- Vi har massakrert Mugabe

Hevder opposisjonen i Zimbabwe. Myndighetene kaller det statskupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stemmeopptellingen i Zimbabwe er i gang etter gårsdagens valg.

Opposisjonen anført av Morgan Tsvangirai hevder de endelig har lykkes med å skyve Robert Mugabe fra makten etter 28 år.

- Vi har vunnet dette valget. Resultatene som er kommet inn viser at vi i de områdene der vi tradisjonelt har stått sterkt, har vi massakrert dem.Det er ikke mulig for Mugabe å erklære seier med mindre han jukser. Han har tapt dette valget, sier partisekretær i Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), Tendai Biti, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Må avvente resultatet

Landets valgkommisjon har ennå ikke offentliggjort resultater av gårsdagens stemmegivning.

Men opposisjonspartiet MDC sier at plakater hengt opp rundt om på valglokaler, og rapporter fra egne valgobservatører viser at de har vunnet i de provinsene der resultatene er klare.

MDC hevder foreløpige tall viser at har vunnet i hovedstaden Harare med 66 prosent av stemmene, melder BBC.

Stemmeopptellingen i de mer rurale strøkene er ennå ikke unnagjort, og det er utfallet av disse provinsene som vil bli avgjørende for hvem som blir president. Dette er områder der Mugabe og hans parti Zanu-PF vanligvis står sterkt.

UOFFISIELLE RESULTATER: Velgere utenfor et stemmelokale i hovedstaden Harare studerer plakater som er hengt opp utenfor. Opposisjonen hevder de ligger an til klar seier. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX
UOFFISIELLE RESULTATER: Velgere utenfor et stemmelokale i hovedstaden Harare studerer plakater som er hengt opp utenfor. Opposisjonen hevder de ligger an til klar seier. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/SCANPIX Vis mer

- Det kalles statskupp

Mens opposisjonen feirer det de mener er en sikker seier, advarer myndighetene mot å ta seieren på forskudd.

Den statseide avisa Sunday Mail siterer sekretær i informasjons-departementet, George Charamba, som sier at dersom Tsvangirai erklærer seg selv som president, er det ugyldig.

- Det kalles et statskupp og vi vet alle hvordan det håndteres, sier Charamba til Sunday Mail.

Mugabe selv har ennå ikke kommentert stemmeopptellingen, men før valget viste meningsmålinger offentliggjort i statseide medier at han ville bli gjenvalgt med 57 prosent av stemmene.

Én av de tre kandidatene som kjemper om seieren er avhengig av å få 51 prosent av stemmene for å unngå en andre valgomgang.

Rapporter om valgfusk

Under gårsdagens valg ble det meldt om stort oppmøte ved de rundt 9000 stemmelokalene.

- Vi har massakrert Mugabe

Mange skal ha blitt avvist ved valgurnene, enten fordi navnene deres ikke var registrert blant de stemmeberettigede eller fordi det oppstod forvirring på grunn av at det ble gjennomført fire valg samtidig.

Det panafrikanske parlamentet hevder valgkommisjonen har registrert 8450 «spøkelsesvelgere» oppført med adresser i nesten folketomme områder i Harare.

De fleste vestlige valgobservatører ble nektet å følge valget.

STORT OPPMØTE: Hundrevis av stemmeberettige ventet i lange køer for å avgi sin stemme.