- Vi har konkludert om Breiviks psyke

Terrortiltalte Anders Behring Breivik viser stadig nye sider av seg selv, og utilregnelighet er ikke lenger noen selvfølge.

SYK ELLER KALKULERT MASSEMORDER?: Anders Behring Breiviks psykiske helse blir sentralt tema i rettssaken mot ham.  Forsvarerne Odd Ivar Grøn (t.v.), Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ber om at massemorderen vurderes tilregnelig av retten og dømmes til fengselsstraff.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SYK ELLER KALKULERT MASSEMORDER?: Anders Behring Breiviks psykiske helse blir sentralt tema i rettssaken mot ham. Forsvarerne Odd Ivar Grøn (t.v.), Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ber om at massemorderen vurderes tilregnelig av retten og dømmes til fengselsstraff. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter hva Dagbladet får opplyst er det ikke lenger noen selvfølge at retten vill finne massemorderen utilregnelig.

- Vi har konkludert, sier nyoppnevnte psykiater Terje Tørrisen til Dagbladet.

Hva konklsujonen er, ønsker han ikke å uttale seg om. Den nye rapporten legges fram tirsdag i neste uke.

«Paranoid schizofren» 29. november 2011 leverte Torgeir Husby og Synne Sørheim sin vurdering av Breiviks psyke. Etter 36 timer og 13 samtaler med Breivik konkluderte de med med at han har diagnosen paranoid schizofreni og derfor er strafferettslig utilregnelig.

Det var da. Siden det er to nye sakkyndige oppnevnt og Breivik har vært underlagt observasjon. Etter hva Dagbladet får opplyst er utfallet ikke lenger så krystallklart som rapporten fra Husby og Sørheim ga grunnlag for.

Viser nye sider Etter hva Dagbladet kjenner til skal Breivik ha vist helt andre sider under observasjonen og overfor de nye sakkyndige, psykiater Agnar Aspaas og psykiater Terje Tørrisen.

Fra flere uavhengige kilder tett på undersøkelsene av Breivik får Dagbladet opplyst at massedrapsmannen ler, har selvironi og selvinnsikt - i en helt annen grad enn hva rapporten fra Husby og Sørheim gir uttrykk for.

NY VURDERING: Psykiater Agnar Aspaas (bildet) har i år hatt en rekke samtaler med Breivik på Ila. 10. april presenteres han og psykiater Terje Tørrisens konklusjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NY VURDERING: Psykiater Agnar Aspaas (bildet) har i år hatt en rekke samtaler med Breivik på Ila. 10. april presenteres han og psykiater Terje Tørrisens konklusjon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Teamet som har observert ham kommer ikke med noen konklusjoner. De kommer med informasjon til oss, og så konkluderer vi på bakgrunn av all informasjonen har, sier Tørrisen til Dagbladet.

Også i samspill med politiet skal Breivik tilsynelatende ha vist andre sider, enn de som tegnes i den første sakkyndigerapporten. Breivik skal i avhør ha vært både selvironisk og til en viss grad vist evne til selvinnsikt, får Dagbladet opplyst.

- Ikke psykotisk Dette samsvar med konklusjonene til psykiater Randi Rosenqvist, som har hatt samtaler med Breivik i fengselet:

«Med utgangspunkt i avdelingsleders logg og egen samtale med ABB finner jeg at han er i god psykisk form. Jeg oppfatter hans avvikende utsagn som et uttrykk for en ekstrem ideologi, ikke på noe vis som en psykotisk virkelighetsoppfatning. Dette vii irnidlertid de rettspsykiatrisk sakkyndige, som har batt vesentlig mer informasjon om ham enn meg, ta stilling til.»
Har nok på Breivik De sakkyndige Tørisen og Aspass valgte å avslutte observasjonen ei uke før tida.

- Siden de valgte å avslutte av en uke før de måtte, tyder det på at de har dannet seg en arbeidshypotese og har fått det materialet de hadde behov for, sier forsker og psykolig Pål Grøndahl til Dagbladet.

- Vi har besluttet å avslutte nå, fordi vi har fått et veldig fyldig materiale fra teamet som observerer Breivik, og vi tror ikke vi vil få ytterligere ny informasjon ved å fortsette en uke til, har psykiater Agnar Aspaas uttalt til NTB.

Uenige eksperter Ifølge Dagbladets kilder har obeservasjonen av Breivik gitt en rekke konklusjoner som står i strid med de første sakkyndiges rapport.

Om det betyr at Breiviks psykiske tilstand er endret, om Breivik spiller et bevisst spill eller om observasjonsteamet er grunnleggende uenig i Hysby og Sørheims konklusjon om utilregnelighet, er foreløpig ikke kjent. 

- HAR KONKLUDERT: Psykiater Terje Tørrisen sier til Dagbladet at konklusjonen på den nye vurderingen av Breivik er klar. 10. april vil konklusjonen bli offentliggjort. 
Foto: Geir Olsen / Scanpix
- HAR KONKLUDERT: Psykiater Terje Tørrisen sier til Dagbladet at konklusjonen på den nye vurderingen av Breivik er klar. 10. april vil konklusjonen bli offentliggjort. Foto: Geir Olsen / Scanpix Vis mer

De nyoppnevnte psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas har konkludert. Men Tørrisen sier til Dagbladet at de ikke vil kommentere konklusjonen før de legger den fram tirsdag 10. april.

- Det er få dager til rapporten legges fram, så det er åpenbart av vi vet hvor vi kommer til å lande. Men vi kan ikke kommentere det før det legges fram. Vi kan heller ikke kommentere noen spekulasjoner, sier Tørrisen til Dagbladet.

- Fikk god kontakt Breiviks forsvarerteam har uttalt at de vil kjempe for å få Breivik dømt tilregnelig, noe også deres vitneliste bærer preg av.

Breivik selv er overbevist om at han vil bli erklært tilregnelig av de nye sakkyndige.

- Breivik selv sier at han føler seg trygg på at observasjonsperioden vil bidra i retning til at han er erklæres tilregnelig. Han sier at han ser på seg selv som en sosial person og at han fikk god kontakt med personalet. For oss som forsvarere vil det heller ikke være overraskende om han har framstått som sosiale og for eksempel med selvironi, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

Breivik har sendt et brev til VG, hvor han argumenterer for sin egen tilregnelighet.

Retten avgjør Statsadvokatene har i tiltalen tatt høyde for at de nye sakkyndige kan komme til den konklusjon at Brevik er tilregnelig.

- UTILREGNELIG: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte i november 2011 med at Breivik er paranoid schizofren og dermed utilregnelig.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- UTILREGNELIG: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte i november 2011 med at Breivik er paranoid schizofren og dermed utilregnelig. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Påtalemyndigheten tar derfor et uttrykkelig forbehold om at det likevel under hovedforhandlingen kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring med tidsramme på 21 år.

Vurderingen av tilregnelighet blir avgjort av retten.

Les også: Slik blir rettssaken
Her er tiltalen
Breiviks brev til VG
Derfor ble Breivik erklært utilregnelig

 

FØRSTE RAPPORT: De sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FØRSTE RAPPORT: De sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer