- Vi har kontroll

Muammar Kadhafis sønn sier at byen Benghazi faller i løpet av de nærmeste 48 timene. - Feil, sier opprørere til Dagbladet.

FULL KONTROLL:  En libysk opprører i kystbyen Benghazi går fordbi en militærforlegning som de tok over fra Kadhafi-regimet i midten av februar. Den libyske lederen Muammar Kadhafi sier nå at de snart vil ta tilbake kontrollen over byen Benghazi, der det libyske opprøret startet. - Vi hørte også dette i går kveld, men det stemmer ikke. Vi har kontoll over byen, sier ingeniøren Kasem på telefon fra Libya. Foto: Patrick Baz/Afp/Scanpix
FULL KONTROLL: En libysk opprører i kystbyen Benghazi går fordbi en militærforlegning som de tok over fra Kadhafi-regimet i midten av februar. Den libyske lederen Muammar Kadhafi sier nå at de snart vil ta tilbake kontrollen over byen Benghazi, der det libyske opprøret startet. - Vi hørte også dette i går kveld, men det stemmer ikke. Vi har kontoll over byen, sier ingeniøren Kasem på telefon fra Libya. Foto: Patrick Baz/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sønnen til Muammar Kadhafi, Saif al-Islam, går nå ut i EuroNews og sier at opprørerenes hovedsete, Benghazi, vil være under Kadhafi-regimets kontroll i løpet av 48 timer. Uttalelsene benektes fra opprørerne:

- Situasjonen her i Benghazi og i Ajdabiya er bra og stabil, og vi kontrollerer byen. I går kveld fikk vi samme informasjon som det mange medier nå melder, om at Kadhafis folk forsøkte å omringe byen og bombe den. Men våre revolusjonsmenn gjør en fabelaktig jobb og Kadhafis folk er nå slått tilbake, sier den libyske ingeniøren Kasem på telefon fra Benghazi til Dagbladet.

Overfor BBC benekter opprørerne at pro-Kadhafi-styrker har tatt byen Ajdabiya, den siste byen før hovedkvarteret Benghazi.

- Nå har vi slått Kadhafis folk tilbake, og prøver nå å ta tilbake Brega igjen. Informasjonen dere får er feilaktig. Vi har fått en rekke meldinger som sier at vi fremdeles er i kontroll. De kommer nok også snart til dere, sier ingeniøren Kasem til Dagbladet.

Propagandakrig Hva som egentlig pågår i Libya akkurat nå, er det vanskelig å få oversikt over. Al Jazeeras reporter i Benghazi sa nylig til tv-kanalen at han nå hører en annen type skuddvekslinger enn det han kaller anti-Kadhafi-folks seiersskyting, som har pågått de siste tre ukene journalisten har vært i byen.

- Det har vært mye propaganda som har kommet ut fra Tripoli, hvor de har sagt at Kadhafis folk har hatt kontroll over flere byer og områder enn de egentlig har, så det er vanskelig å si hva som egentlig skjer her nå, sier journalisten.

- Rykter I Benghazi melder ingeniør Kasem at både butikker og banker er åpne i dag.

- Men mye kan jo virke som at Kadhafi og hans folk er langt sterkere enn dere. Kan det hende at regimet nå klarer å ta over byene opprørerne har hatt de siste ukene? Lurer Dagbladet.

- Nei, nei. I går var det mange rykter om at Kadhafis folk kom raskt, men det er rykter som ble satt ut for å få folk redde. Vi har stor tro på oss selv, og at Gud er med oss, og gir oss ikke før revolusjonen er gjennomført, sier Kasem.

Han fortsetter:

- I går kveld fikk vi samme informasjon som dere, om at Kadhafi tok mer og mer kontroll. Men vi har nå informasjon om at to familier i Sirte nå går mot Kadhafi-familien. Vi har hørt at frihetsflagget vaier i Sirte (Kadhafis hjemby, red.anm), sier Kasem.

Harde kamper Ifølge Al Jazeera, skal nå minst fem personer være drept i den hittil opprørskontrollerte byen Misurata.

FEIRER I GATENE:  I går talte Muammar Kadhafi igjen til folket sitt via statlig fjernsyn, hvor han gjentok at opprørerne er rotter, og at de snart må gi opp. Kort tid etter gikk Kadhafi-tilhengere ut til den grønne plassen i hovedstaden Tripoli for å feire. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix
FEIRER I GATENE: I går talte Muammar Kadhafi igjen til folket sitt via statlig fjernsyn, hvor han gjentok at opprørerne er rotter, og at de snart må gi opp. Kort tid etter gikk Kadhafi-tilhengere ut til den grønne plassen i hovedstaden Tripoli for å feire. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix Vis mer

- Kraftig bombing pågår nå fra tre sider. De bruker tunge våpen, inkludert stridsvogner og artilleri. De har ikke ennå kommet inn i byen, sier en Misurata-innbygger, kalt Mohammed, til Reuters i dag.

Ifølge nyhetsbyrået Ap, skal pro-Kadhafi-styrker også ha kuttet kommunikasjonslinjene. Også vannet skal ha blitt kuttet i byen som har rundt 300.000 innbyggere, og som ligger 200 kilometer øst for hovedstaden Tripoli.

Klare i Benghazi Målet for Kadhafis styrker skal nå være opprørernes hovedsete, Benghazi. Der er Al Jazeeras reporter Tony Birtley, som sier at det foreløpig ikke har vært noen kamper i byen i dag.

- Dette er en by med over 800.000 mennesker. De er svært målrettede og mange personer her har våpen. Selv om de ikke har en stor mengde tunge våpen, har de nok våpen til å gjennomføre gatekamper og lage et problem, sier Al Jazeeras utsendte Birtley.

Frykter massakre Ifølge BBC, mener Kadhafi at hans folk har kontoll over Ajdabiya, som ligger 160 kilometer fra Benghazi. BBC-korrespondenten i Benghazi sier at situasjonen blir stadig mer spent fra time til time, og at opprørerne mer og mer desperat ber om flyforbudsone over landet, for å unngå å bli bombet.

- Det er klart at en flyforbudsone vil være til hjelp. Men vi venter ikke på hjelp fra Vesten og vet at vi må gjøre dette sjøl. Så vi håper på hjelp fra Gud og kjemper på, sier Kasem til Dagbladet.

Jalal al-Gallal i det midlertidige overgangsrådet for opprørerne sier at en «massakre» vil finne sted hvis ikke det internasjonale samfunnet trår til.

- Han (Kadhafi, red.anm), vil drepe sivile, han vil drepe drømmene, han vil drepe oss, sa al-Gallal til BBC.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner er svært kritisk til at det ikke er innført flyforbud over Libya. Han tror det vil være for sent å iverksette et forbud nå.

- Selv om vi hadde vært i stand til å ta avgjørelsen i dag, så ville det vært for sent. Vi har visst i tre uker at sivilsamfunnet i Libya, de stakkars menneskene der, er i ferd med å dø. Og vi gjør ingenting, sier Kouchner i et intervju med World Radio Switzerland.

Frankrike har vært en av de sterkeste pådriverne for et flyforbud over Libya, mens blant annet Russland og Kina har vært skeptiske til å gripe inn militært i landet.

Trekker seg ut Organisasjonen Leger Uten Grenser trekker seg nå ut av Benghazi i Libya på grunn av den svært usikre og uoversiktlige situasjonen.

SLAPPER AV:  Opprørere slappet av på en sofa i byen Ajdabiya i går. Kadhafi mener nå å ha kontroll over byen, mens opprørerne mener de kontrollerer Ajdabiya. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
SLAPPER AV: Opprørere slappet av på en sofa i byen Ajdabiya i går. Kadhafi mener nå å ha kontroll over byen, mens opprørerne mener de kontrollerer Ajdabiya. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi må dessverre trekke ut personalet vårt. Det er svært sjelden vi blir nektet adgang på denne måten, og det er svært beklagelig. Humanitære prinisipper bør gjelde også i slike situasjoner, sier lege Morten Rostrup til Dagbladet.

Han viser til at Taliban nektet organisasjoner å jobbe i Afghanistan under bombekampene i 2001. Under krigen i Kosovo var det også tider da organisasjonen ikke fikk tilgang, ifølge Rostrup, som nå er like utenfor Libya, på den tunisiske siden av grensa.

- Jeg har vært i kontakt med libyske leger, som sier at det er stort behov for leger og utstyr. Vi frykter nå at mange sivile kan bli skadd hvis det nå blir et angrep på Benghazi, sier Rostrup.

Leger Uten Grenser har 25 feltarbeidere som gir medisinsk og psykologisk hjelp til flyktningene i transittleirene i Ras Aidir og i Dehiba på grensen til Tunisia. Hjelpeorganisasjoner nektes fortsatt adgang til å krysse inn i Libya fra vest.

SEIERSTEGN:  Libyere på begge sider kjemper nå for sin framtid. Her er det pro-Kadhafi-tilhengere i Tripoli som viser seierstegn i går ettermiddag. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix
SEIERSTEGN: Libyere på begge sider kjemper nå for sin framtid. Her er det pro-Kadhafi-tilhengere i Tripoli som viser seierstegn i går ettermiddag. Foto: Jerome Delay/Ap/Scanpix Vis mer