LYTTET BARE: - Vi har jo ikke gjort noen inntrengning, vi har sittet på offentlig gate og lyttet til tilgjengelige signaler, sa sikkerhetseksperten Stein Møllerhaug i retten i dag. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
LYTTET BARE: - Vi har jo ikke gjort noen inntrengning, vi har sittet på offentlig gate og lyttet til tilgjengelige signaler, sa sikkerhetseksperten Stein Møllerhaug i retten i dag. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Vi har jo ikke gjort noen inntrengning

Sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug forsvarer forsøket på å oppfange signaler fra Mona Høiness' PC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetseksperten Stein Møllerhaug har havnet midt i en opphetet strid mellom privatetterforskere i arvesaken mellom Mona Høiness og slektningene til Synnøve Urdahl.

Fanget opp signaler I dag vitnet han i Borgarting lagmannsrett, i saken hvor Synnøve Urdahls slektninger prøver å få kjent ugyldig testamentet som gir Mona Høiness 100-millionersarven etter den avdøde kvinnen.

I dag var det Møllerhaugs tur til å gi sin versjon av hva som skjedde da privatetterforsker Geir Malthe-Sørensen hadde fått ham med seg i en bil utenfor Mona Høiness bolig i Eckersbergs gate.

Ifølge Møllerhaug var hensikten å finne ut hvilken type PC Mona Høiness brukte. Imidlertid viste det seg at området var fullt av signaler, og han vurderte det som håpløst å finne ut hvilke som kom fra Høiness' PC.

- Jeg sa: «beklager men skal vi gå videre må vi ut med antenner og retningsutstyr, og det er jeg ikke komfortabel med», og oppdraget ble avsluttet der og da, forteller Møllerhaug.

Misliker Thune-rapport Møllerhaug hadde liten sans for at opplysninger om episoden ble brukt i en rapport privatetterforskeren Ola Thune skrev til Mona Høiness.

- Jeg har store problemer med Thunes framstilling av dette. Denne informasjonen framkom under taushetsplikt under et annet oppdrag hvor vi jobbet sammen, sa Møllerhaug om det.

Thune ville ikke kommentere dette overfor Dagbladet.

- Ingen inntrengning Hensikten med å finne ut hva slags PC Høiness brukte, skal ha vært å finne ut hvilke dokumenter som var skrevet på hvilken PC.
Dette kan ha betydning i Urdahl-slektningenes kamp for å få kjent testatmentet ugyldig.

Mona Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen ville vite om det virkelig kan være lovlig å sitte på utsida og prøve å oppfange elektroniske signaler fra en privat bolig.

Det sier Møllerhaug at det er.

TILHØRER: Mona Høiness sitter stort sett taus og hører på under den pågående arverettssaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILHØRER: Mona Høiness sitter stort sett taus og hører på under den pågående arverettssaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har jo ikke gjort noen inntrengning, vi har sittet på offentlig gate og lyttet til tilgjengelige signaler, sa Møllerhaug i retten.

Undersøkte testamente Møllerhaug forklarte at han har hatt et oppdrag for Urdahl-slektningene i saken, som gikk ut på å skanne og undersøke dokumenter - deriblant testamentet som tilgodeser Høiness.

- Jeg er personlig av den oppfatning at signaturen var på arket før det ble skrevet på det, sa Møllerhaug.

Det ville i så fall være et langt skritt i retning av å få kjent testamentet ugyldig.

Møllerhaug understreket likevel at han ikke hadde nødvendig faglig kompetanse for å slå dette fast.