- Vi har ikke reell streikerett

Helse- og sosialforbundet er skuffet over at streiken blant hjelpepleierne og omsorgsarbeiderne i Oslo er avblåst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brustad satte foten ned

- Vi har ikke annet å gjøre enn å ta avgjørelsen til etterretning. Men vi har ikke reell streikerett fordi helsevesenet er uforsvarlig bemannet i det daglige, sier forbundsleder i NHS, Tove Stangnes, til NTB.

Helse- og sosialforbundet (NHS) mener Oslo kommune har provosert fram den tvungne lønnsnemnden i hjelpepleierstreiken i Oslo. Fylkesleder Helge Sporsheim i NHS er svært skuffet og sier årsaken til at hjelpepleierne er blitt møtt med tvungen lønnsnemnd skyldes at arbeidsgiver ikke har maktet å følge opp streiken med relevante dispensasjoner.

Kommunalminister Sylvia Brustad innførte tvungen lønnsnemnd i morges fordi regjeringen mener den planlagte opptrappingen av streiken ved Ullevål sykehus ville ført til uforsvarlig drift. Alle hjelpepleierne og omsorgsarbeiderne i Oslo som har vært i konflikt, måtte lørdag morgen tilbake på jobb.

- Etter at vi fikk brev fra Statens helsetilsyn i natt, besluttet jeg å kalle inn partene til møte. Helsetilsynet mente liv og helse sto i fare ved Ullevål sykehus. Vi i regjeringen er ikke innstilt på å gamble med liv og helse og bruker derfor tvungen lønnsnemnd, sier statsråd Brustad til NTB.

Ullevål sykehus mente at de ikke ville være i stand til å garantere øyeblikkelig hjelp og så seg heller ikke i stand til å opprettholde medisinsk forsvarlig drift dersom streiken ble utvidet.

(Dagbladet.no/NTB)