- Vi har ingen sjanse nå

For ungdommen på Kreta ga ikke valget noe nytt håp.

SKUFFET OVER VALGET:  Michalis Gonakis (21) Nertaria Karavataki (19) Georgia Anyfontaki (19) og Eva Karavataki (22) er skuffet over valget og politikerne. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKUFFET OVER VALGET: Michalis Gonakis (21) Nertaria Karavataki (19) Georgia Anyfontaki (19) og Eva Karavataki (22) er skuffet over valget og politikerne. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRETA (Dagbladet): Valget i Hellas ga flertall for partier som sier ja til kuttkravene fra IMF og EU. Dermed forblir Hellas inntil videre et euroland. Men landet står foran tøffe innstramninger, og det er ikke akkurat jubel i gatene på den populære ferieøya Kreta.

- Politikerne tvinger oss til å reise herfra. Men det vil vi ikke. Det er her vi hører hjemme.

Fire oppgitte og fortvilte greske studenter har benket seg rundt et bord ved den flotte Kolymbaristranda like utenfor Chania by.

Kritiske studenter De er skuffet over gårsdagens valg og hadde satt sitt håp til Syriza, partiet som vil slåss mot de kraftige krisepakkene.

- Vi liker Alexis Tsipras. Men vi stoler ikke på ham heller, er de enige om.

- Politikerne har lurt og svindlet oss i 40 år. De er korrupte, mener Eva Karavataki (22 år).

-De har ikke brukt pengene på skoler og sykehus.

- Det har vært mange skandaler. Nå havner de i fengsel, en etter en, legger Nektaria Karavataki (19) til.

Hun går på kokkeskole, og er en av de få som ikke har problemer med å få jobb på Kreta.

- Men alle mine venner har problemer med å få jobber nå, sier hun til Dagbladet og ser seg rundt på den flotte strandkafeen Bamboo.

Alt er OK -Du ser det selv, sier hun.

-I fjor var det fullt her hele tiden, nå er det bare fire-fem bord.

- Her på Kreta har vi det bedre enn de i Aten. Vi har oliven, turister og produserer mye. Vi har mange ressurser, sier sykepleierstudent Michalis Gonakis. Han studerer i Aten og er hjemme i Kolymbari på ferie.

Servitør Emilios på Bamboo er ikke fullt så kritisk. Siden han er på jobb, vil han ikke oppgi fullt navn. Emilio likte ikke valgresultatet, men mener Hellas-krisen er overdrevet i media.

- Alt er OK. Her går livet som vanlig.

Det kommer penger ut av bankautomatene, sier han og fikk nettopp en telefon fra Canada om det spørsmålet.

- Vi må vente og se hva som kommer til å skje. Forandringer skjer ikke på noen timer. Vi må gi dem en sjanse, mener han.

Greske politikere er ikke fullt så tålmodige.

Utålmodige - Vi har ingen tide å miste. Jeg vil forsøke å danne en varig samlingsregjering, sa Nytt demokratis partileder Antonis Samaras etter at han i går morges fikk i oppdrag av president Karolos Papoulias om å danne regjering.

Partiet frykter det kan miste folkets tillit raskt.

- Den nye regjeringen må levere noe positivt raskt, lettelser i reformkravene eller en positiv trend i økonomien. Hvis ikke kommer folket til å miste tilliten i løpet av en uke, sier en partikilde.