- Vi har ingen penger til kommunene

Terra Securities slår seg konkurs og trekker tilbudet om 150 millioner kroner til nordlandskommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terra Securities slår seg selv konkurs etter skandalen rundt de omstridte investeringsproduktene som nordlandskommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik har tapt store penger på.

- Terra-gruppen har ingen penger til nordlandskommunene, sier styreformann Gabriel Block Wathe.

Samtidig trekker Ola Sundt Ravnestad (46) seg fra stillingen som konsernsjef i Terra og styreleder i Terra Securities.

Terra Securities ASA mottok i går ettermiddag forhåndsvarsel fra Kredittilsynet om tilbakekall av selskapets konsesjoner, skriver selskapet i en børsmelding som ble sendt ut klokka 09.12.41 i dag tidlig.

Kommunene mister tilbudet

«Dermed er forutsetningene ikke lenger tilstede for en finansieringsløsning for tilbudet til de fire nordlandskommunene. Selskapets styre har på dette grunnlag besluttet at virksomheten i Terra Securities ASA skal opphøre med umiddelbar virkning, og at selskapet skal begjære oppbud,» heter det i meldingen.

Mandag denne uke kom Terra Securities med et tilbud på 150 millioner til de fire kraftkommunene - tre ganger selskapets egenkapital på 50 millioner.

I går fikk samtlige av kommunene støtte fra formannskapene om å avvise tilbudet fra Terra.

Kredittilsynet har de siste dagene gransket Terras håndtering av investeringsproduktene til kommunene. Funnene gjør at Terra Securities ASA i går mottok forhåndsvarsel fra tilsynet om tilbakekall av selskapets konsesjoner.

Uten konsesjon faller det vesentligste av selskapets inntjeningsgrunnlag bort, og de slår seg selv konkurs.

Slaktes av Kredittilsynet

SLÅR SEG KONKURS: Svein Erik Nordang, sjef i Terra Securities, har slått selskapet konkurs. De har tidligere innrømmet dårlig rådgivning til de fire Nordlands-kommunene. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
SLÅR SEG KONKURS: Svein Erik Nordang, sjef i Terra Securities, har slått selskapet konkurs. De har tidligere innrømmet dårlig rådgivning til de fire Nordlands-kommunene. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer

I en pressemelding fra Kredittilsynet forklares tilbaketrekkingen av konsesjonen slik:

«Begrunnelsen for varselet om tilbakekall av tillatelsene er at Terra Securities ASA etter Kredittilsynets vurdering av opplysningene så langt i saken, har foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester til kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik.»

Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo sier i en kommentar at lover og regler på verdipapirområdet tar sikte på å gi kundene trygghet for at de kjøper produkter og tjenester på et riktig grunnlag.

«Når Kredittilsynet etter en grundig gjennomgang konstaterer flere og alvorlige brudd på kravene til god og riktig informasjon, er vi nødt til å reagere strengt på dette.»

Har bare 50 millioner

Terra Securities eies av Terra Markets, som igjen er deleid av Terra-Gruppen.

Ordfører i Rana kommune hadde følgende korte kommentar til Dagbladet.no før Terras pressekonferanse klokka 10.00:

- Dette må sparebankene som eiere ta ansvaret for og rydde opp, sier en ordknapp ordfører Geir Waage.

I Narvik er de fornøyde med Kredittilsynets konklusjon.

- Vi har ingen penger til kommunene

- Vi er veldig glad for at Kredittilsynet har trukket inn konsesjonen. Det betyr at Kredittilsynet har kommet fram til samme konklusjon som oss, sier ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas til Dagbladet.no.

I Terra Securities lå det ved årsskiftet en egenkapital på 50 millioner kroner.

Dagbladet.no følger saken utover dagen.