Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har laget atombomber i miniatyr

Kim hevder Nord-Korea er rustet til atomangrep.

TRUER MED ATOMKRIG: Nord-Koreas leder Kim Jong-un hevder landet har utviklet atomstridshoder som passer til landets ballistiske missiler. Foto: KCNA/AFP/NTB Scanpix
TRUER MED ATOMKRIG: Nord-Koreas leder Kim Jong-un hevder landet har utviklet atomstridshoder som passer til landets ballistiske missiler. Foto: KCNA/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har utviklet miniatyriserte atomstridshoder som skal monteres på ballistiske missiler, sier landets diktator Kim Jong-un, ifølge BBC

Det vil kunne bety at landet er rustet til atomangrep. Det er allerede kjent at Nord-Korea har et arsenal av atombomber basert på anriket uran.

- Atomstridshodene har blitt standardisert for å kunne monteres på ballistiske missiler, ved å miniatyrisere dem. Dette kan kalles ekte kjernefysisk avskrekking, sier Kim Jong-un i en uttalelse gjengitt av det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, ifølge Reuters

Truer med atomkrig Uttalelsen kommer mindre enn to dager etter Nord-Korea truet USA og Sør-Korea med atomangrep, dersom de gjennomførte en planlagt militærøvelse.

- Vi må ta det alvorlig, uavhengig om man mener regimet poserer internt eller ikke. Retorikken eksalerer, den kjernefysiske kapasiteten eskalerer, og det skal bare et uhell til før noe går galt. Derfor er også retorikk viktig, sa daglig leder Frode Ersfjord i organisasjonen Nei til atomvåpen til Dagbladet natt til mandag.

Ikke første gang Nord-Koreas ledelse har ved flere tidligere anledninger hevdet at de har muligheten til å utvikle miniatyriserte atomvåpen. Hvilket vil være et skritt i retning av å bygge atomraketter. Påstandene har ved tidligere anledninger blitt trukket i tvil av forsvarseksperter. 

- Vi har ei tid hatt evnen til å produsere atomstridshoder i miniatyr, samt masseprodusere disse, sa det nordkoreanske militæret i en uttalelse i mai 2015.

Dette er første gang landets leder selv kommer med slike uttalelser. Forrige uke vedtok FN historisk strenge sanksjoner mot Nord-Korea etter Pyongyangs fjerde kjernevåpentest og rakettoppskytingen i januar.

Atomvåpen er ikke blitt brukt i noen væpnet konflikt siden atombombene ble sluppet over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Dagbladet følger saken. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media