ADVOKAT: Prosessfullmektig, Øystein Storrvik er Anders Behring Breiviks (37) advokat i hans søksmål mot staten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVOKAT: Prosessfullmektig, Øystein Storrvik er Anders Behring Breiviks (37) advokat i hans søksmål mot staten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Vi har ingen tanker om at Breivik noen gang vil bli prøveløslatt

Advokat Øystein Storrvik holder sitt innledningsforedrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breiviks advokat Øystein Storrvik holder nå sitt innledningsforedrag i rettssaken der terroristen har saksøkt den norske staten for å behandle ham umenneskelig og uverdig.

- Når et land ikke har dødsstraff, har man åpenbart et krav om å gi en soning slik at man ikke får et verre liv enn en dødsstraff ville vært, sier Storrvik, som mener Breivik utsettes for en tilleggsstraff.

- Det er et fengsel i fengselet. Langvarig isolasjon kan ikke brukes for å gjøre soningen mer tyngende.

Regjeringsadvokaten mener forholdene Breivik soner under ikke bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

- Blir ikke løslatt Storrvik mener Norge har et utilfredstillende kontrollsystem for mennesker utsatt for isolasjon. I innledningsforedraget viser Breiviks advokat til at det ble etablert et inspeksjonsystem gjennom Sivilombudsmannen om dette i 2014, som ble iverksatt for Breivik i 2015.

- Det er slik at man i isolasjon bare kan klage på enkeltvedtak. Vi trenger en uavhengig vurdering av hele isolasjonen. Det som er spesielt i vår sak, er at klageinstansens forgjenger ble hardt rammet av bomben. Så en del av helhetsvurderingen jeg vil komme tilbake til senere, er at man ikke har et uavhengig klageorgan, sier Storrvik.

Han sier også at hans inntrykk er at klienten vil tilbringe resten av livet i fengsel.

- Vi har ingen tanker om at Breivik noen gang vil bli prøveløslatt. Planen synes å være at han vil tilbringe hele livet i fengsel med særlig høy sikkerhet, slik forholdene er i dag, sier Storrvik i sitt innledningsforedrag i Telemark fengsel, Skien.

GYMSAL: Behandlingen av Breiviks søksmål mot staten foregår i en gymsal i Telemark fengsel, Skien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GYMSAL: Behandlingen av Breiviks søksmål mot staten foregår i en gymsal i Telemark fengsel, Skien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en sak som omhandler innholdet i hans soning, presiserer han videre.

- Minimumsstandard - Det er dette som er det realistiske utgangspunktet for vår sak, og spørsmålet er om det etter fem år kan sies at soningsforholdene er i samsvar med internasjonale konvensjoner, sier Storrvik.

Under Storrviks innledningsforedrag sitter Breivik rolig. Han følger dokumenter foran seg, men vender blikket tidvis over tilhører-benkene i salen. Det er ingen barrikade mellom aktørene og tilhørere, og Breivik sitter cirka fem meter unna. To meter bak ham sitter tre vakter fra Kriminalomsorgen. Fire meter bak dem sitter ytterligere to.

Breivik har saksøkt staten for det han mener er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), artikkel 3 og 8. Ifølge Storrvik har Breivik fått isolasjonsskader som følge av å ha sittet isolert i nesten fem år i henholdsvis Ila fengsel og Telemark fengsel.

- Breivik utfordrer minimumsstandardene. På mange punkter har man beveget seg helt på grensen, og vi mener det på enkelte punkter er klare brudd, sier advokaten.

- Konkrete perioder Han henviser også til at årsaken til det strenge regimet er 22. juli-angrepenes alvorlighet og hvordan hendelsene ble planlagt og gjennomført, i tillegg til det skriftlige materialet som ble spredt i forbindelse med angrepene - og i ettertid.

Storrvik påpeker at disse punktene i EMK er tatt inn i den norske Grunnloven. Umenneskelig, nedverdigende behandling. Han sier videre at dette gjelder uansett alvorlighetsgraden i det vedkommende er dømt for.

Storrvik understreker at formålet med søksmålet ikke bare er å konstatere brudd på EMK, men også å forbedre soningen i framtida.

- Summen av alle vedtakene han har sonet under utgjør umenneskelig behandling, sier Storrvik.

- Det er også konkrete perioder med nedverdigende behandling. Overdreven bruk av nakenransaking og håndjern mens han sonet på Ila.