«Vi har levd og jobbet på ei gassbombe»

Statoil-ansatte er i harnisk over at ledelsen setter liv på spill på plattformene for å øke avkastningen. I fjor var Statoil-resultatet på rekordstore 65,1 milliarder kroner før skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Direktør Magne Ognedal og granskingsgruppa etter gassutblåsingen under Snorre A-plattformen 28. november i fjor fastslår at det bare var flaks at det ikke utviklet seg til en katastrofe med mange tapte menneskeliv. Leder for granskingsgruppa, Marit Brattbakk, la fram den dystre rapporten i går.

I rapporten konkluderes det med svikt i alle ledd i Statoils organisasjon opp mot Snorre A-plattformen i Nordsjøen.

-  Vi var svært nær en utblåsing og eksplosjon på boredekket, og vi kunne ha fått et havari ved at to eller flere strekkstag løsnet som følge av gassutblåsing nær festene på havbunnen, sier Marit Brattbakk.

-  Ikke forbauset

Denne uka har Statoil-ansattes Forening (SaF) hatt årsmøte i Stavanger. Konsernsjef Helge Lund ble invitert og lyttet respektfullt.

-  Vi er ikke forbauset over det som skjedde på Snorre A-plattformen 28. november. Selskapet har valgt å drive med lav bemanning, omfattende innleie av fagfolk og mye overtid i lang tid. Kontrollen ble gitt bort til forskjellige entreprenørselskaper, og vi har hele tida vært på etterskudd når det gjelder sikkerhetsarbeidet, sier hovedtillitsvalgt Anders Lothe, som har 27 års erfaring fra Nordsjøen.

Han har jobbet på Snorre A siden plattformen kom ut på feltet.

-  Vi har tatt opp disse problemene mange ganger, men har fått høre at vi drev med krisemaksimering. Det utviklet seg til at Snorre A ble en prøve-og-feile-plattform. Vi har levd og jobbet på ei gassbombe, noe utblåsningen ble et skremmende bevis for. Det kunne fort ha endt som det gikk på Piper Alpha-plattformen på britisk sektor, der 167 mennesker ble brent til døde.

Gass kokte i sjøen

Det var 216 oljearbeidere om bord på Snorre A 28. november.

-  Vi må fastslå at det var veldig små marginer som skilte mellom en alvorlig hendelse og en svært alvorlig katastrofe med tap av menneskeliv, betydelige skader på miljøet og store tap av verdier. Vi har ikke hatt en så alvorlig hendelse på norsk kontinentalsokkel på mange, mange år, sier direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet.

-  Dette var noe som måtte komme, som følge av gjennomgående svikt i Statoils planlegging, prosedyrer og vurderinger. Ansvaret går helt opp til konsernsjef Helge Lund, sier Ognedal, som krever endringer i ledelsesstrukturen.

Granskingsgruppa har påpekt i alt 28 alvorlige avvik fra regelverket.

Prestasjonslønn

HMS-sekretær Per Ove Økland i SaF sier at Statoil er i ferd med å innføre prestasjonsavlønning for ledere som også har ansvar for sikkerhetsutsatte områder. Det skal forekomme ifølge arbeidsmiljølovens paragraf 12. -  Det vil vi ikke akseptere, sier Økland.

Per Helge Ødegård, fagforeningsleder for de tekniske lederne, sier at det til enhver tid mangler 15 til 20 ansatte på alle plattformene.

-  Vi opplever et betydelig raseri blant våre kolleger. Vi skal ikke legge hele skylda på konsernsjef Helge Lund, men han må ta affære og sørge for at det blir ansatt 300 nye fagfolk, slik at vi heretter slipper å se innleide arbeidere i kontrollrommet, i kranene og på andre utsatte steder. Det må vi få en rask slutt på, sier YS-tillitsvalgt og Statoil-styremedlem Stein Bredahl.

GASSBOMBE? Snorre A.
KRAV: Tillitsvalgte Anders Lothe, Stein Bredahl og Per Helge Ødegård krever grep fra Statoil-sjef Helge Lund (under).