«Vi har kommet til Moskva for å dø»

En væpnet tsjetsjensk gruppe har angrepet et teater i Moskva. Gisseltagerne truer med å sprenge bygningen. SISTE: Truer med å skyte gislene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 bevæpnede menn har tatt seg inn i et teater i Moskva og tatt publikum som gisler. Skudd har blitt avfyrt, og angriperne truer med å sprenge bygningen.

- Vi er ikke kommet til Moskva for å overleve, men for å dø, sier angriperne.

Tsjetsjenske separatister truer med å begynne å skyte gislene i et teater i Moskva, sier et av gislene på mobiltelefon til radiokanalen Moskva Ekko.

- De sier: «Dere har vært her i ti timer og regjeringen deres har ikke gjort noe for å få dere løslatt. Hovedsaken er at (de russiske) soldatene må trekkes ut (av Tsjetsjenia) ellers vil de begynne å skyte folk, sa legen Maria Shkolnikova.

Klokka 07.15 norsk tid hørte politiet som omringer teateret i Moskva en kraftig eksplosjon. Ifølge gisseltakerne var det fra en granat de kastet inn i et tomt rom i teateret. De har ikke sagt noe om grunnene til at de sprengte granaten.

Tsjetsjenernes egen hjemmeside hevder at gisseltakerne har skutt og drept to russiske agenter som var på vei inn i bygningen. Ifølge hjemmesiden skal en ung dame ha prøvd å komme seg inn i bygningen for å skaffe informasjon om situasjonen. Da hun ikke adlød ordren om å forsvinne, bestemte gisseltakerne seg for å skyte henne. Et par timer senere skal en annen agent ha prøvd å bløffe seg inn i teateret ved å spille full. Han skal også ha blitt skutt og drept. Ingen av disse opplysningene er bekreftet av russerne.

Den amerikanske ambassaden i Moskva hevder at det fortsatt befinner seg to amerikanere inne i bygningen, og CNN forteller at det fortsatt befinner seg 60 utenlandske statsborgere inne i teateret.

- Jeg hørte nylig et radiointervju med en kvinnelig professor som er inne i teateret, som sier at det er 67 ikke-russiske statsborgere blant gislene, sier Norges Moskva-ambassadør Øyvind Nordsletten til NTB.

Tallet er ikke offisielt, men Nordsletten sier det virker som kvinnen uttaler seg etter en nøyaktig opptelling. En radiostasjon har snakket med henne på mobiltelefon.

Den kvinnelige professoren bekrefter at det er statsborgere fra Tyskland, Frankrike, Nederland, Østerrike og Australia inne i teateret. Jugoslavia blir også nevnt, og en del av gislene kommer fra Ukraina og andre tidligere Sovjet-republikker.

Gisseltakerne hevdet tidligere i morges at de hadde identifisert 10 mennesker som ikke var russere. Disse vil ifølge tsjetsjenerne bli satt fri. De resterende utlendingene skal ifølge nyhetsbyrået AP bli holdt tilbake fordi representanter fra de forskjellige landenes ambassader ikke rakk fram til teateret innen tidsfristen gisseltakerne satt. De hevder også at alle barn har blitt evakuert fra teateret. De 3 siste skal ha blitt sluppet fri i syvtiden i morges.

En av reporterne til nyhetsbyrået Interfax er inne i teateret. Hun har via telefon rapportert at publikum ikke får forlate bygningen, og at det har blitt avfyrt skudd. Det er så langt ikke meldt om sårede eller drepte fra offisielt hold.

150 personer skal derimot være sluppet ut. Ifølge russisk politi er det utlendinger og barn som har fått lov til å forlate teateret.

Paniske tilstander

- Folk er nære et nervøst sammenbrudd, sier en av gislene, Maria Shkolnikova, til russisk tv. Så langt har gislene bare fått litt vann og sjokolade, mens et parlamentsmedlem sier til nyhetsbyrået AP at forhandlingene kan ta flere dager.

Gisseltakerne har bedt om å få snakke med Røde Kors og Leger uten grenser.

Shkolnikova sier at flere av gisseltakerne har mistet familiemedlemmer og er veldig bestemte.

Interfax-reporteren mener angriperne mennene stammer fra Kaukasus-området. En tsjetsjensk gruppe skal ha tatt på seg ansvaret for aksjonen på sin hjemmeside. De krever full russisk tilbaketrekning fra Tsjetsjenia.

Siste nytt fra Moskva er at Røde Kors og Leger uten grenser har overtatt forhandlingene med opprørerne, men foreløpig har det ikke kommet noe konkret ut av samtalene.

Angrep i andre akt

Angrepet skal ha skjedd i begynnelsen av andre akt, sier et øyenvitne til russiske medier.

- Personer i kamuflasjedrakt løp opp på scenen mens showet pågikk. De begynte å skyte i lufta med maskingevær. Vi skjønte først ikke hva som skjedde. Så ropte de: «Kan dere ikke se hva som skjer? Vi er tsjetsjenere», sier hun til russiske medier ifølge BBC.

Truer med å sprenge

Gruppen ledes ifølge den russiske avisa Gazeta av Movsar Barayev, en nevø av den avdøde tsjetsjenske opprørslederen Arbi Barayev.

De kaller seg «selvmordssoldater fra den 29. divisjon», og sier de er villige til å dø for sine krav. Ifølge skuespillere som klarte å gjemme seg bak scenen skal de ha plassert ut bomber i bygningen, og andre øyenvitner forteller at de kamuflasjekledde angriperne har eksplosiver på kroppen. De truer med å sprenge bombene hvis politiet stormer.

President Putin uttaler at terroraksjonen har blitt planlagt utenlands. Han vil ikke kommentere denne påstanden nærmere, men forsikrer at russerne vil gjøre alt som står i deres makt for å få gislene uskadd ut av teateret. Men han vil ikke si noe nærmere om de faktisk vurderer å trekke seg ut av Tsjetsjenia.

- Hovedmålet for politistyrken og spesialstyrken vår er å planlegge tiltak som skal grigjøre gislene med maksimal fokus på deres sikkerhet, sier Putin til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

ALLE BARN SKAL HA BLITT SLUPPET FRI: Tsjetsjenerne skal ifølge sin egen hjemmeside ha sluppet fri alle barna som var inne i teateret.
<B>TEATERET: Opprørere fra Tsjetsjenia tok seg inn i teateret og skal angivelig ha minelagt det med eksplosiver.