ALVORSTUNG PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møter pressen i forbindelse med gisselaksjonen i In Amenas i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALVORSTUNG PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møter pressen i forbindelse med gisselaksjonen i In Amenas i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Vi har ingen bekreftelse, og ser svært alvorlig på situasjonen

Fortsatt uklart for ni nordmenn på Statoil-anlegget i Algerie. Stoltenberg informerte i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I kveld kjenner vi alle en dyp uro over ikke å vite hva som har skjedd med nordmennene og de andre gislene i Algerie, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse klokka 19 i dag.

Der møtte Stoltenberg et samlet pressekorps etter en hektisk dag der regjeringen har jobbet for å skaffe seg oversikt over gisselsituasjonen på Statoil-anlegget ved In Amenas i Algerie. Det har de ikke lyktes med - situasjonen er fortsatt spent og uoversiktlig.

Av de 13 involverte nordmennene, skal fire være i sikkerhet. Om de ni andre sa Stoltenberg:

- Vi har ingen bekreftelse, og vi ser svært alvorlig på situasjonen.

- Siden vi ble kjent med situasjonen i går har vi utelukkende fokusert på å redde livene til våre statsborgere, fortsatte han.

- Avskyelige terroristhandlinger Deretter redegjorde han for kontakten han har hatt med algeriske myndigheter i dag. Stoltenberg sa han ga uttrykk for det samme budskapet som sin britiske kollega, David Cameron, nemlig at sikkerheten til gislene måtte komme først. Det samme har også myndigheter de andre landene som har statborgere på anlegget i In Amenas gitt uttrykk for.

- For de ansatte i Statoil og de pårørende er dette en enorm påkjenning, sier Stoltenberg, som kaller terroristenes handlinger «avskyelige».

Også utenriksminister Espen Barth Eide deltok på pressekonferansen - han kom direkte fra et hasteinnkalt møte med den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Noen minutter før halv sju i kveld startet møtet der Eide informerte Stortinget, før han et snaut kvarter senere dro videre til pressekonferansen på Statsministerens kontor.

Etter det Dagbladet forstår, fikk stortingsrepresentantene ikke vite stort mer enn det Eide og Stoltenberg kunngjorde på pressekonferansen.

- Vi jobber for fullt med å få oversikt over situasjonen, sa utenriksministeren nå i kveld.

- Kan gjøre vondt verre Eide beskrev en intens kommunikasjonsaktivitet i de berørte landenes myndigheter og mellom UD og Statoil.

- Vår ambassade i Alger er styrket, sier han.

Videre påpekte han at mye ymse informasjon om begivenhetene i Algerie florerer.

- Det er viktig ikke å ta alt dette på alvor, sier han.

I en telefonsamtale i 12-tida i dag sa Algeries statsminister til Stoltenberg at algerierne hadde forsøkt å få til en løsning i løpet av natta, men at det ikke var mulig og at de derfor måtte aksjonere.

- Han sa de ikke hadde noe annet valg enn å iverksette en militæraksjon, sier Stoltenberg.

Tidligere i dag meldte flere internasjonale medier at 35 vestlige gisler og 15 gisseltakere ble drept i forbindelse med at gisseltakerne ville flytte gislene fra et sted til et annet i formiddag. De fleste skal ha blitt drept da det ble sluppet bomber fra helikoptre.

- Vi har ikke full oversikt, sier Stoltenberg nå, og sikter til hele hendelsesforløpet til og med nå.

- Det kan gjøre vondt verre å gå ut med informasjon som ikke er bekreftet og sikker.

Det kom også fram at militæraksjonen fortsatt pågår. Eide og Stoltenberg opplyste at de har en del informasjon om den militære aksjonen - ikke bare fra Algerie, men også fra andre land - men at de ikke kan gå ut med detaljerte opplysninger nå, før alt er helt bekreftet.

INFORMERTE: Utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen der han informerte om gisselsituasjonen på Statoils anlegg i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INFORMERTE: Utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen der han informerte om gisselsituasjonen på Statoils anlegg i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer