- Vi har ingen dokumentasjon på at det er riktig

Breivik påsto i retten at en medfange ropte sakkyndig-konklusjonen til ham på Ila.

- INGEN DOKUMENTASJON: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier det ikke finnes bevis for påstanden Breivik kom med i retten i dag, om at en fange ropte sakkyndig-konklusjonen til ham. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- INGEN DOKUMENTASJON: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier det ikke finnes bevis for påstanden Breivik kom med i retten i dag, om at en fange ropte sakkyndig-konklusjonen til ham. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i dag forklarte Anders Behring Breivik (33) seg om de to sakkyndige rapportene om hans mentale helse.

Han sa i retten at han opprinnelig ikke skulle få tilgang til konklusjonen på den første rapporten, som er skrevet av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

- Ingen dokumentasjon - Politiet ønsket jo egentlig ikke at jeg skulle vite konklusjonen, men når jeg var i luftegården så var det en annen fange som skrek konklusjonen til meg, så tvang politiet til egentlig å være åpen om det og egentlig fortelle om hva som hadde skjedd, sa Breivik.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt skriver i en sms til Dagbladet at ingenting tyder på at Breiviks utsagt stemmer.

- Vi har ingen dokumentasjon på at det er riktig. Lufting ville eventuelt blitt avbrutt, skriver Bjarkeid.

Breivik har ikke hatt kontakt med noen innsatte siden han havnet på Ila. Han soner på isolat. Han luftes alene, og ingen fanger kan se eller kontakte Breivik mens han luftes.

For seg selv Anders Behring Breivik disponerer til sammen tre fengselsceller i Ila fengsel i Bærum, en for hvile, en for arbeid og en siste for trening.

Alle de tre cellene er på sju-åtte kvadratmeter hver. Hensikten med å tilby den terrorsiktede tre celler, er å unngå soningsskader.

Breivik får ikke ha kontakt med andre innsatte og har ikke tilgang til de samme aktivitets- og treningstilbudene som medfangene har.

Breivik sitter på avdeling for «særlig høy sikkerhet» ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt.

Fikk lest opp Sørheim og Husbys rapport ble lagt fram 29. november i fjor. Forsvarer Geir Lippestad fortalte Breivik konklusjonen dagen etter. Et par dager etter dette fikk forsvarerne lese opp deler av rapporten for Breivik.

KRITISK: Breivik er svært misfornøyd med sakkyndigrapporten til rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Breivik er svært misfornøyd med sakkyndigrapporten til rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Rapporten er full av løgn, faktafeil og fordreininger tatt ut av sammenheng, sa Breivik til sine forsvarere.

Han har sagt lignende ting i retten i dag.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby snakket med Anders Behring Breivik i til sammen 36 timer fordelt på 13 samtaler.

Konklusjonen fra samtalene var at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni, er strafferettslig utilregnelig og en fare for seg selv og andre i lang tid framover.

Dagbladet faktasjekker Breiviks påstander.

FREMMET PÅSTAND: Anders Behring Breivik i retten i dag, med forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FREMMET PÅSTAND: Anders Behring Breivik i retten i dag, med forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer