Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har mange kamper igjen å kjempe

Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven vedtas i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Klokka 18.18 kom hastemeldingen: Stortinget har vedtatt at lesbiske par får rett til assistert befruktning.

(Dagbladet.no): I dag blir den nye loven som gir homofile og lesbiske samme rett til ekteskapsinngåelse som heterofile vedtatt i Stortinget.

Klokka 10 startet debatten, som er ventet å vare i rundt fire timer. Rett etter  skal representantene i Odelstinget stemme over lovforslaget, og det blir etter alt å dømme gjennomslag for loven.

- Vi har mange kamper igjen å kjempe før homofile er likestilt i det norske samfunnet, sa Anette Trettebergstuen (Ap) fra talerstolen. Hun ble ble kåret til Norges nest mektigste lesbiske kvinne av nettestedet Gaysir tidligere i år.

Nå er hun glad for at den kjønnsnøytrale ekteskapsloven er et faktum.

- Vi er mange som har jobbet for dette i mange år. I dag er kampen for et likestilt samfunn kommet et skritt videre, sier hun til Dagbladet.no, og får støtte fra Jon Reidar Øyan, leder av Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH).  Han sitter på galleriet på Stortinget under dagens diskusjon.

- Jeg gleder meg veldig til å følge debatten. Akkurat nå har jeg en berg- og dalbane inne i meg.

- Det er fantastisk å tenke på at en så lang kamp belønnes med gjennombrudd. Endelig får lesbiske og homofile anerkjennelse for at våre liv er like mye verdt som andres, sier Øyan til Dagbladet.no.

image: - Vi har mange kamper igjen å kjempe

Lang kamp

Norge blir det sjette landet i verden som innfører kjønnsnøytral ekteskapslov. Nederland var først ute - allerede i 2001 vedtok landet regler som gir adgang for ekteskap mellom personer av samme kjønn.

I dag kan slike ekteskap også inngås Belgia, Canada, Spania og Sør-Afrika. I tillegg kommer enkelte delstater i USA.

For 36 år siden var homoseksuelle handlinger i Norge forbudt ved lov. Veien fram mot en kjønnsnøytral ekteskapslov har vært lang, og frontene har vært steile.

- Hva blir den neste store kampsaken for lesbiske og homofile?

- På norske skoler er "jævla homo" et vanlig skjellsord, og mange homofile blir mobbet på arbeidsplassen sin. Så det er fortsatt mye å gjøre, sier Trettebergstuen

Stiller i nettmøte
I tilegg til at loven likestiller ekteskap mellom mann og kvinne og to av samme kjønn, åpner den også for at homofile skal ha samme rett til å adoptere barn som heterofile og at lesbiske par skal samme mulighet til å bli vurdert for assistert befruktning som heterofile.

- Barn med lesbiske og homofile foreldre får nå et signal om at deres familiekonstellasjon er like mye verdt som andres familier. Samtidig blir arveretten og retten til foreldrepermisjon sikret gjennom loven, sier Trettebergstuen.

image: - Vi har mange kamper igjen å kjempe

Anette Trettebergstuen stiller til nettmøte på Dagbladet.no klokka 18.30 i kveld. Send innspørsmål til nettmøte allerede nå.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!