- Vi har løpende kontakt med nordmenn i Gaza

Norske statsborgere ønsker å forlate området.

RAKETTANGREP:  Røyk stiger opp fra bygningere i Gaza by. Israels angrep har så langt krevd over 120 menneskeliv. Foto:  AFP PHOTO/MOHAMMED OTHMAN
RAKETTANGREP: Røyk stiger opp fra bygningere i Gaza by. Israels angrep har så langt krevd over 120 menneskeliv. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED OTHMAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Minst 120 personer har blitt drept siden angrepene mot Gazastripen startet tirsdag. Over 924 personer skal være skadd, ifølge helsepersonell.

Den israleske avisa Haaretz skriver at et økende antall utenlandske statsborgere ønsker å forlate området. Israelske myndigheter opplyser til avisa at de har mottatt om lag 800 søknader fra utenlandske statsborgere.

Også nordmenn har bedt om utreisehjelp.

- Løpende kontakt - Vår utenriksstasjon i Al Ram har løpende kontakt med norske borgere i Gaza. Vi samarbeider med FN, andre land og lokale myndigheter om koordinert uttransportering for de som ønsker det. I går forlot en gruppe norske borgere Gaza, sier pressevakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Om flere vil kunne få reise ut de nærmeste dagene avhenger blant annet av om Israel eller Egypt holder grensene åpne for utreise, sier hun. Utenriksdepartementet har siden februar 2013 frarådet reiser til og opphold i Gaza.

Det er uklart hvor mange nordmenn som befinner seg i Gaza.

- Norske borgere har ikke registreringsplikt, så vi har aldri en nøyaktig oversikt over hvor mange som befinner seg i ulike land, sier Enstad.

Haaretz skriver at statsborgere fra blant annet Norge, USA, Sverige, Tyrkia og Australia er blant de om lag 800 borgerne som har fått utrisetillatelse, og at de vil begynne uttransporteringen av disse fra Gaza via Erez søndag.

Bakkeinvasjon angrep natt til lørdag kostet minst 16 mennesker livet. I Beiht Lahiya ble to personer drept i et angrep som skal ha rammet en veldedig organisasjon som jobber med å hjelpe funksjonshemmede.

RUIN:  Palestinske barn står på toppen av en bygning som kollapset etter et israelsk luftangrep. Foto: AFP PHOTO/ SAID KHATIB
RUIN: Palestinske barn står på toppen av en bygning som kollapset etter et israelsk luftangrep. Foto: AFP PHOTO/ SAID KHATIB Vis mer

Det israelske forsvaret hevder at det har blitt avfyrt om lag 690 raketter og bombekastere i retning av Israel. Ingen israelere har så langt blitt drept,  men fredag ble en israeler alvorlig såret da en bensinstasjon i byen Ashdod ble truffet av en rakett.

Hvorvidt Israel skal sende bakkestyrker inn på Gazastripen kan bli avgjort i løpet av helgen. Det sa landets utenriksminister Avigdor Lieberman i et TV-intervju fredag.

EU-diplomater tror Israel vil gjennomføre en bakkeoffensiv mot Gazastripen hvis rakettangrepene til Hamas fører til at alvorlige israelske tap, melder EU Observer.

- Hvis de treffer en barnehage eller en skole, og det fører til alvorlige tap, vil det føre til alle typer konsekvenser, deriblant en bakkeoffensiv, sier en ikke navngitt EU-diplomat til EU Observer.

I ISRAEL: Dagbladets Line Fransson og Tomm W. Christiansen er på plass i Jerusalem og rapporterer derfra. Foto: Dagbladet
I ISRAEL: Dagbladets Line Fransson og Tomm W. Christiansen er på plass i Jerusalem og rapporterer derfra. Foto: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer