- Vi har ingenting med ham å gjøre

Det franske innvandringskritiske partiet Vikernes støtter, avviser enhver kobling med nordmannen.

- ALDRI VÆRT MEDLEM: Fylkeskontoret til partiet Vikernes har uttrykt støtte til, avviser enhver kobling til nordmannen. Foto: Pressebilder av Varg Vikernes tatt fra hans egen hjemmeside burzum.org..
- ALDRI VÆRT MEDLEM: Fylkeskontoret til partiet Vikernes har uttrykt støtte til, avviser enhver kobling til nordmannen. Foto: Pressebilder av Varg Vikernes tatt fra hans egen hjemmeside burzum.org..Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sin nettside Burzum.org har Varg Vikernes publisert et støttebrev for det franske høyreekstreme partiet Front National.

- Jeg oppdaga støttebrevet gjennom media etter han ble tatt. Støttebrevet hans plager oss, fordi han ikke representerer vår måte, hverken å tenke eller å handle på.

Det sier nestleder av fylkeskontoret til partiet Front National, Jean-Pierre Faurie til Dagbladet. 

På tross av Vikernes' åpenlyse støtte sier Faurie at nordmannen aldri har vært medlem i FN eller tilknytta partiet på noe annet vis.

- Hans støtte er ikke en støtte partiet har vært kjent med, eller setter pris på, sier Furie.

- Sett ham kun én gang I Vikernes' brev står blant annet følgende:
«Hvis dere har den minste stolthet, den minste intelligens, det minste mot, og den minste lyst til å leve, bør dere stemmer for Marine le Pen og FN».

Les hele brevet oversatt til norsk her.

Lederen i FNs fylkespartiet, Alain Balmisse, bor i samme landsby som Vikernes. Det er også på hans adresse fylkespartiet har sin postadresse.

Nestleder Faurie sier til Dagbladet at Balmisse ikke er tilgjengelig for kommentar.

- Men han har sagt at han ikke kjente nordmannen i det hele tatt, og at han bare har sett han kjøre forbi i bilen sin én gang, sier Faurie.

- Hva tenker du om Vikernes ideologi?

- Vi fordømmer vold, og vi fordømmer hans holdninger, tenkemåte og handlemåte. Vi har absolutt ikke noe med ham å gjøre. Dessuten er vi ikke rasister, sier Faurie.

I en kommentar via sine rådgivere i forbindelse med pågripelsen av Vikernes og kona i Frankrike, sier partiets leder Marine Le Pen til TV 2 at hun er overrasket over å bli spurt om saken fordi «alle burde vite at hennes parti ikke har noe å gjøre med denne typen ekstreme meninger og holdninger».

- Forsvare nasjonen Front National er et innvandringskritisk parti på ytre høyre fløy.

Faurie forteller at han har blitt kontaktet av mange utenlandske medier, fra flere land i Europa, om Vikernes forhold til Front National.

- Jeg sier det like klart hver gang: Vi har absolutt ikke noe forhold til ham. Å være medlem i Front National vil si å forsvare nasjonen. Vårt parti har ikke noe med terrorisme å gjøre, sier Faurie.

Han legger til at partiet stadig får flere medlemmer.

Partiets leder Marine Le Pen er under etterforskning for oppfordring til rasehat, ifølge avisa Le Nouvel Observateur. Tidligere partileder og Marine Le Pen's far, Jean-Marie Le Pen er tidligere dømt for benektelse av kriminalitet mot menneskeheten, fordi han karakteriserte den tyske okkupasjonen som "ikke særskilt inhuman", ifølge avisa France Soir.

Ved presidentvalget i 2012 fikk Front National nesten 18 prosent av stemmene.