- Vi har kremert 21 barn, og dessverre må vi kremere fire til

Foreldre demonstrer etter at 25 skolebarn døde etter å ha spist gratismåltid ved barneskole i India.

25 DØDE BARN: En mann holder sitt syke barn i armene på vei til sykehuset i går. 22 barn er døde og flere titalls syke etter å ha spist forgiftet mat ved Navtolia Middle School. Foto: Reuters
25 DØDE BARN: En mann holder sitt syke barn i armene på vei til sykehuset i går. 22 barn er døde og flere titalls syke etter å ha spist forgiftet mat ved Navtolia Middle School. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har kremert 21 barn, og dessverre må vi kremere fire til, sier Poonam Kumari, talsperson for myndighetene i landsbyen Mashrakh, til nyhetsbyrået Reuters.

25 barn er døde, og ytterligere 47 syke etter å ha spist en gratis lunsj på en barneskole i India i går. Skolen ligger i Dharmasati Gandaman i Saran-distriktet, nord i landet. Barna er alle under 12 år.

Måltidet er gratis og er et tiltak for å bekjempe hungersnøden i området, men de hygieniske forholdene maten tilberedes under er dårlige, skriver BBC. Foreldrene til de døde barna skal nå ha blitt tilbudt 20 000 kroner i kompensasjon.

Ifølge utdanningsministeren viser den foreløpige etterforskningen at maten inneholdt sport av det giftige stoffet hvitt fosfor. Symptomer på en slik forgiftning er magesmerter, oppstøt og brekninger, blødning i slimhinnene, ifølge SNL. Stoffet er et nervemiddel som ligner på saringass, som brukes i kjemisk krigføring, skriver CNN News.

Rasende foreldre I etterkant av hendelsen har sinte foreldre tatt til gatene i protest. Ifølge BBC er minst fire politibiler påtent.

Både døde øgler, frosker, en rotte og insekter har tidligere blitt funnet i maten til skoleelevene, noe som har gjort både elevene og foreldrene rasende.

Noen kvinner skal ha organisert demonstrasjoner i Patna og angrepet kontoret til organisasjonen som deler ut maten til barna. Kvinnene skal ha knust blomsterpotter på kontoret og ødelagt bord, stoler og andre eiendeler.

Bihar er en av Indias fattigste og mest befolkede stater, og korrupsjon er utbredt. Det har tidligere vært meldt om korrupsjon i «Mid-Day Meal-programmet», og myndighetenes retningslinjer ignoreres ofte.

«Mid-Day Meal» er verdens største matprogram, og når ifølge myndighetene ut til 120 millioner barn på 1,2 millioner skoler rundt om i landet.

Antallet kan stige Flere av barna skal i går ha klaget over at maten, som bestod av ris, bønner og poteter, smakte rart, og begynte kort tid etter å kaste opp og få magesmerter.

Ifølge P. K. Shahi, minister for kompetanseutvikling i staten Bihar, skal kokken på skolen også ha smakt på maten, og også han følte seg dårlig kort tid etterpå, skriver New York Times.

Ifølge myndighetene flyktet både lærerne og administrasjonen på skolen da de så at barna ble syke, og foreldrene måtte selv frakte barna til sykehuset. Sju av barna var døde før de kom fram til sykehuset, mens sju andre døde kort tid etterpå.

Myndighetene frykter antallet døde kan stige ettersom flere barn under 12 år fortsatt er kritisk syke.

Hvitt fosfor Shahi sier til BBC News at foreløpige undersøkelser tyder på at den gratis maten barna fikk servert var infisert med spor av hvitt fosfor.

- Legene som har behandlet barna er foreløpig av den oppfatning av at lukten som kom fra kroppene til barna indikerer at maten innehold hvitt fosfor, som er et giftig stoff, sier han.

- Nå må etterforskerne finne ut om dette var en ulykke, eller om det var plassert der med vilje.

En lege som behandler de syke barne på sykehuset i Patna mente infisert grønnsaksolje kunne være grunnen til forgiftningen, mens noen av elevene selv hevder at de så en død øgle i maten de fikk servert, skriver Times of India.

FÅR BEHANDLING: To indiske skolejenter får behandling ved sykehuset i Patna etter å ha blitt matforgiftet av ettermiddagsmaten på skolen. 25 barn er døde og flere titalls syke etter å spist den dårlige maten. Foto: EPA / Stringer
FÅR BEHANDLING: To indiske skolejenter får behandling ved sykehuset i Patna etter å ha blitt matforgiftet av ettermiddagsmaten på skolen. 25 barn er døde og flere titalls syke etter å spist den dårlige maten. Foto: EPA / Stringer Vis mer