BEKLAGER: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKLAGER: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Vi har konkrete varslingssaker og konkrete historier

Høyres generalsekretær John Ragnar Aarset sier at varslingene ikke er blitt fulgt opp slik de burde.

(Dagbladet): - Fram til han trakk seg etter råd fra kolleger og meg så var det en sak som handlet om dårlig oppførsel og en kombinasjon av alkohol og pågående sjekking der maktforholdene var skjeve. Det var av en karakter som gjorde at Unge Høyre tok kontakt med meg og Maria Sanner, sier John - Ragnar Aarset, generalsekretær i Høyre under dagens pressekonferanse.

Siden har saken fått en annen karakter.

- Nå har vi konkrete varslingssaker og konkrete historier fra enkeltpersoner som har hatt ubehagelige opplevelser. Det er saker som ikke er blitt fulgt opp slik de burde ha blitt, sier Aarset.

Syv varsler

- Vi har fått syv varsler per nå, der flere går på Kristian, men det er også andre saker. Det er for tidlig å si noe om innholdet i sakene av hensyn til varslerne, sier Aarset.

Han vil ikke si noe om alder på varslerne eller hva varslene handler om. Han vil heller ikke utdype hvem andre det er blitt varslet om i partiet.

Aarset forteller at det er varslerne man tenker mest på nå i denne situasjonen.

- Vi følger opp hver enkeltperson og vil gi hjelp og bistand til disposisjon, sier han.

På spørsmål om det er snakk om forhold som kan bli politianmeldt opplyser Aarset at partiet fortsatt prøver å få klarhet i hva som har skjedd.

- Vi kjenner ikke innholdet i varslene tilstrekkelig ennå. Vi har møter med varslerne og prøver å få et riktig bilde av det som har skjedd.

I flere år

Sakene strekker seg fra 2013 og utover. Aarset opplyser at han fikk bekymringsmelding om Tonning Riise i november i fjor. Ifølge Aarset har hendelser som involverer Tonning Riise blitt tatt opp med ham tidligere, også før han ble valgt som leder i Unge Høyre.

På pressekonferansen kom det fram at Tonning Riise selv ikke ønsker å kommentere saken. Han opplever det som en vanskelig situasjon og blir ivaretatt av venner og folk rundt seg.

Aarset ville ikke svare på spørsmål om det er grunn til å tro at noen har beskyttet Tonning Riise.

På spørsmål om Tonning Riise framtid på Stortinget svarer Aarset:

- Han er innvalgt og vil uansett til å være en del av gruppa i denne perioden, men har en tillitsbrist med seg nå fra sin tid i Unge Høyre som han må jobbe med å bygge opp. Det er stortingsgruppa som tar stilling til dette spørsmålet, sier han.

Aarset har i dag ingen forklaring på hvorfor ikke varslene fra fylkespartiene i Unge Høyre er blitt tatt videre.

- Vi holder på med sjelegransking og skal finne ut hva som har sviktet her. Mange føler på at de skulle ha vært tydeligere og tøffere mot Kristian. Jeg vil ikke spekulere i årsakene til at dette ikke ble tatt tak i, sier han.

Beklager behandling av saken

I en pressemelding fra Høyre og Unge Høyre i ettermiddag beklager de håndteringen av saken og innrømmer at «organisasjonen har sviktet grovt i behandlingen og oppfølgingen av tidligere innkomne varsler».

Da Tonning Riise gikk av, ble det nemlig først hevdet at det ikke var kommet inn varsler mot Unge Høyre-lederen, kun beskymringsmeldinger.

I ettertid har det vist seg å ikke stemme. Aftenposten har blant annet meldt om minst tre varslingssaker som skal ha skjedd flere år tilbake i tid.

«Etter at Tonning Riise annonserte sin avgang, kom det raskt frem opplysninger som gjorde det klart at det var feil at det ikke var kommet varsler tidligere. Dette beklager vi på det sterkeste overfor varslerne», skriver ungdomspartiet i pressemeldingen.

Nå skal ungdomspartiet gjennomgå både de nye og de gamle varslene.
Ifølge pressemeldingen er det ikke bare Tonning Riise, men også andre i Unge Høyre det er varslet om.

På pressekonferansen i dag opplyste Aarset at Unge Høyre nå forbyr bruk av alkohol i Høyre-sammenheng.

- Det er en erkjennelse av at det tidvis har vært for mye alkohol og at det kan være ugreit i en organisasjon der det er mange medlemmer under 18 år, sa han.

Beskyldes for manglende åpenhet

I pressemeldingen går det fram at generalsekretæren i Unge Høyre skal ha hatt flere samtaler med Tonning Riise utover senhøsten 2017 etter flere bekymringsmeldinger.

Tonning Riise beskyldes i pressemeldingen for å ikke ha vært åpen nok om sin egen oppførsel.

«Det er også tydelig at Tonning Riise ikke har vært ærlig nok om sin egen atferd», skriver Unge Høyre og Høyre i pressemeldingen.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å nå Tonning Riise, foreløpig uten hell.