- Vi har ingenting å skjule

De fire siktede i trippeldrapet vil at offentligheten skal få høre hvorfor de ikke står bak drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Samtlige vil at de kommende fengslingsmøtene går for åpne dører. - Vi har ingenting å skjule, sier de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for en beintøff kamp i Nedre Romerike forhørsrett i morgen og på mandag neste uke.

Innsyn

Samtlige fire siktede mener de ikke har noe å skjule, og samtykker til at forsvarsadvokatene ber om åpne dører når de fremstilles for fornyet varetektsfengsling.

Dersom dommeren går med på det, kan pressen og andre som er interessert få høre de siktedes egne forklaringer i den gåtefulle saken.

Forbud

Det er imidlertid referat- og fotoforbud i forhørsretten.

Samtidig mener de fire forsvarerne at det ikke er kommet frem nye opplysninger i saken som gir grunnlag for forlenget fengsling.

Lars Grønnerød

Fra sin celle i det nye kretsfengselet på Ringerike bedyrer 41-åringen at han ønsker å forklare seg for åpen rett.

- Vi vil absolutt motsette oss videre varetekt. Lars har ikke noe å gjøre med selve drapene. Lars har hjulpet til med å fremskaffe to våpen, sier Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik.

Sammen med eks-samboer og medsiktede Kristin Kirkemo, blir Grønnerød fremstilt for varetektsfengsling på torsdag.

- Det aller meste av Grønnerøds forklaring er offentliggjort, sier Sørvik.

Per Kristian Orderud

Forsvareren til odelsgutten og juristen fra Orderud gård var i går på et to timers besøk på Hamar kretsfengsel. Sammen med kona, Veronica, blir Per Kristian Orderud fremstilt for varetektsfengsling på mandag.

- Per Kristian har ikke noe imot å gjenta sin historie i åpen rett. Jeg tror ikke det er noe i hans politiforklaring som ikke er offentliggjort, sier Schiøtz.

For tiden vil ikke Per Kristian Orderud la seg avhøre.

- Hvis politiets taktikk er å gjøre han mør og få han til å sprekke, kan jeg fortelle at det ikke finnes slike tendenser. Per Kristian er den eneste av de tiltalte som ikke har endret forklaring. Jeg ser ingen fare for bevisforspillelse, mener Schiøtz.

Veronica Orderud

27-åringen er den eneste av de siktede som for tiden blir avhørt. I går satt hun i et kort avhør med Kripos-betjent Jon André Nilsen.

- Mye av poenget med åpen rett er at pressen og andre kan få innsyn i hvorfor politiet vil varetektsfengsle de siktede. Slik saken har versert i media, kan ikke påtalemyndigheten be om lukkede dører av hensyn til etterforskningen, som jo nærmest har versert for åpne dører. En åpen rett vil gi et innsyn i saken, selv om pressen ikke kan bringe referat fra retten, sier Sulland.

Kristin Kirkemo

Forsvarer Tor Kjærvik hadde i går et halvannet times møte med sin klient i Drammen kretsfengsel. Kristin Kirkemo har skrevet 295 tettskrevne A4-ark om det ensomme livet på cella og refleksjonene hun gjør seg.

- Jeg har prøvd å sysselsette Kristin mest mulig gjennom skriving og maling, sier Kjærvik, som ikke kommer til å akseptere lukkede dører i morgendagens fengslingsmøte. Forsvareren mener nesten alt i Kirkemos forklaring er omtalt i avisene. Også Kjærvik vil begjære løslatelse.

- Kristin er innstilt på åpne dører, men kommer ikke til å forklare seg i retten. Hun har avgitt en politiforklaring som offentligheten kan få innblikk i. Pressen kan ved åpen rett få gjort seg opp en vurdering _ blant annet til hvilke krav som er nødvendig for varetekt, mener Kjærvik.