- Vi har ingen tid å miste, og vi har heller ingen å miste

Nå må Norge ta Syria-krigerne på alvor, mener Høyre-profil.

VIL INFORMERE: Hårek Elvenes (H) mener det er viktig at kommunene får vite hvem Syria-krigerne er. Bare slik kan de følges opp skikkelig der de bor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL INFORMERE: Hårek Elvenes (H) mener det er viktig at kommunene får vite hvem Syria-krigerne er. Bare slik kan de følges opp skikkelig der de bor. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen i Stortinget, mener det nå er på tide at norske myndigheter for alvor tar tak i problemet med de norske islamistene som kriger i Syria og Irak. Seinest i dag forteller Dagbladet hvordan en rekke norske islamistkrigere har mottatt norske velferdsmidler før eller etter at de deltok i borgerkrigen.

Det viktigste, mener Elvenes, er at kommunene får vite hvem Syria-krigerne er. Bare slik kan de følges opp skikkelig der de bor.

- Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme tillegger kommunene mange oppgaver. Blant annet skal kommunene etablere exit-ordninger for personer som ønsker å bryte ut av voldelige, ekstreme miljøer, sier Elvenes til Dagbladet.

- På bakgrunn av dette og tiltak 22 i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme - «Varsling ved hjemkomst av personer som har deltatt i kamphandlinger i utlandet (fremmedkrigere)», vil jeg sende følgende spøsmål til justisministeren: Hvordan sikres det at hjemkommunene får informasjon når hjemvendte Syria-farere kommer tilbake til kommunen?

Nødvendig Elvenes mener det er nødvendig at kommunene skal ha mulighet til innkalle personer til samtaler etter hjemkomst fra konfliktsoner i utlandet der de kan ha deltatt i kamphandlinger.

Faksimile Dagbladet i dag
Faksimile Dagbladet i dag Vis mer

- Kommunene står i første linje i det forebyggende arbeidet mot radikalisering. Den viktigste forebyggings- og oppfølgingsjobben gjøres i lokalsamfunnet. Kommunene skal også etablere exit- ordninger for personer som ønsker å bryte ut av voldelige ekstreme miljøer. Skal samfunnet lykkes med dette må kommunene varsles umiddelbart ved hjemkomst av personer som har befunnet seg i Syria, og som kan ha deltatt i kamphandlinger, sier Elvenes til Dagbladet.

- Regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme legger opp til mange lokale tiltak. Jeg vil fra Stortinget følge nøye med oppfølgingen av dette i tett dialog med justisministeren, også for at kommunene skal få verktøyene de trenger i arbeidet. Vi har ingen tid å miste, og vi har heller ingen å miste, sier Hårek Elvenes.

Propagandavideo Terrorgruppa IS har snudd det storpolitiske kartet på hodet gjennom sin voldsomme framrykking i Syria og Irak.

Minst 50 - 60 nordmenn har reist til Syria. Dagbladet har avslørt at to nordmenn har lederroller i Den islamske stat (IS). Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Vasquez sto i sommer fram i en lang, profesjonelt produsert propagandavideo for IS. Videoen var filmet i grenseområdene mellom Syria og Irak, og ble først offentliggjort via nettstedet LiveLeak søndag 29. juni.

Faksimile Dagbladet 23. mai
Faksimile Dagbladet 23. mai Vis mer

Den publiseringen var trolig klarert helt til topps hos gruppas myteomspunne leder Abu Bakr al-Baghdadi, får Dagbladet opplyst. Videoen ble nemlig offentliggjort av ISIL nøyaktig samme dato som deres øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte at IS opprettet en egen muslimsk statet kalifati deler av Syria og Irak. Sentrale kilder anser det som svært lite trolig at to slike PR-stunt ville skje på samme dag uten at det er nøye planlagt.

Faksimile Dagbladet 16. mai
Faksimile Dagbladet 16. mai Vis mer