Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har knekt USAs rygg

Al Qaida-leder hyller selvmordaksjonene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundrevis av selvmordsbomber i Irak har knekt ryggen til det amerikanske militæret, mener al Qaidas nestkommanderende i en ny video sendt ut i dag.

Videoen av Ayman al-Zawahri er lagt ut på nettstedet til en militant muslimsk gruppe, bare en knapp uke etter at lydklipp av al Qaidas toppsjef Osama bin Laden ble sendt ut.

Amerikansk etterretning tror bin Laden og al-Zawahri lever i skjul på ulike steder, men at de kommuniserer og koordinerer sine uttalelser til verden, melder AP.

Muslimske forrædere

Al-Zawahri mener militærstyrkene til USA og Storbritannia har falt sammen i Irak.

- De har ikke oppnådd noe annet enn tap, katastrofe og uhell. Al-Qaida har alene utført mer enn 800 martyroperasjoner i løpet av tre år. Sammen med ofrene fra de andre muslimske soldatene er det dette som har knekt ryggen til USA i Irak, sier al-Zawahri på opptaket.

Han fordømmer lederne i Egypt, Jordan, Saudi Arabia og Irak som forrædere og oppfordrer alle muslimer til å konfrontere dem.

Til analyse

HYLLER BOMBER: Ayman al-Zawahri er nestkommanderende i al-Qaida og hyller selvmordsbomberne i Irak i en video som ble kjent i dag. Foto: Scanpix
HYLLER BOMBER: Ayman al-Zawahri er nestkommanderende i al-Qaida og hyller selvmordsbomberne i Irak i en video som ble kjent i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Videoopptaket ble oppdaget av IntelCenter, et firma som forsyner USAs regjering med etterretningsinformasjon i kampen mot terrorisme.

- Videoen blir nå analysert av amerikanske myndigheter, sier en anonym tjenestemann til AP.

Det er velkjent at propaganda er en viktig måte for al-Qaida å vise at de fortsatt er aktive og viktige. Sist søndag uttalte bin Laden seg og når hans nestkommanderende følger opp mener ekspertene det viser at lederne fortsatt er samkjørte.

Al-Zawahri bruker mye tid på å kritisere Pakistan og deres president Pervez Musharraf, for å ha solgt landet sitt til USA, Israel og India.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling