Trine Skei Grande sier hun har mye ugjort som Venstre-leder

- Vi har ingen bompengekrise

Venstre-leder Trine Skei Grande fryder seg over at byene er i endring og peker på at Frp selv må bidra til en løsning på bompengefloka i regjeringen.

INGEN HAST: Venstre-leder Trine Skei Grande har ingen bråhast med å komme Frps bomkrav i møte. I går var hun med da Oslo Venstre sparket i gang valgkampen med en trikketur gjennom hovedstaden. Foto: Nina Hansen
INGEN HAST: Venstre-leder Trine Skei Grande har ingen bråhast med å komme Frps bomkrav i møte. I går var hun med da Oslo Venstre sparket i gang valgkampen med en trikketur gjennom hovedstaden. Foto: Nina HansenVis mer

Forventningen er klar hos mange i Frp: Når valgkampen starter for alvor med partilederdebatt i Arendal mandag bør Siv Jensen gi nye svar på hvordan regjeringen skal møte bompengeopprøret.

Men på spørsmål om det er grunn til å forvente en løsning innen mandag, sender Venstre-leder Trine Skei Grande ballen tilbake.

- Det må du spørre Frp om. Vi har en budsjettprosess som vi skal finne gode konklusjoner på. Vi prioriterer miljø og klima aller øverst i disse samtalene, sier Grande og viser til regjeringens budsjettkonferanse i slutten av august.

- Kan dette ende med en regjeringskrise?

- Nei, det håper jeg ikke. Jeg håper vi skal bygge videre på Granavolden-erklæringa og finne gode løsninger i budsjettet for neste år. Det er vårt utgangspunkt.

Ingen krise

I Venstre sier man at det er «samtaler» om bompengeflokene i regjeringen i sommer. I Frp bruker de begrepet «forhandlinger». Hva er rett?

- Det spørs hvordan du definerer forhandlinger. I så fall forhandler vi om alt, hele tida. Dette har vært en vanskelig sak for Frp, og da stiller vi opp og snakker om sakene. Vi kan ikke feie det under teppet.

- Har dere hatt slike samtaler i sommer også?

INGEN KRISE: - Vi har en klima- og naturkrise. Vi har definitivt ingen bompengekrise, sier klimaminister Ola Elvestuen. Venstre-leder Trine Skei Grande er enig. Foto: Nina Hansen
INGEN KRISE: - Vi har en klima- og naturkrise. Vi har definitivt ingen bompengekrise, sier klimaminister Ola Elvestuen. Venstre-leder Trine Skei Grande er enig. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Nei. Vi har hatt mange samtaler om mange forskjellige temaer, men ingen av disse har vært oppe i sommer.

- Er det bompengekrise i Norge?

- Nei, vi har ingen bompengekrise. Vi står overfor den varmeste juli i historien, Grønlandsisen smelter i en rasende fart, vi ser ras, styrtregn og en natur i ulage rundt oss. Det er det som er krisa.

- Hva vil du si til folk som opplever at det er blitt for dyrt å kjøre til jobb eller unga til fritidsaktiviteter?

- Til dem vil jeg si: Vi må bli enda flinkere til å lage alternativer.

- Så de må la bilen stå?

- Vi må snu frithetstankegangen vår fra å være knyttet til det å sitte bak rattet til å hoppe på et «rullende fortau», sier Grande og viser til at buss, trikk og bane må gå så hyppig at det ikke er nødvendig for de reisende å se på rutetabellen.

Peker på Frp

For Venstre er det viktig å hegne om bypakkene. For Frp er det viktig å senke bompengebelastningen.

- Er det ikke bare å legge mer penger på bordet og sørge for at staten tar et større ansvar for finansieringen av disse pakkene?

- I Oslo har vi gått fra 0 til 50 prosent statlig finansiering, så alle som sier at vi bare bør bevilge mer penger, så er det bare å si: Det har vi virkelig gjort.

- Men enda en gang, i det kommende budsjettet?

- Vi ønsker oss nok å øke fra 50 til 70 prosent statlig finansiering i neste nasjonal transportplan. Men vi har ikke sett at vi har noe rom for å gjøre dette innenfor budsjettet nå. Så dette handler om hva man prioriterer, sier Grande og fortsetter:

- Til nå har vi løst det med å øke den statlige andelen av finansieringen til 50 prosent. Det synes vi er kjempebra. Det er de andre som i så fall må komme opp med andre løsninger. Vi har en politikk som fungerer - vi ser at byene er i ferd med å forandre seg.

Forslaget som Frp-nestor Carl I. Hagen lanserte i et intervju med NTB, om å bruke oljepenger til å halvere bomtakstene, går hun langt i å avvise.

- Jeg tror ikke at det er en løsning. Punktum. Jeg trenger ikke å si noe mer om det, sa hun til NTB under Oslo Venstres valgkampåpning tirsdag kveld.

- Mer kø

Et annet krav fra Frp er å gjøre om nullvekstmålet for biltrafikk i byene, slik at det tar utgangspunkt i faktiske utslipp framfor antallet kjøretøy. Dette begrunner parti med at nullutslippskjøretøy er blitt så populære.

Men Grande vil ikke uten videre gå med på en slik modell heller.

- Jeg synes det er litt rart at Frp ikke synes kø er et større problem enn jeg gjør. Jeg synes kø er et kjempeproblem. Det irriterer folk og fører til at man kommer for sent, at varer ikke kommer fram og at håndverkere ikke kommer seg på jobb.

- Det er dette nullvekstmålet handler om: At man skal bekjempe kø og få veksten i trafikken over på andre former for transport. Og det fungerer - køene går ned! Byene våre har økt med mange titusener, men trafikken har ikke økt, fortsetter hun.

- Venstre er på dette området ganske tilfreds med politikken som regjeringen fører. Hvorfor skal dere gi etter for Frp her?

- Vi har forhandlet ferdig på Granavolden. Vi ønsker jo ikke å lage problemer for andre, men det er soleklart at disse prosjektene må gjennomføres. Utfordringen er at noen av bypakkene mangler finansiering fordi politikken vår har fungert så bra: Elbilandelen øker veldig mye mer enn vi hadde trodd.

- Mye ugjort

Oppslutningen om Venstre var på 2,7 prosent på snittet av meningsmålingene i juni. Det er noe opp fra bunnpunktet på 2,2 prosent i mars, men likevel langt unna partiets målsetning.

Rett nok: I en av de to riksdekkende målingene i juli, Kantar TNS' barometer for TV 2, oppnår partiet en oppslutning på 5 prosent.

- Jeg tror vi skal klare å snu det, klare å mobilisere. Målingene før sommeren viste at ting var i ferd med å snu, sier Grande.

Hun har selv sittet som Venstre-leder siden 2010. Nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har vært del av ledertrioen siden 2008 og 2012. De er alle på valg på landsmøtet neste år.

- Trengs det fornyelse i partitoppen?

- Det foreslår jeg at vi diskuterer på landsmøtet.

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen sa nylig til Dagens Næringsliv at fornyelse blir diskutert.

- Jeg regner med at en valgkomite diskuterer sånne ting. Det er jobben til valgkomiteen. Utover det har jeg ingen kommentarer til et rykte om at noen har hørt noen som skulle ha sagt noe.

- Har du lyst til å fortsette som venstreleder i flere år?

- Jeg har lyst til å lykkes med prosjektet vårt. Det handler om å få til en klimapolitikken som snur dette landet og gjør at vi havner i front. Jeg har mye ugjort som kulturminister.

- Har du mye ugjort som partileder også?

- Ja, jeg har mye ugjort som partileder. Å bygge organisasjonen har jeg holdt på med veldig lenge, og jeg tror faktisk at jeg er ganske god på det også.