TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS opplevde å bli tappet for sensitive pasientopplysninger. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet
TAPPET: Det private helseforetaket Aleris Helse AS opplevde å bli tappet for sensitive pasientopplysninger. Foto : Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

- Vi har ingenting å skjule

Colosseumsklinikken i Oslo er blant de tre helseforetakene som er mistenkt for å stå bak tappingen av taushetsbelagte opplysninger fra 2000 pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiet aksjonerte i dag mot tre private helseforetak som er siktet for å ha tappet taushetsbelagte pasientopplysninger fra 2000 pasienter.

Colosseumsklinikken i Oslo er blant klinikkene som fikk politiet på døra i dag, bekrefter medisinsk direktør Eystein J. Hauge ved Teres Medical Group, som eier klinikken sammen med ti andre rundt om i Norge.

Se faktaboks for bakgrunn om saken.

- Overraskelse razzia - Vi har ingenting å skjule verken for politiet eller Helsetilsynet. Politiet ønsket en gjennomgang av epostlister, og det har de fått, sier Hauge.

- Det var en overraskelse for klinikken å få politiet på døra. Klinikken kan ikke se at den har gjort noe som helst galt, og er overrasket over utviklingen denne saken har hatt.

Klaget Han mener årsaken til at de har blitt dratt inn i saken, er at Colosseumsklinikken klaget på resultatet av anbudsrunden i 2009.

- Vi har tre klinikker i Helse Sør-Øst, og to av dem (Drammen Private Sykehus AS og Sørlandsparken Spesialistsenter red. adm.) fikk kontrakt med det regionale helseforetaket, mens Colosseumsklinikken ikke gjorde det. Fordi Colosseumklinikken klaget på tildelingen, er de nå dratt inn i denne saken.

Han er ikke kjent med noe siktelse mot Colosseumklinikken, men presiserer at klinikken gjerne samarbeider med politiet for at saken skal kunne bli belyst fullstendig.

-  Colosseumklinikken stiller seg uforstående til saken, og har ingenting å skjule.

Millionkontrakt I tillegg til siktelsen mot de tre helseforetakene, er fem personer - fire leger og en legesekretær - siktet for grov utroskap eller medvirkning til det, i tillegg til brudd på helsepersonelloven for brudd på taushetsplikten og straffelovens paragraf om uttak og bruk av drifts- og forretningshemmeligheter.

Anbudet - verdt over 100 millioner i året i opptil fire år - gjaldt en utlysning av gjennomføring av ortopedisk, plastisk og generell kirurgi. Fire av de siktede er leger som jobber med ortopedi, ifølge politiet.

- Uforsvarlig praksis Også helseforetaket Hjelp24 er siktet i saken. De erkjenner å ha mottatt operasjonslister som viste antall operasjoner hos Aleris, men presiserer at statistikken ikke inneholdt noen personal- eller journalopplysninger og at de hadde mottatt dem uoppfordret.

- Grunnen til at denne statistikken ble vedlagt vår klage, var at den kvalitet som ble beskrevet i anbudet var forskjellig fra den praksis som fant sted ved Aleris. Vi valgte på dette tidspunkt å anvende denne informasjonen for å varsle Helse Sør-Øst, som vår daværende oppdragsgiver, om det vi opplevde som en uforsvarlig praksis, sier administrerende direktør Lise Westly i Hjelp24 til Dagbladet.

- Hjelp24 vil aktivt bidra til at saken skal belyses så raskt som mulig og vi imøteser politiets gjennomgang av saken.

Ledelsen i de to andre helseforetakene som er siktet i saken, har ikke svart på Dagbladets henvendelser så langt i kveld.