VIL IKKE ENDRE:
Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) foreslå i kveld å justere ned den såkalte handlingsregelen. Forslaget ble raskt skutt ned av finansminister Sigbjørn Johnsen (t.h.).
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
VIL IKKE ENDRE: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) foreslå i kveld å justere ned den såkalte handlingsregelen. Forslaget ble raskt skutt ned av finansminister Sigbjørn Johnsen (t.h.). Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer

- Vi har ingen planer om å endre handlingsregelen

Sentralbanksjefens forslag ble raskt skutt ned av finansministeren i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin tradisjonsrike årstale i Norges Bank.

Det mest oppsiktsvekkende poenget i sentralbanksjef Øystein Olsens tale, var utspillet om å justere ned den såkalte handlingsregelen fra 4 til 3 prosent.

Vil ikke endre I talen slo Olsen fast at oljefondet står i fare for å bli tappet for nesten 1000 milliarder kroner de neste 20 åra om 4-prosentregelen ikke endres.

- Det avtegner seg nå et annet bilde enn da handlingsregelen ble trukket opp i 2001. Den gangen var det rimelig å legge til grunn en realavkastning fra fondet på i overkant av 4 prosent. Et tilsvarende regnestykke peker nå i retning av en realavkastning på 3 prosent, sa sentralbanksjefen i talen.

Forslaget ble imidlertid skutt ned av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) allerede før han satt seg til bords ved den etterfølgende middagen på Grand Hotel.

- Vi skal være varsomme med å endre noe som fungerer. Vi har derfor ingen planer om å endre handlingsregelen, sier Johnsen til Dagbladet.

Under 4 prosent Han fastholdt at forutsigbarhet er viktg, og viste til at det er usikre tider i Europa. I 2011 lå bruken av oljepenger under 4 prosent, og prognosene er de samme i år.

- Underbruk er i tråd med handlingsregelen. Den langsiktige meningen er å bruke dette for å jevne ut svingninger. I dårlige tider gir vi gass, i bedre tider bruker vi mindre, sier Johnsen.

Han får følge av statminister Jens Stoltenberg, som også maner til varsomhet.

- Handlingsregelen har tjent Norge godt, særlig gjennom finanskrisen. Vi skal være varsomme med å gjøre endringer, det bør være en forsiktig og stabil bruk av oljepenger, sier statsministeren til Dagbladet.

- Som ventet Dagbladet møtte sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, før årstalen i Norges Bank.

Da mente han at sentralbanksjefen burde løfte en advarende pekefinger, og at han burde foreslå å justere ned handlingsregelen.

- Det gikk som jeg mente, og ventet, fordi avkastningen ser ut til å bli lavere. Men dette vil ikke innebære mindre bruk av oljepenger. Bruken av oljepenger ligger allerede under 4 prosent, sier Andreassen til Dagbladet, som karakteriserte Øystein Olsens tale som god.

TALTE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i kveld sin tradisjonsrike årstale.

Foto: Anette Karlsen / Scanpix
TALTE I KVELD: Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt i kveld sin tradisjonsrike årstale. Foto: Anette Karlsen / Scanpix Vis mer