- Vi har ingen kontroll

Flammene truer tusenvis av boliger i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En person er omkommet og åtte personer er skadd i brannene som brer seg over California. Guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte i går unntakstilstand i sju fylker i delstaten

Brannvesenet har fortsatt ingen kontroll over flammene, som er blusset opp ti ulike steder i delstaten, fra Santa Barbara i nord til San Diego i sør. I byen Ramona er samtlige avbye s 15 000 innbyggere evakuert.

– Vi har ingen kontroll over brannen, noe som betyr at vi er avhengige av vindens barmhjertighet, sier fungerende ordfører i Malibu, Pamela Conley Ulich, til AP.

Metrologene spår det motsatte, vindstyrken er ventet å øke.

Tusener truet

Kjeden av branner strakk seg i natt 30 mil langs kysten. Michael Freeman, brannmester i Los Angeles, frykter at den sterke vinden i området kan øke omfanget av flammene.

– Tusenvis av boliger vil være truet. Vi har fått høre at vinden skal øke i styrke i kveld, og vi er svært bekymret, sier Freeman til LA Times søndag ettermiddag lokal tid. Han mener det vil ta to-tre dager å slukke de brannene som nå herjer delstaten.

Det er Malibu som er hardest rammet av flammene. Rundt 1500 av nabolagets 13000 innbyggere har måttet forlate hjemme sine, melder AP. Ifølge CNN er 200 boliger evakuert. Blant dem som måtte rømme fra husene sine, var regissøren James Cameron og sangeren Olivia Newton-John, ifølge TMZ.com.

- Vi har ingen kontroll

Blant kjendisene som bor i Malibu, er Sting, Jennifer Aniston, Mel Gibson, Robert Redford, Barbra Streisand, Cher, Richard Gere, Martin Sheen, Pierce Brosnan og Whoopi Goldberg.

Også øst for Los Angeles er evakueringen i gang. I San Bernardino har rundt 500 husstander fått beskjed om å forlate hjemmene sine.

Kirke brant ned

Hittil er 23 bygninger, deriblant en kirke og landemerket Castle Kashan, slukt av flammene.

Deler av motorveien The Pacific Highway er stengt, brannen herjer på begge sider av veien og biler står i brann.

STERK VIND: Vinden sprer flammene over delstaten.
BRENNER: Trafikken står stille i Devore, California.