- Vi har ingen beredskap i Oslo

Blir noen drept eller voldtatt på en fredag, finnes ingen eksperter på jobb før mandag, sier lederen for Oslo politiforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening deler ikke politiledelsens syn på på beredskapen Oslo-politiet har i grove volds- og sedelighetssaker.

Dette har blitt et hett tema etter overfallene og voldtektsforsøkene i Oslo sist helg.

Bolstad hevder kriminalvakta i hovedstaden nå er så uttynnet ressursmessig at det i realiteten ikke finnes noen beredskap for volds- eller sedelighetssaker utenom vanlig kontortid.

- Krimvakta er så uttynnet at beredskapen ligger på et lavmål. Skjer det et drap eller en voldtekt fredag kveld, er det ingen etterforskere på jobb i det hele tatt. Det vil si at de som er best kvalifisert til å etterforske disse sakene ikke er på jobb før mandag klokken åtte, sier Bolstad til Dagbladet.no.

Kritisk til ledelsen

Til Dagbladet.no i går sa sjef for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Terje Kristiansen, at etterforskningen av helgens grove hendelse var god nok, selv om ingen av de relevante fagpersonene på avdelingen var å oppdrive før halvannet døgn etter at tre kvinner ble forsøkt voldtatt og en fjerde person ble knivstukket i halsen av samme gjerningsmann.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at seksjonen ikke ledes tilfredstillende, og at dette har ført til motivasjonssvikt blant etterforskerne på seksjonen. Og det letter ikke på en allerede svært alvorlig situasjon, sier Bolstad til Dagbladet.no.

Alvorlige saker legges i skuffen

- Vi har ingen beredskap i Oslo

Bolstads fremstilling av situasjonen står i sterk kontrast til poliledelsens beskrivelse. Han sier medieoppmerksomheten rundt hendelsen natt til søndag har ført til at flere store kriminalsaker som etterforskes av vold- og sedelighetsseksjonen er lagt på is.

- Med 180 vakante stillinger sier det seg selv at ressurssituasjonen er på et lavmål. Og hver gang en sak får stor oppmerksomhet, legges andre i skuffen, sier han.

Bolstad er betenkt over at så alvorlige saker må bli liggende, men har stor forståelse for at saker som den i helgen også må ha høy prioritet.

Han sier situasjonen for lengst har gått utover tjenestefolkets motivasjon og at dette kan gå utover kvaliteten på etterforskningsarbeidet.

Voldtekt er «ferskvare»

Bolstad mener det er på høy tid at noen tar affære.

- Vi må ha en beredskapsordning innen disse fagfeltene som ivaretar slike saker til enhver tid. Et drap og en voldtekt er «ferskvare». Det vil si at de som innehar ekspertisen må komme tidlig inn, og styre etterforskningen i riktig retning. Man kan ikke komme tre døgn etterpå, sier Bolstad.

Han mener ekspertisen må inn så tidlig som mulig i etterforskningen, og at dette kan være helt avgjørende.

KRITISK: Sigve Bolstad i Oslo politiforening sier politidistriktet ikke har beredskap til å takle drap- og voldtektssaker utenom kontortid. Og alvorlige saker havner i skuffen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRITISK: Sigve Bolstad i Oslo politiforening sier politidistriktet ikke har beredskap til å takle drap- og voldtektssaker utenom kontortid. Og alvorlige saker havner i skuffen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- De kjenner temaet. De har erfaringen. Og de vet kanskje mer og kan se sammenhengene når hendelser oppstår. Og de vet hvordan rundspørringer og sikring av vitner og fornærmede må skje i denne type saker, sier lederen for Oslo politiforening.