- Vi har latt Erna og Siv slippe unna for lett

Store forventinger i Ap til at Jens Stoltenberg tar nye grep.

TØFFE KRAV: Blant sine egne rødgrønne venner og partikolleger i Ap forventes det nå at Jens Stoltenberg kommer på offensiven.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TØFFE KRAV: Blant sine egne rødgrønne venner og partikolleger i Ap forventes det nå at Jens Stoltenberg kommer på offensiven. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nestleder Helga Pedersen med fire punkter for hvordan Ap og Jens Stoltenberg kan snu de dårlige målingene og gjenvinne tilliten til det rødgrønne prosjektet.

I dag samles Ap-ledelsen, LO-toppene, Ap's statsråder og stortingsrepresentanter til den fagligpolitiske konferansen på LOs konferansesenter i Sørmarka.

Følg Jens´tale her 13.20.

Samles på Sørmarka
Der skal statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg tale til egne rekker etter at den rødgrønne regjeringen i hele sommer har fått blø på meningsmålingene. Høyre og Frp er på offensiven, og på Dagsavisens siste måling var Ap havnet helt ned på en fjerdeplass, etter Venstre.

Lørdag skrev Dagbladet at flere rødgrønne politikere mener regjeringen har mistet den politiske tenning fra 2005 og at mange nå forventer at statsminister Jens Stoltenberg tar grep. Derfor er det nå ventet stor spenning til hva Stoltenberg har å si til sine egne i dag kl. 13.20 på Sørmarka.

Aps nestleder og parlamentarisk leder, Helga Pedersen, har laget en firepunktsliste på hvordan Ap kan vinne tilbake tilliten:

- Det overordna handler om hardt politisk arbeid. Jeg tror at meningsmålingene mobiliserer krefter til å snu trenden. Det har vi fått til før, sier Pedersen og viser til dårlige meningsmålinger i Finnmark ett år før fjorårets stortingsvalget.

- Det var virkelig et sjokk. Det førte til en voldsom mobilisering som gjorde at vi til slutt fikk 75 prosent. Vi må bruke denne situasjonen til å komme på offensiven.

Opp av grøfta
Her er Pedersens oppskrift for å få Ap og de andre to rødgrønne regjeringspartnerne opp av grøfta:

• Vi må være ett lag og fremstå som ett lag.

- Det har til tider vært gitt et inntrykk av småkjeklig mellom regjeringspartiene. Det er demobilisererende, sier hun.

• Vi må vise resultater av hva vi har gjort og hva vi har fått.
• Vi må vise hva som er alternativet til Høyre og Frp.

- Vi må bli flinkere til å få fram de politiske forskjellene og avkreve Høyresidas svar på hva som er deres alternativ. Erna Solberg og Siv Jensen har helt sluppet unna hva som er deres politikk og hva som er deres fellesprosjekt, sier hun og varsler en langt tøffer linje mot de to blå damene.

• Vi må komme med nye initiativ, saker og prosjekter som underbygger våre prioriterte områder som arbeid, velferd og klima.

- Mangler tenning
Til Dagbladet lørdag sa en av Aps mest framtredende politiker på Stortinget følgende om situasjonen:

- Farern er at vi etter fem år i regjeringen begynner å bli for tilbakelente, og at vi ikke er nok på hugget. Vi mangler den politiske tenninga og pågangsmotet som var der i 2005, sa Gjul.

- Vi er for dårlige på å presentere hva som er prosjektet vårt. Nå blir vi administratorer uten at vi greier å presentere et politisik prosjekt. Vi må brushe opp retorikken og presentere de ideologiske tankene bak det vi gjør.

- Full skjerpings!
- Regjeringen må ta nye initiativ og tydeliggjøre renting og mål. Enkeltsaker er viktig, men det viktigste er å tydeliggjøre og synliggjøre retningen på politikken og kampen mot høyresida, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete til Dagbladet lørdag og la til:

- Er det denne solidariske regjeringen som skal styre eller skal en mørkeblå regjering med skattelette og privatisering ta over? denne diskusjonen har i for stor grad ligget død. Nå må vi ta opp tråden, og sette dagsorden for de sakene som er viktige for folk. Nå er full skjerpings!

SLIPPET UNNA Helga Pedersen lanserer fire punkter for å få Ap opp på målingene igjen. Et av dem er å angripe Erna Solberg og Siv Jensen langt oftere. De har fått slippe unna, sier hun til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SLIPPET UNNA Helga Pedersen lanserer fire punkter for å få Ap opp på målingene igjen. Et av dem er å angripe Erna Solberg og Siv Jensen langt oftere. De har fått slippe unna, sier hun til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer