er korvetten HMS Stockholm i aksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
JAKT: Dagbladet fulgte aksjonen utenfor Stockholm i dag. Her er korvetten HMS Stockholm i aksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer