Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har ikke sett noe lys i enden av tunnelen

Sa USAs general i Irak, ansikt til ansikt med presidenten som skal arve Irak-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konklusjonen på gårsdagens åtte timer lange høring var at det ikke er noen konklusjon på når og hvordan USA skal trekke seg ut av Irak.

Verken USAs øverst-kommanderende i Irak, David H. Petraeus, eller ambassadør Ryan Cocker klarte å skape den store entusiasmen blant tilhørerne. Blant dem var USAs framtidige president som skal arve Irak-krigen etter president Bush om ni måneder.

- Nesten alt i Irak er vanskelig, forklarte ambassadør Crocker.

General Petraeus sa at framgangen som er gjort i Irak er skjør og lett å reversere. Derfor ba han om en midlertidig stans i tilbaketrekkingen som pågår nå, slik at USA blir stående med 140 000 soldater til ut på høsten, skriver avisa The International Herald Tribune.

Lite av den optimismen som var å spore under forrige Irak-høring i september var igjen i går.

- Ikke noe lys i enden av tunnelen

15 måneder etter at Bush administrasjonen iverksatte styrkeopptrappingen og sendte inn 30 000 ekstra soldater, har volden og kampene mot den sjiamuslimske Sadr-militsen blusset opp igjen.

Derfor var det en nøktern øverstkommanderende som ga følgende karakteristikk av status quo for hva som er oppnådd i Irak:

SKAL ARVE BYRDEN: Enten det blir Hillary Clinton, Obama eller McCain - én av de skal arve Irak-krigen, og må da lytte til hva USAs øverstkommanderende har å si. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/SCANPIX
SKAL ARVE BYRDEN: Enten det blir Hillary Clinton, Obama eller McCain - én av de skal arve Irak-krigen, og må da lytte til hva USAs øverstkommanderende har å si. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke kommet til noe vendepunkt. Vi har ikke sett noe lys i enden av tunnelen, sa general Petraeus.

Den vurderingen tok de to demokratiske presidentkandidatene til inntekt for den politikken de selv ønsker å føre, dersom de flytter inn i Det hvite hus.

- Det ville kanskje være uansvarlig å fortsette en politikk som ikke har produsert de resultatene som er blitt lovet igjen og igjen, sa senator Hillary Clinton.

Hennes motkandidat i demokratiske kappløpet, Barack Obama, gjentok sitt synspunkt på at Irak-krigen er en «strategisk blunder», og at han vil gjennomføre en tidsfestet tilbaketrekking.

Obama gjentok også som han sa i november i fjor at han åpner for samtaler med Iran om deres rolle i Irak-krigen

- Innenfor rekkevidden av suksess

Den eneste i salen som kanskje lyttet til general Petraeus med velvilje var den republikanske presidentkandidaten John McCain. Han var tidlig ute med å anbefale styrkeopptrappingen Bush-administrasjonen til slutt gjennomførte i januar i fjor.

Og han mener at den framgangen som ble gjort i andre halvdel av 2007 skyldtes nettopp det økte amerikanske nærværet.

Fra juni i fjor og fram til desember viste amerikanernes tall at volden i Irak var redusert med 60 prosent. Dette skyldtes også delvis at den ytterliggående sjialederen Moqtada al-Sadr hadde beordret våpenhvile i dette tidsrommet.

image: - Vi har ikke sett noe lys i enden av tunnelen

Men tross den siste tids utvikling i Irak, og i skarp kontrast til Obama og Clinton, ser ikke McCain at amerikanerne har nederlag i vente.

- Vi stirrer ikke lenger inn i avgrunnen. Vi er innenfor rekkevidden av suksess, sa McCain, ifølge avisa The Washington Post.

Arizona-senatoren har tidligere uttalt at USA kan bli værende i Irak i 100 år om nødvendig.

- Champagnen tilbake i kjøleskapet

Gårsdagens høring ble også forsøkt avbrutt av demonstranter. På galleriet satt kvinner kledd i muslimske drakter og med malte ansikter. Noen hadde blodige dukker, andre hadde rødmalte hender. Kvinnene holdt opp plakater med slagord som «Den endeløse krigen».

Får general Petraeus det som han vil, kommer det til å bli stans i den pågående tilbaketrekkingen i juli. Sannsynligvis kommer det til å stå færre en 100 000 amerikanske soldater i Irak når den neste presidenten tar over i januar neste år.

På spørsmål fra senator Evan Bayh, tillot Petraeus seg å komme med denne metaforen på Irak.

- Champagneflaska er satt tilbake i kjøleskapet, sa Petraeus.

<B>DEMONSTRASJONER:</B> Denne kvinnen som var tilstede under høringen ga uttrykk for hva hun mener om amerikanernes krigføring i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media