SITUASJONEN I NORDVEST:  Flommen i Pakistan fortsetter å vokse i omfang. En halv million mennesker er evakuert fra det hardest rammede områdene. Foto: REUTERS/Merlin
SITUASJONEN I NORDVEST: Flommen i Pakistan fortsetter å vokse i omfang. En halv million mennesker er evakuert fra det hardest rammede områdene. Foto: REUTERS/MerlinVis mer

- Vi har ikke ressurser til å håndtere dette

Pakistan trygler om hjelp mens flomkatastrofen øker i omfang. - Ingen gir penger til Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pakistanske myndigheter ber det internasjonale samfunnet om hjelp til å håndtere flomkatastrofen, som når berører 12 millioner mennesker.

- Vi har blitt rammet av den verste flommen i landets historie. Mens jeg nå snakker, sluker flommen nye områder og gjør de enorme ødeleggelsene enda større, sa statsminister Yousuf Raza Gilani i en tv-sendt tale i dag, hvor han appellerte til det internasjonale samfunnet og til pakistanere i utlandet om å grave dypt i lommene, ifølge CNN.

Det er det kraftigste monsonregnet i landet på 80 år som er årsaken til flommene.

Fra værgudene er det ingen hjelp i sikte. Værmeldingene varsler mer regn, spesielt i de flomrammede områdene nordvest i landet.
 
Har ikke ressurser - Vi har ikke ressurser til å håndtere en situasjon som dette, innrømmet talsmann for det militære, generalmajor Athar Abbas, i dag, ifølge The Daily Telegraph.

- Jeg tror det er nødvendig at det internasjonale samfunnet hjelper oss, la han til.

12 MILLIONER BERØRT:  12 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen. Foto: Reuters/Merlin
12 MILLIONER BERØRT: 12 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen. Foto: Reuters/Merlin Vis mer

Så langt har givergleden vært laber, ifølge hjelpeorganisasjonene. Organisasjonene i FN forbereder nå en felles appell om penger fra omverdenen.

- Responsen fra verdenssamfunnet har ikke vært tilstrekkelig så langt, sier Martin Mojwanja, som er sjefkoordinator for FNs programmer Pakistan. Han anslår at det kan være behov for en milliard dollar for å hjelpe flomofrene.

Ingen gir penger til Pakistan, sier hjelpeorganisasjonen Care i en pressemelding.

«Like mange mennesker er rammet av flommen i Pakistan som av jordskjelvet i Haiti, men hjelpeorganisasjonene får ikke på langt nær de samme pengesummene til nødhjelpsarbeidet. CAREs nødhjelpslager i Pakistan er snart tomt»  heter det i meldingen.

Sitter på hustak - Dette er en fortvilet situasjon. En uke etter at flommen begynte, sitter folk fortsatt på hustakene sine og venter på å bli evakuert. Noen av dem har ikke spist på mange dager. Millioner av mennesker har mistet hjemmene sine og levebrødet i vannmassene og har ingenting. Det haster å få mat, vann, medisiner og utstyr ut til dem, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen.

Også Røde Kors ber om at innsatsen trappes opp.

VENTER PÅ EVAKUERING:  En familie har søkt tilflukt fra flomvannet på taket av en moske i Sanawa, en by i Muzaffar Ghar-distriktet av provinsen Punjab. Foto: Reuters
VENTER PÅ EVAKUERING: En familie har søkt tilflukt fra flomvannet på taket av en moske i Sanawa, en by i Muzaffar Ghar-distriktet av provinsen Punjab. Foto: Reuters Vis mer

- Den internasjonale innsatsen og hjelpen til Pakistan må økes, dersom vi skal kunne nå ut til alle de som fortsatt venter på hjelp, heter det i en uttalelse fra generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

FIKK HJELP:  Familien i Sanawa er heldige og reddes her av et millitærhelikopter. Foto: Reuters
FIKK HJELP: Familien i Sanawa er heldige og reddes her av et millitærhelikopter. Foto: Reuters Vis mer