FERDIGE: Erik Fosse og Mads Gilbert er nå ute av Gaza, der de har tilbragt elleve dager på al-Shifa-sykehuset.  Foto: Nasser Nasser/SCANPIX
FERDIGE: Erik Fosse og Mads Gilbert er nå ute av Gaza, der de har tilbragt elleve dager på al-Shifa-sykehuset. Foto: Nasser Nasser/SCANPIXVis mer

- Vi har jobbet under helt ekstreme forhold

Fosse og Gilbert er nå ute av Gaza. - Det er med blandede følelser, sier Fosse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har jobbet under helt ekstreme forhold, sa den norske legen Erik Fosse til TV2nyhetskanalen i dag klokka 12.00.

Han og legekollegaen Mads Gilbert hadde da nettopp sluppet fri fra grenseovergangen mellom Gaza og Egypt, hvor de ble nødt til å tilbringe natten på gulvet sammen med den norske ambassadøren i Egypt, Thomas Hauff.

Inntrykk
Fosse er tydelig preget etter oppholdet på al-Shifa-sykehuset i Gaza, hvor han og Gilbert, som eneste vestlige, har gitt akuttmedisinsk hjelp til sårede palestinere i elleve dager.

- Det som har gjort størst inntrykk på meg er arbeidsmoralen til kollegaene mine på sykehuset. De har en helt enorm arbeidsoppgave og jobber under ekstreme forhold, sier Fosse.

Han beskriver en situasjon der skadde kommer inn døgnet rundt, der mange dør, kvinner og barn - men også kollegaer.

Høyeksplosive bomber
På sykehuset har Fosse behandlet palestinere med alvorlige skader.

- Jeg har sett mange skader, noen mer utypiske enn hva jeg har sett tidligere. Israelerne har i det siste tatt i bruk høyeksplosive, små bomber med en så voldsom sprengkraft at de bokstavelig talt river menneskene fra hverandre, sier legen.

Han forteller at også matsituasjonen i Gaza nå er prekær.

JOURNALISTER: Mads Gilbert snakker med journalister etter å ha ankommet grenseovergangen i den egyptiske byen Rafah i går. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX
JOURNALISTER: Mads Gilbert snakker med journalister etter å ha ankommet grenseovergangen i den egyptiske byen Rafah i går. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX Vis mer

- For å få tak i mat må man stå i timelange køer. Det man får kjøpt er først og fremst tomater, agurk og løk. De som får tak i brød er heldige. Samtidig er prisene i Gaza nå 35 ganger høyere enn før. Det er kritisk når 80 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen.

- Blandede følelser
Fra sykehuset al-Shifa har Fosse og Gilbert, som eneste vestlige, uttalt seg til verdenspressen om det de har sett og opplevd.

- Som leger er vi forpliktet til å fortelle verden om hva som foregår. I utgangspunktet ønsket vi ikke det, men siden ingen andre vestlige var til stede, hadde vi ikke noe valg. Det sørget Israel for, sier Fosse.

Han forteller videre at det å nå være ute av byen, og i sikkerhet gir han  blandede følelser.

- Det skal bli hyggelig å komme hjem til familien og jobben, men samtidig er det trist å forlate venner og kollegaer i Gaza. En del av meg føler at jeg bør være der, sier han.

Nye leger inn
De norske legene Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø har nå kommet seg inn i Gaza. Fra før er anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid på Gazastripen.

Arab er til vanlig lege ved Ullevaal universitetssykehus. Han skal hjelpe de sårede på Gazastripen sammen med kollega Johannes Brattebø fra Voss sykehus, melder NTB.

Blir anerkjent av Stoltenberg
Jens Stoltenberg snakket i går med Fosse og Gilbert på telefon.

I SIKKERHET: Mads Gilbert omfavnet en venn da han kom i sikkerhet på den egyptiske grensen i går. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX
I SIKKERHET: Mads Gilbert omfavnet en venn da han kom i sikkerhet på den egyptiske grensen i går. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX Vis mer

- Jeg har ringt og snakket med både Fosse og Gilbert. Mitt budskap var å takke og gi anerkjennelse for det arbeidet de har lagt ned for å lindre lidelsene for befolkningen i Gaza siden 31. desember i fjor. De har ikke bare påtatt seg et tungt faglig oppdrag, men også vist stort personlig mot og medmenneskelighet i svært viktige arbeid. De har vært en stemme ut til verden, skriver statsministeren på sin Facebook-side.

Der skriver statsminmisteren også at regjeringen støtter den jobben Fosse og Gilbert og organisasjonen deres gjør.

- Norge ga i fjor 50 millioner kroner til NORWAC, inkludert 30 millioner kroner til arbeid i de palestinske områdene. Vi vil fortsette å støtte dette viktige arbeidet, skriver Stoltenberg.

I FRIHET: Erik Fosse har endelig kommet seg trygt inn i Egypt. Han forteller at det er med blandede følelser. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX
I FRIHET: Erik Fosse har endelig kommet seg trygt inn i Egypt. Han forteller at det er med blandede følelser. Foto: Nasser Nasser/SCANPIX Vis mer