- Vi har lært dem å klare seg

Tre australske søsken svømte fire kilometer da båten kantret. Foreldrene druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk fryktelig galt da familien Nona skulle i bursdagselskap på en naboøy. Men tre barn overlevde ved å svømme lange avstander i farvann med farlig hai.

Familien hadde lagt ut fra hjemmet på øya Badu i Torres-stredet på Australias nordkyst. Faren var en erfaren seiler, men motoren stoppet etter 25 kilometer, skriver Reuters. Da faren hadde fikset motoren, satte ankertauet seg fast i propellen, og småbåten kantret.

Ikke drikkevann

Foreldrene klamret seg til skroget sammen med en fire år gammel nevø. Men de ba sønnen Stephen(12) og søstrene Ellis(15) og Norita(10) svømme til nærmeste holme.

- Det var siste gang jeg så dem, forteller Stephen.

- Vi bad Gud om å sende dem til oss, men de kom ikke.

Den knøttlille holmen lå en kilometer fra båten. Men den hadde ikke ferskvann. Barna overlevde ved å drikke ørlite sjøvann hver dag, og spise noen østers.

Etter tre dager på holmen bestemte de seg for å svømme videre sist fredag. Det var eneste måte å overleve, sier Stephen til avisa Sydney Morning Herald.

- Da søstrene mine ble slitne, svømte jeg bak og hjalp dem videre.

Krysse gata

Stephens fetter forteller til avisa at 12-åringen ba søstrene svømme rolig for ikke å tiltrekke haier. Søsknene utnyttet tidevannet og tilbakela rundt tre kilometer før de kom til en øy på størrelse med en fotballbane. Der vokser det et enslig kokostre, som skaffet dem mat og deres første ordentlige drikke siden kantringen.

Mandag fant onkelen de tre på øya.

- De er veldig gode til å svømme, sier han.

- Vi lærer ungene hvordan de skal overleve her på øyene. Det er som å lære bybarn å krysse gata.

Letingen etter foreldrene og den lille nevøen er avblåst.

OVERLEVDE: Stephen, Norita og Ellis på et bilde tatt før båtulykken.