- Vi har jo mensen, Bjurstrøm

Det høye sykefraværet blant kvinner kan handle om kvinners syklus, sier Vigdis Giltun (Frp) i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

JOBB MER: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tror kvinners høye sykefravær kan henge sammen med at flere kvinner jober deltid og derfor identifiserer seg mindre med jobben. Frp tror det kan handle om at kvinner er fysisk annerledes enn menn.

Foto: Berit Roald / Scanpix
JOBB MER: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tror kvinners høye sykefravær kan henge sammen med at flere kvinner jober deltid og derfor identifiserer seg mindre med jobben. Frp tror det kan handle om at kvinner er fysisk annerledes enn menn. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hanne Bjurstrøm (Ap) har tidligere sagt til Dagbladet at det høye sykefravær blant kvinner kan skyldes at kvinner identifiserer seg mindre med arbeidslivet. Hun etterlyser kvinner som velger å jobbe for velferdsstaten foran fritid. Med det provoserte hun både LO, regjeringspartneren SV og KrF.

Nå er også Fremskrittspartiet engasjert i debatten.

Den tiden av måneden
Vigdis Giltun (Frp) i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mener det er viktig å finne ut mer om hvorfor 8,9 prosent av norske kvinner sykemelder blir sykemeldt, mot 5,4 prosent av norske menn. Hun tror tante rød kan forklare noe.

- Det kan være flere grunner til det høye sykefraværet blant kvinner, men man må ikke glemme at det er en uke i måneden vi kvinner ikke har det så lett, sier Giltun til Dagbladet.

- Mange kvinner opplever fysiske plager som migrene i forbindelse med menstruasjonen. Mensen kan derfor være en naturlig forklaring på noe av sykefraværet blant kvinner, utdyper hun.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil advare mot å henge seg opp i en enkelt forklaring på sykefraværet. Hun understreker at det er flere grunner til at kvinner blir sykemeldt.

FORSKJELLIGE: Vigdis Giltun (Frp), sitter i Arbeids- og sosialkomiteen. Hun mener fysiske forskjeller mellom kjønnene kan være årsaken til kvinners høye sykefravær.
FORSKJELLIGE: Vigdis Giltun (Frp), sitter i Arbeids- og sosialkomiteen. Hun mener fysiske forskjeller mellom kjønnene kan være årsaken til kvinners høye sykefravær. Vis mer

- Dessuten er det ekstra stor forskjell på kvinners sykefravær i Norge og andre land. Det blir vanskelig å forklare med at kvinner menstruerer. Svenske kvinner er også menstruerende, sier Bjurstrøm til Dagbladet, og poengterer at det også er kvinner som er ferdig med å ha mensen som blir sykemeldt.

Problemer i privatlivet
Da nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Karin Andersen (SV) raste mot Bjurstrøm i Dagbladet i forrige uke, pekte hun på kvinners særegne psykiske og fysiske belastninger.

-Sykefraværet blant kvinner har i andre studier blitt forklart med større belastning totalt og at problemer i privatlivet i større grad får utslag på sjukefraværet, sier Andersen til Dagbladet.

Andersen var syk, og kunne ikke bli intervjuet da Dagbladet tok kontakt med henne mandag.

- Vanskelig å skreddersy
Torbjørn Røe Isaksen sitter i Arbeids og sosialkomiteen for Høyre. Han synes vi vet for lite om hvorfor forskjellene mellom kvinner og menn er så store, når det gjelder sykefravær. Likevel tror han en felles norm for hvor lenge en burde være sykemeldt kan være et godt tiltak for at kvinner skal jobbe mest mulig.

- Hvor lenge folk er sykemeldt for samme sykdom varierer veldig utifra hvor i landet de bor. Derfor burde vi ha en veiledende norm som legene kan forholde seg til når de sykemelder. I Mandal har også jordmor kommet inn for å veilede gravide kvinner om hvor lenge de kan være i jobb, sier han.

Bjurstrøm er enig med Isaksen i at vi trenger å vite mer om hvorfor så mange kvinner blir sykemeldt seg.

- Til nå har ikke forskningen pekt på en enkelt forklaring på dette problemet. Det er derfor jeg har invitert til denne idédugnaden. Når jeg møter arbeids- og pensjonspolitisk råd i høst er dette et tema jeg skal ta opp, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

MÅ FORSKE MER:Torbjørn Røe Isaksen tørr ikke spekulere i hvorfor kvinner sykemelder seg mer enn menn. Han mener vi må forske mer på årsakene til at kvinner sykemelder seg.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MÅ FORSKE MER:Torbjørn Røe Isaksen tørr ikke spekulere i hvorfor kvinner sykemelder seg mer enn menn. Han mener vi må forske mer på årsakene til at kvinner sykemelder seg. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer