Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske på 1. mai

- Vi har itj råd te å mist han Trond Giske

Trond Giske ble omfavnet i Trondheim. Den avgåtte nestlederen vil jobbe for rødgrønn seier i byen og trønder-fylket.

KOM HJEM: Trond Giske kom hjem til sine egne på 1. mai, og de kjente ham igjen. Etter to frokoster i Trondheim, gikk ferden til Industristedet Verdalen, der Giske var hovedtaler. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg vil ha Trond Giske tilbake som statsråd og 1. mai-taler i Trondheim om noen år, sier veteranen i Byåsen Ap, Nils Nesjan, til Dagbladet.

Giske startet 1. mai-feiringen på Ugla fritidsklubb på Byåsen i Trondheim. Deretter gikk turen til et fullpakket Ila menighetshus i Trondheim, der Ap- og LO-veteran Gerd Åberg tok imot.

- Lang nok straff

Gerd Åberg mener at de som mener Giske bør holde en lav profil, må roe seg.

SANG «INTERNASJONALEN»: Trond Giske sang arbeidernes fremste hymne på 1. mai-feiringen på Ugla Samfunnshus i Trondheim sammen med blant andre lokalpartiveteran Nils Nesjan t.v..
SANG «INTERNASJONALEN»: Trond Giske sang arbeidernes fremste hymne på 1. mai-feiringen på Ugla Samfunnshus i Trondheim sammen med blant andre lokalpartiveteran Nils Nesjan t.v.. Vis mer

- Trond kommer mer og mer framover. Vi har ikke råd til å miste han. Han har fått lang nok straff. Han har fått betale prisen for mange andre som har svin på skogen, fordi han var den første. De som ikke vil ha ham tilbake, har spisse albuer og vil fram selv. Vi trenger Trond, sier Åberg.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap 10. februar beklager Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Trond Giske vil ikke selv kommentere debatten rundt han, heller ikke uttalelsene til Ap-leder Jonas Gahr Støre i VG i dag.

Fylkesordfører og Giske-venn Tore O. Sandvik, som også er medlem i Byåsen Ap, sier imidlertid.

- Nei, det er ikke for tidlig. Nå må de slutte!

Giske ville bare snakke om politikk, de grunnleggende verdiene Ap må stå for.

- Vi må følge stjernene, og forstå folks hverdagsliv. Og vi skal alltid være partiet for fagbevegelsen, sa Giske.

SAMMEN MED TANTE: Trond Giske traff tanta og parti-og LO-veteran, Jorunn Giske (90), på Ila menighetshus i Trondheim i dag. Foto: Lars Eivind Bones
SAMMEN MED TANTE: Trond Giske traff tanta og parti-og LO-veteran, Jorunn Giske (90), på Ila menighetshus i Trondheim i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Seinere i ettermiddag er Giske hovedtaler på 1. mai-arrangementet i Verdal, eller «Giske-land», som Dagbladet skrev i en reportasje lørdag.

Til tross for tillitssvikten i partiet og tap av toppverv etter varslersakene om upassende og uønsket oppførsel overfor noen kvinner, står fortsatt Giske sterkt i mange deler av Ap, særlig i hjemfylket.

- Populær mann

- Trond Giske er fortsatt en populær mann her, vet du, sa den lokale leder i Fagforbundet og i 1. maikomiteen, Lise Heggdal, til Dagbladet lørdag.

- Folk kan trampe uheldig her i livet, man kan begå feil, men så lever vi i et samfunn hvor man kan gjøre opp for seg. Vi går videre. Sånn må Giske-saken også være, sa hun.

Etter at han mistet vervet som nestleder, jobben som finanspolitisk talsmann for Ap og plassen i sentralstyret for å ha brutt Ap's retningslinjer om sextrakassering, og etter en lang sykmelding, kom Giske tilbake 10. januar.

Hans første offentlige opptreden etter sykefraværet var en tale på stiftelsesmøtet til Orkland Ap 10. februar.

I Stortinget fikk han plass i familie- og kulturkomiteen.

Omstridt

At Giske igjen har begynt å delta i offentlig debatt fra sin nye posisjon som kultur- og mediepolitiker, gleder mange i Ap, og forarger andre. Da Giske for et par uker deltok på et møte for tidligere AUF-ledere og AUF-ere, gikk alarmen i noen miljøer.

Og da Giske deltok i en kirkedebatt på NRK, mente noen det var for tidlig, andre at hans deltakelse var selvsagt, siden han sitter i komiteen som behandler kirkesaker og lang erfaring på feltet fra sin statsrådstid.

I forrige uke ble det kjent at Giske er Ap's mediepolitiske talsmann.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa:

- I vår fraksjon i komiteen tar Giske ansvar for mediepolitikk som han har jobbet mye med, kan mye om og har stort engasjement for. Så det blir bra, sa Støre til Dagbladet i forrige uke.

- Godt skodd

- Mange mener at han kommer for tidlig tilbake i sentrale posisjoner og debatter?

- Vedtakene etter varslingssakene ble truffet i januar. De er gjennomført, og sentralstyret understreket at vi ønsker Trond velkommen tilbake til stortingsgruppa hvor han skal tas godt imot, og hvor han er i en fraksjon hvor han deltar i arbeidet på vanlig måte.

- Dette er et fagfelt han har jobbet med både som stortingsrepresentant og som statsråd, så han er godt skodd for å være fraksjonens talsperson på dette feltet, sa Støre.

- Vise hensyn

- Trond er valgt til Stortinget fra Trøndelag og er en del av vår gruppe. Men så må han også ta ansvar og vise hensyn i en situasjon som er spesiell. Og det forutsetter jeg at han gjør, sier Støre.

- Jeg tenker det er naturlig at Ap vil bruke Giskes kompetanse i stortingsgruppa. Dette er et område hvor han er godt kvalifisert, og ikke minst har han nok en del personlige erfaringer med media, sier Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!