- Vi har ingen planer om å betale Petter Stordalen 387,7 millioner

Svensk advokat slår tilbake mot hotellkongen.

SKATTESTRID: Petter Stordalen saksøker et svensk advokatfirma for råd han fikk i en skattesak som endte med en baksmell på over en halv milliard svenske kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKATTESTRID: Petter Stordalen saksøker et svensk advokatfirma for råd han fikk i en skattesak som endte med en baksmell på over en halv milliard svenske kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hotellkonge Petter Stordalen gikk i dag voldsomt ut mot den svenske advokaten Sven-Åke Bergkvist i advokatfirmaet Mannheimer Swartling, som ga Stordalen råd i en skattesak.

Hensikten var å slippe å skatte av store beløp, noe som fungerte en stund - før Stordalen i 2007 fikk tidenes skattesmell for en nordmann i Sverige:

Totalt krevde svenske skattemyndigheter Stordalen for over en halv milliard svenske kroner.

Det har fått Stordalen til å slakte rådene han fikk fra advokat Bergkvist, og saksøke advokatfirmaet med et krav på totalt 387,7 millioner svenske kroner.

- Vi mener at den rådgivningene Stordalen fikk av min klient ikke er feilaktig, sier advokat Björn Tude, som representerer Mannheimer Swartling, til Dagbladet.

Gyldig - Denne skattemodellen var gyldig etter redende skattepraksis og veletablert på det svenske eiendomsmarkedet, sier Tude.

- Det var flere år seinere at skattepraksisen endret seg, og disse transaksjonene ikke lenger var mulige. Han har ikke fått noen feilaktige råd.

- Hva tenker du om Stordalens utspill?

- Jeg har ingen oppfatning om det, han får gjøre sine egne vurderinger. Vår sak står sterkt.

- Vanlig - Var denne skattemodellen kontroversiell eller i endring da Bergvist rådga Stordalen?

- Ved det tidspunktet var den allmenne bedømmelsen blant skattejurister at denne modellen var helt vanlig.

- Dermed vil jeg tro at dere ikke har til hensikt på betale Stordalen 387,7 millioner?

- Det finnes ingen slike planer, sier Tude.

Ville ha råd I 2003 kjøpte Stordalens hotellkjede Choice Hotels Scandinavia seg inn i det svenske eiendomsselskapet Capona.

Capona ønsket å selge unna eiendommer, og ville rådføre seg med advokatfirmaet Mannheimer Swartling  for å finne ut hvordan de kunne selge hotelleiendommer uten å betale store summer i skatt.

Gjennom transaksjoner i ulike firmaer skulle de kunne gjennomføre salgene skattefritt.forsikret i et notat den 13. mai 2005 at «transaksjonen ble skattefri for selgeren», skrives det i boka «Sirkus Stordalen» av Gunnar Stavrum. Den er i handelen tirsdag.
Stordalen krever erstatning Capona har seinere blitt overtatt av Stordalens Home Properties. I mars i år krevde Home Properties erstatning for restskatten fra advokatfirmaet Mannheimer Swartling, men kravet ble avvist.

I juni i år besluttet Stordalen og Home Properties at de skulle saksøke advokatfirmaet Mannheimer Swartling, med et krav om erstatning på 387,7 millioner svenske kroner.

- Når du ber om råd og noen gir deg råd som er helt verdiløse så må det få konsekvenser, sa Stordalen til Dagbladet i dag.

I boka til Stavrum hevdes det at Home Properties mener advokatfirmaet garanterte at salgsopplegget «ikke skulle medføre noen skattekonsekvenser», og at denne garantien ble brutt da svenske skattemyndigheter rettet sitt krav om restskatt.

UENIG: Advokat Björn Tude avviser at Petter Stordalen fikk dårlige råd. Foto: Gernandt & Danielsson
UENIG: Advokat Björn Tude avviser at Petter Stordalen fikk dårlige råd. Foto: Gernandt & Danielsson Vis mer