VENTER PÅ HJELPEN: - Vi venter på hjelpen. Den må komme snart, for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Paulette Cantare (46). Foto: Jacques Hvistendahl
VENTER PÅ HJELPEN: - Vi venter på hjelpen. Den må komme snart, for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Paulette Cantare (46). Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Vi har ingen fremtid her

Huset til alenemor Paulette (46) ble knust av jordskjelvet. Nå bor hun i en flyktningeleir med sine ni små barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PORT-AU-PRINCE, HAITI (Dagbladet): Etter jordskjelvet er Haitis hovedstad Port-au-Prince nærmest omgjort til en eneste stor flyktningeleir. Overlevende har samlet seg under telt og eller sover under åpen himmel.

I en flyktningeleir Dagbladet besøker, bor det rundt 2000 mennesker. De mangler absolutt alt, men det mest prekære er vann og mat.

- Vi venter på hjelpen, den må komme snart, for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Paulette Cantare (46) til Dagbladet.

Sultne og tørste
Hun bor på en liten grusflekk i flyktningeleiren sammen med sine ni små barn. Huset deres ble knust i jordskjelvet på torsdag, og de måtte flykte i all hast for å komme seg i sikkerhet.

- Vi har ingen andre steder å gå. Slektningene mine ble drept i jordskjelvet. Jeg må ta vare på barna alene, men nå vet jeg ikke lenger hvordan, sier Paulette.

Alt hun har er et pledd som hun har lagt utover grusen i flyktningeleiren. Der må hun og alle barna sove. Over seg har de pappesker.

Barna er sultne og tørste. Men Paulette har ikke noe å gi dem.

- Vi har ingen framtid her
- Noen må hjelpe oss. Vi har ingen framtid her, sier hun.

Selv om situasjonen hennes er håpløs, er hun takknemlig for at alle barna er i live. Hun har klart seg bra sammenlignet med mange andre.

I flyktningeleiren får hun trygghet i form av at hjelpeorganisasjonen Viva Rio er på plass. Organisasjonen samarbeider med Kirkens Nødhjelp som ankom Haitis hovedstad i går.

JORDSKJELV: Rundt 200 000 kan ha omkommet etter tirsdagens katastrofejordskjelv på Haiti. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix
JORDSKJELV: Rundt 200 000 kan ha omkommet etter tirsdagens katastrofejordskjelv på Haiti. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi prøver å skape trygghet for disse menneskene i nød og å hjelpe dem med sanitære forhold, sier hjelpearbeider Clément Joseph.

Men fortsatt er det mangel på forsyninger. Og byen er så kaotisk at det er vanskelig å ta seg fram. Svært mange veier er sperret grunnet opprydningsarbeidet. Ingen kan svare på når Paulettes ni barn får bli mette neste gang.

Mange skjebner
- Jeg klarer ikke å tenke på fremtiden, sier den 17 år gamle Michelle Francoise. Hun oppholder seg i en provisorisk leir der hundrevis av kvinner og barn har samlet seg.

Med seg har hun sin ett år gamle sønn. Lille Davidson sitter på den støvete bakken bare iført en blå t-skjorte. Tårer har laget grå strimer ned de møkkete kinnene på gutten. Michelle sitter ved siden av på bakken og vasker de få plaggene de har.

- Jeg ble så redd da jordskjelvet skjedde. Jeg fryktet at bygninger ville falle over meg, sier Michelle til Dagbladet.

Lille Davidson var sammen med sin far, men Michelle visste ikke om sønnen levde eller var begravet i ruinene.

- Jeg fikk en vond følelse i hodet og magen, sier 17-åringen, som i dag lever i uvisshet med Davidson og bestemora i leieren der den brasillianske hjelpeorganisasjonen Viva Rio har holdt til siden 2005.

FLYKTNINGELEIRER: Flere teltbyer har dukket opp, fordi innbyggerne i Port-au-Prince ikke tør å være inne i bygninger på grunn av etterskjelv. Foto: EPA/Logan Abassi/FN/Scanpix
FLYKTNINGELEIRER: Flere teltbyer har dukket opp, fordi innbyggerne i Port-au-Prince ikke tør å være inne i bygninger på grunn av etterskjelv. Foto: EPA/Logan Abassi/FN/Scanpix Vis mer