Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har ikke vært flinke nok

Politiet tar selvkritikk i kampen mot gjengkriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møtte representanter fra Oslo, Romerike, Follo og Asker og Bærum politidistrikt sammen med Kripos, Økokrim og statsadvokat Lasse Quigstad.

Etter halvannen time i møte kunne de fortelle pressen at etterforskningsarbeidet for å bekjempe gjengkriminaliteten nå skal samordnes og bli mer målrettet. Bakgrunnen for initiativet er det som skjedde på Aker Brygge søndag for to uker siden, da to personer ble skutt og såret i et gjengopprør.

- Skuddene på Aker Brygge viste en forakt for andre menneskers liv, som vi ikke kan finne oss i, sa politidirektør Ingelin Killengren til Dagbladet.no.

Klarer ikke holde trykket

Men har ikke en slik koordineringspraksis og utveksling av informasjon allerede eksistert, fikk møtedeltakerne raskt spørsmål om? Joda, men nå skal arbeidet trappes opp, det skal bli slagkraftig, understreket politimestrene ved de ulike politidistriktene.

Politiet kan se hva de ikke har vært så flinke på hittil.

- Vi er allerede tungt inne i etterforskningen og bare siden forrige torsdag er ti personer blitt arrestert. Men dette tilhører fase én i arbeidet.

- Fase to handler om å holde trykket oppe mot gjengene over tid og det har vi ikke vært gode nok på til nå, forklarte Killengren.

UTLØSTE: Det var skuddene på Aker Brygge som fikk politiet til å gå sammen med Kripos, Økokrim og statsadvokaten for å komme gjengkriminaliteten til livs. Foto: Scanpix
UTLØSTE: Det var skuddene på Aker Brygge som fikk politiet til å gå sammen med Kripos, Økokrim og statsadvokaten for å komme gjengkriminaliteten til livs. Foto: Scanpix Vis mer

Den nye samordningen og styrkingen av etterforskningen kommer ikke bare som resultat av de siste dagers hendelser og pågripelser, men det henger også sammen med den geografiske utbredelsen av gjengkriminalitet.

- Det vi ser nå er at gjengkriminaliteten er gått fra å være et Oslo-fenomen til et problem som politidistriktene utenfor Oslo også sliter med, det gjelder særlig politidistriktene i Akershus.

Forrige torsdag ble fem norsk-pakistanere pågrepet for ulovlig besittelse av narkotika og våpen på Fornebu. Den saken er det Asker og Bærum politidistrikt som etterforsker. Saken er også et eksempel på den nulltoleransen alle politidistriktene skal utvise.

- Nulltoleransen omfatter alt fra truende og aggressiv adferd, småkriminalitet og tyngre kriminalitet. Vi skal slå ned på alt, sa Killengren.

Godt etterretningsbilde

Politiet mener de har et godt etterretningsbilde av gjengmiljøet og hva de driver med - uten at de kan gå ut med tall over hvor mange som de mener er med i miljøet eller hva slags bakenforliggende kriminalitet som begås.

Mest oppmerksomhet vies de mest aktive gjengmedlemmene, de som allerede har et rulleblad.

- Det er klart at mange av de som er under etterforskning har et langt rulleblad med vold- og narkotikadommer.

image: - Vi har ikke vært flinke nok

Det er i denne fasen av etterforskningen politiet håper at Økokrim og Kripos kan bidra med sin ekspertise, for eksempel når det gjelder å spore pengeoverføringer. Politiet har tidligere sagt at de er av  den oppfatning at både A- og B-gjengen er kriminelle bander som til dels er godt organiserte og notorisk involvert i narkokriminalitet og torpedovirksomhet - i tillegg til de ekstreme «oppgjørene» gjengene imellom.

Men politimester i Oslo Anstein Gjengedal var også opptatt av å understreke at ikke bare ulike etterforsknigngsinstanser skal bidra i kampen mot gjengkriminalitet. Også kommunene må delta i det forebyggende arbeidet.

- Det forebyggende arbeidet må også skje gjennom samordning av lokale tiltak. I Oslo har vi for eksempel et godt samarbeid med kommunen, sa politimester Gjengedal.

Det endelige oppgjøret

Nå håper politiet at det nye kraftaket mot gjengkriminalitet kan virke forebyggende, og at folks tillit til politiets arbeid styrkes.

- Er dette det endelige oppgjøret med gjengkriminaliteten?

- Det kan være litt vanskelig å bruke slike uttrykk, men de gjengkriminelle burde passe seg nå, sa Killengren til Dagbladet.no.

<B>LØFT:</B> Politidirektør i Politidirektoratet Ingelin Killengren mener samordningen av etterforskningsarbeidet kan bli bedre, og ikke minst at politiet må bli flinkere til å holde trykket mot gjengmiljøet over tid.
<B>GJENGKRIMINALITETEN:</B> Gjengkriminaliteten går i bølgedaler, forklarte Ingelin Killengren. Derfor er det viktig å holde trykket over tid. Dette bildet er fra gjengoppgjør utenfor Oslo tinghus i 2000.
<B>NULLTOLERANSE:</B> Forrige uke ble fem norsk-pakistanere pågrepet for ulovlig besittelse av våpen og narkotika. Det kan bli flere slike politiaksjoner på bakgrunn av den nye nulltoleransen politiet skal operere etter.