Covid-19 i De palestinske områdene og Israel

- Vi har ikke plass eller ansatte - folk dør

Mens Israel har vaksinert langt over halvparten av befolkningen sin, holder det palestinske helsevesenet på å bryte sammen på grunn av stadig flere kritisk syke covid-19-pasienter.

IKKE MER PLASS: Intensivavdelingen på Dura-sykehuset i Hebron er hardt presset, og klarer ikke å gi nok hjelp. Sykehusledelsen ber om hjelp. Leger uten grenser støtter sykehuset. Foto: AFP / NTB
IKKE MER PLASS: Intensivavdelingen på Dura-sykehuset i Hebron er hardt presset, og klarer ikke å gi nok hjelp. Sykehusledelsen ber om hjelp. Leger uten grenser støtter sykehuset. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden februar måned opplever palestinerne på Vestbredden og Gaza sin hittil største corona-bølge. Over 24 000 personer er nå lagt inn for behandling, og de siste dagene har 20 personer dødd, viser Worldometer.

- Presset på sykehuset overgår det vi har av kapasitet. Det er verken plass, sengeplasser eller ansatte til å bistå de mest kritiske pasientene. Folk dør, sier Juan Pablo Nahuel Sanchez, som jobber på intensivavdelingen til Jura-sykehuset i Hebron ifølge Leger uten grenser.

Yngre blir syke

Hebron er ett av de hardest rammede områdene på Vestbredden nå. På Jura-sykehuset er det nå 71 pasienter innlagt, hvorav 27 på intensivavdelingen. Andelen unge mennesker som er rammet har også økt.

- Én av tre pasienter på sykehuset vårt er mellom 25 og 64 år, mens det før var flest over 64 år, ifølge Sanchez.

TRAVLE: En helsearbeider fra Leger uten grenser er på plass på intensiv-avdelingen til Jura-sykehuset i Hebron. Foto: AFP / NTB
TRAVLE: En helsearbeider fra Leger uten grenser er på plass på intensiv-avdelingen til Jura-sykehuset i Hebron. Foto: AFP / NTB Vis mer

Akkurat som i Norge, er det den britiske mutant-varianten som er mest utbredt.

- Vi er nå inne i den tredje smittebølgen. Antallet syke og døde øker, og alle sykehus og senger er fulle. Vi er nå veldig bekymret, og ber om at vaksineringsgraden økes raskt. Hvis ikke, kan dette bli virkelig ille, sier Ely Sok, sjef for Leger uten grenser i de palestinske områdene.

Han legger til:

- Den britiske mutanten sprer seg raskere, og stadig flere yngre er rammet. Derfor er det kritisk at bare to prosent av palestinerne er vaksinert.

Mener Israel bør hjelpe

Sok sier at mange nå håper at Israel nå vil hjelpe palestinerne.

- Israel har nå vaksinert over 60 prosent av innbyggerne. De har mer enn nok vaksiner, er okkupasjonsmakt, og de som kontrollerer grensene til de palestinske områdene. Derfor mener vi de bør kunne bidra med vaksiner. Om de ikke vil gi dem, kan de selge dem sånn at vaksinasjonsprosessen blant palestinerne går raskere, sier Sok.

To prosent av palestinerne, rundt 120 000 personer, har hittil fått en eller to vaksiner.

- Som i resten av verden er antallet vaksiner flaskehalsen, mens Israel har vaksiner på lager. Israel sier de vil ha flokkimmunitet, men det vil de ikke få før hele området her blir vaksinert, altså både israelere og palestineren, sier Sok.

Han viser til at endel palestinere jobber i Israel - og at israelske bosettere bor side om side med palestinere på Vestbredden.

VAKSINE: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, forteller at det vil ta lang tid før pandemien tar slutt. VIDEO: EXPRESSEN Vis mer

- Palestinernes ansvar

Lior Haiat er talsperson for det israelske utenriksdepartement. Han viser til at vaksinering er de palestinske myndighetenes ansvar.

- Vi ble enige om dette på 90-tallet. Men Israel hjelper palestinske myndgihgeter med covid-19-krisa, og kommer til å fortsette å gjøre det. Vi har vaksinert over 100 000 palestinere som bor på Judea og Samaria (Israels navn på Vestbredden) - og vi har gitt dem opplæring i hvordan vi gjør vaksinearbeidet i Israel, sier Haiat og fortsetter:

- Vi selger ikke vaskiner til noen, men gjør alt vi kan for at vaksinene kommer inn til de palestinske områdene. Målet vårt er at palestinerne skal bli vaksinert, men ansvaret her ligger jo på palestinske myndigheter, sier han.

Han viser til at Israel kun har vaksiner til israelske borgere.

- Vi vet ennå ikke om det vil behov for en andre bølge med vaksinering. Dette er noe det forskes på nå, sier han.

Kritiske til vaksinen

En annen utfordring når det gjelder vaksinering av den palestinske befolkningen, er stor vaksine-skepsis, ifølge Sok.

- I Gaza er det en god del som mener at covid-19 er noe som ikke eksisterer. I tillegg er det en stor frykt for at vaksinene er farlige. Det er mange konspirasjonsteorier ute og går, sier han.

Leger uten grenser og andre organisasjoner jobber med å motarbeide vaksinasjonsskepsisen.

I tillegg er det ifølge Sok mange palestinere som ikke følger reglene for å bruke munnbind - og å holde avstand.

- Det er heller ikke lett å ble folk i flyktningeleirene i Gaza om å holde avstand. Simpelthen fordi det ikke er mulig, sier han.

Palestinske myndigheter har denne uka innført en rekke nye restriksjoner for å hindre at smitten sprer seg ytterligere. Det er innført portforbud fra 20 om kvelden til klokka 06 om morgenen. Skoler, barnehage, treningssentre og universitet holdes stengt.

- Det palestinske helsedepartementet tar situasjonen veldig alvorlig. Nå er det bare apotek og matbutikker som får holde åpent, sier Sok.

BØR HJELPE TIL: Ely Sok er sjef for Leger uten grenser i De palestinske områdene. Foto: Privat
BØR HJELPE TIL: Ely Sok er sjef for Leger uten grenser i De palestinske områdene. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer