Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har ingen gifteplaner

Kjell Inge Røkke nyter norsk skjærgård med familien og vil tenke mer båt enn butikk. Men helt fri tar han ikke. - Jeg har forståelse for at en så viktig bedrift som Kværner bør være på norske hender, sier Røkke. Samtidig sier han at «løfteevnen» i Aker Maritime ikke er stor nok til å kjøpe Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke ankom VM-byen i offshore, Arendal, i går. Nå er målet å komme på pallen i helgas VM-runde, men han innrømmer at Kværner-oppkjøpet og forretninger likevel opptar en del av tankevirksomheten.

Snakke båt

Røkke ville helst bare snakke om båt i går og måtte ha en liten tenkepause da Dagbladet spurte om vi kunne snakke om andre ting enn offshore. Det gikk cirka en time:

- Hei du! Vi kan møtes utenfor hotellet nå. Det er Røkke.

Røkke ringer til Dagbladet på mobiltelefonen og gir oss litt tilmålt tid. Vi fikk noen eksklusive minutter på en benk i sola, med Celina Midelfart på benken tvers overfor - midt i Arendal sentrum. Det er dagen før lederen av offshore-VM, milliardæren og en av Norges desidert største mediekjendiser, Kjell Inge Røkke, skal til pers som pilot på italienske «Jolly Motor».

- Jeg kjører for Norge, sa Røkke til Dagbladet tidligere på dagen. Sannsynligvis fordi han er en dyktig pilot, ble han forespurt av italienerne om han var klar for et comeback etter å ha lagt inn årene i 1997.

Røkkes arena

- Dette er Kjell Inges arena. Han bestemmer selv, sier Celina Midelfart og avviser vennlig, men bestemt å kommentere hvordan det er å ha en kjæreste som kjører i 250 kilometer i timen i en av sjøens raskeste doninger. Dette er Røkkes show. Midelfart er tilskuer.

Kjell Inge Røkke innrømmer at familien ikke synes det er bare morsomt at han konkurrerer.

- De har varierte følelser, men jeg er en såpass sammensatt person at jeg har fått tillatelse, sier Røkke. Selv påstår han at han ikke er redd.

- Jeg har aldri vært redd. Båt har vært en del av livet mitt, sier Kjell Inge Røkke.

Han har vært fulgt av en lang hale av fotografer, journalister og ivrige autografjegere en hel dag. Han har testet båten og vært på pressekonferanse. Om han vil eller ei, er det han det dreier seg om.

Blir spørsmålene for personlige, blir han svart i øynene og nekter å svare. Dreier det seg om forretninger, blir han formell og svarer akkurat det han har svart 100 ganger før. Blir han derimot spurt om offshore, er han velvilligheten selv.

Han kommer imidlertid ikke unna Kværner-raidet.

Norske hender

- Det er ikke noe mål å kjøpe opp Kværner. Vi tror ikke det bør gjøres, ifølge de planene vi har i dag. At Kværner er på børs, er viktig av mange aspekter, sier Kjell Inge Røkke.

- Har Aker Maritime råd til å kjøpe opp hele Kværner?

- Løfteevnen i Aker Maritime er ikke stor nok til å kjøpe hele Kværner. Vi har ingen konkrete planer om å kjøpe mer, men ser på dette som en god investering, sier han.

- Hvor viktig er det at Kværner forblir på norske hender?

- At en så viktig industriell bedrift er på norske hender, har jeg stor forståelse for. Samtidig må det være visse rammebetingelser. Det er ikke bare aksjonærene som bestemmer, sier Røkke.

Vi er opptatt av om arbeidsplasser forsvinner, men Kjell Inge Røkke velger å svare i kjent, kryptisk stil.

- Profitable arbeidsplasser blir aldri nedlagt, sier han.

Det har vært mye oppstyr rundt Aker Maritimes aksjekjøp i Kværner, men de kritiske røstene har så å si uteblitt. Hvorfor?

- Jeg bruker penger på norsk industri. Hva skulle de kritisere meg for? Den type kapital som jeg har, er det mange som ikke vil ha i Norge, men jeg tror de fleste ser at dette er en riktig industriell satsning. Jeg tar det som et positivt innspill. Det er greit med konstruktiv kritikk, men vi kan ikke forholde oss til folk med andre agendaer, sier Røkke.

Offentlig person

Røkke er en offentlig person. Han er mediesky, men har forståelse for at han er i søkelyset.

- Det har blitt en del styr. Det er andre spilleregler for meg enn andre. Om jeg liker det er én sak, jeg må forholde meg til det. Jeg har helt bevisst vært lite tilgjengelig for pressen. Det er et offentlig krav at jeg stiller opp på grunn av mitt verv som styreformann. Meg som person har ikke pressen noe med. Det er et ufravikelig krav.

- Hva synes barna dine om alt oppstyret rundt deg?

- De har ikke valgt sin far, sier Kjell Inge Røkke og vil ikke si noe mer om den saken.

Ingen gifteplaner

Intervjuet er slutt. Kjell Inge Røkke og Celina Midelfart vil nyte kvelden med slekt og venner.

- Et siste spørsmål. Skal dere gifte dere snart?

Kjell Inge Røkke og Celina Midelfart ler oppgitt.

- Ingen konkrete planer. Og hvis vi hadde hatt det, ville vi ikke sagt det til deg, svarer Røkke.

I går ettermiddag organiserte Celina Midelfart koldtbord for 30-40 gjester, med reker og annen sommermat. Røkke, Midelfart og barna hans, Kristian (17) og Elisabeth (14) innkvarterte seg på Arendals største privateide eiendom, Strømsbo gård, med en leiepris på 55000 kroner.

I dag heier de på Kjell Inge Røkke.

karianne.solbrekke@dagbladet.no

TID TIL KJÆRESTEN: Røkke forsøker å sette av tid til Celina innimellom slagene.
TRAVLE DAGER: Kjell Inge Røkkes mål er å komme på pallen i helgas VM-runde i Arendal, men han innrømmer at Kværner-oppkjøpet likevel opptar en del av tankevirksomheten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media