Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har kuttet i alt unntatt eldreomsorg

Hemnes kommune har tapt 90 millioner på Terra-skandalen. Kan ryke tre millioner til på nytt søksmål.

 90 MILLIONER I MINUS:  Hemnes kommune innfører eiendomsskatt for å bøte på Terra-tapet. - Vi har kuttet i alt unntatt eldreomsorgen, sier ordfører Kjell-Idar Juvik. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN.
90 MILLIONER I MINUS: Hemnes kommune innfører eiendomsskatt for å bøte på Terra-tapet. - Vi har kuttet i alt unntatt eldreomsorgen, sier ordfører Kjell-Idar Juvik. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprullingen av Terra-skandalen startet med kritiske spørsmål til 2006-regnskapet for Hemnes kommune. Så langt har den lille Nordland-kommunen med 4.500 innbyggere tapt 90 millioner kroner på det beksvarte finanseventyret.

Dersom tirsdagens milliardsøksmål mot den amerikanske banken Citigroup går galt, risikerer skattebetalerne i Hemnes å blø for tre-fire millioner kroner til.

Og det er nettopp det ekspert i selskapsrett og førsteamanuensis Hugo Matre tror kommer til å skje.

- Ikke norske regler
- Det vil ikke være aktuelt med noen form for forbrukervern. Saken vil sikkert gå for britisk rett, og da vil ikke vanlige norske regler gjelde. Og dessuten er det konkursrammede Terra Securities som har vært den aktive parten, ikke den utenlandske banken, sier Matre til NRK.

Men Hemnes og de seks andre Terra-kommunene som leverte tirsdagens søksmål i New York mot Citigroup har lyttet til andre rådgivere enn eksperten ved Universitetet i Bergen.

- Både våre egne rådgivere og bobestyrer Jon Skjørshammer mener det er gode muligheter for nå fram. Ellers hadde vi ikke gjort det, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik til Dagbladet.

Kommunene som er med på søksmålet, er Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik.Den åttende Terra-kommunen, Haugesund, er ikke med.

 - GODE MULIGHETER:  Bobestyrer Jon Skjørshammer mener Terra-kommunene har god sjanse til å vinne fram med milliard-søksmålet mot Citigroup. Til venstre statsautorisert revisor Halvor Grov. Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
- GODE MULIGHETER: Bobestyrer Jon Skjørshammer mener Terra-kommunene har god sjanse til å vinne fram med milliard-søksmålet mot Citigroup. Til venstre statsautorisert revisor Halvor Grov. Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer

I verste fall risikerer Hemnes og seks av de andre Terra-kommunene en spleiseregning på om lag 25 millioner kroner hvis de taper — etter de beregningene Hemnes-ordføreren har fått.

Selvsikker
Formelt er det konkursboet til Terra Securities som har fremmet søksmålet på 200 millioner dollar — om lag 1,2 milliarder kroner — mot Citigroup.

Og bobestyrer Jon Skjørshammer var selvsikker da han presenterte søksmålet på en pressekonferanse i formiddag.

-Citigroup har begått vesentlige feil. Ja, jeg tror vi vinner fram, sa Terra-bobestyreren..

Åtte norske kraftkommuner solgte framtidige kraftinntekter mot risikofylte obligasjoner formidlet av Terra Securities. Nå har Terra-kommunene inne krav for godt over en milliard kroner i i konkursboet etter Terra.

Mindre vann i bassengene
Samtidig nekter kommunene å innfri samlede lånekrav på 1,1 millard kroner fra DnBNOR, som har vært med på å finansiere obligasjonene som forsvant opp i røyk da den store finanskrisen begynte å rulle.

Kommunene må møte i Oslo tingrett 16. november for å forsvare hvorfor de ikke vil betale tilbake.

Mens milliardbeløpene ruller har innbyggerne i Hemnes allerede begynt å betale regningen for finanseventyret.

- Vi har måttet skjære ned i alle sektorer unntatt eldreomsorgen.

- Dere kan gjerne si at vi har gjort det etter ostehøvelprinsippet. Vi skal fortsatt ha vann i svømmebassengene, men dessverre ikke hele året, sier ordfører Kjell-Idar Julvik til Dagbladet.

Og fra 2011 må Hemnes-bebyggerne betale eiendomsskatt.

Håper på 26 av 102 millioner
I Vik kommune førte Terra-saken til kraftige innsparinger for å dekke tapet på 102 millioner kroner. — Vi håper å vinne fram i erstatningssaken mot Citigroup, men vi regner ikke med noe, sier ordfører Marta Finden Halset (Ap) til NTB.
Hvis søksmålet mot Citigroup fører fram, håper Vik kommune å få tilbake 26 millioner kroner, men pengene er ikke nevnt i noe budsjett. — Her i kommunen forholder vi oss til fuglene vi har i hånden, ikke til de som sitter på taket, sier ordfører Finden Halset i Vik til NTB.

Ranas kjempesmell

Rana kommune tapte hele 222 millioner kroner: — Hovedpoenget for oss nå er at våre advokater kom fram til at det er riktig å gå til søksmål, ikke fordi vi har tapt penger, men fordi vi ikke fikk det produktet vi betalte for. Vi ønsket aldri å gå inn i høyrisikoprodukter, men det var det vi fikk, sier ordfører Geir Waage (Ap) i Rana.
Foreldet i august
Kommunene er fornøyd med at søksmålet er kommet på bordet i tide: — Slik reglene er kunne vi ikke bare sitte og vente. Etter august ville saken ha vært foreldet, påpeker ordfører i Bremanger, Kåre Olav Svarstad (Ap). Hans kommune har tapt 113,5 millioner kroner i Terra-skandalen. — At boet nå går til rettssak er en bekreftelse på det som var vårt syn fra første dag: Vi ble lurt, sier ordfører Finden Halset i Vik kommune.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling