- Vi har mindre enn 100 måneder på oss

Prins Charles er sterkt bekymret for klima. Samtidig advarer klimaforskerne om at de verst tenkelige scenarioene er iferd med å bli virkelige.

BEKYMRET:  På besøk i Brasil uttrykte prins Charles sterk bekymring for klimaet. Her sammen med kona hertuginne Camilla av Cornwall. Foto:  REUTERS/Sergio Moraes
BEKYMRET: På besøk i Brasil uttrykte prins Charles sterk bekymring for klimaet. Her sammen med kona hertuginne Camilla av Cornwall. Foto: REUTERS/Sergio Moraes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Under et besøk i Brasil brukte prins Charles sterke ord for å uttrykke sin bekymring for klimaendringen.

- Nå som verdensøkonomien er på vei dypere inn i ressesjonen vil det være lett å miste oversikten over det store bildet- og å ikke se skogen for bare trær. Det vil være en synd, for jeg er redd vi er ved et avgjørende øyeblikk i verdenshistorien, sa prinsen i en tale til 200 økonomisjefer ifølge The Daily Telegraph.

I talen fortalte han at han om kort tid skal besøke Galápagosøyene sammen med sin kone.

- Dette stedet spesielt, minner meg om hvor mye det haster å finne måter som gjør at vi kan forfølge økonomiske goder samtidig som vi beskytter balansen i naturen - som til syvende og sist er sikkerheten for all økonomisk aktivitet.

- Jeg tror dette er den sentrale utfordringen i det 21-århundret, sa prinsen og understrekte viktigheten av rask handling.

- De beste prognosene forteller oss at vi har mindre enn 100 måneder til å endre oppførselen vår før vi risikerer katastrofale klimaendringer, sa prinsen.


De verste scenarioene virkelighet
I sine uttalelser er prinsen svært samstemt med det internasjonale klimamøtet som har pågått i København de siste dagene.

De verst tenkelige scenariene som FNs klimapanel IPCC har skissert, er i ferd med å bli virkelige på grunn av de store utslippene av drivhusgasser, heter det i en felles uttalelse fra de over 1000 forskerne nå har offentliggjort.

-  Det er en vesentlig fare for at mye av utviklingen vil akselerere og føre til en økt fare for plutselige eller irreversible klimaforandringer, heter det videre.

Forskernes arbeid skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

Forskerne i København advarer om at fattige land og samfunn er spesielt utsatte, og at temperaturstigninger på mer enn 2 grader kan bli svært vanskelige å takle for flere samfunn.

Verktøyene finnes
Pessimismen til tross, forskerne understreker at den ikke er noen unnskyldning for å unnlate å handle.

- Vi har allerede mange verktøy og metoder — økonomiske, teknologiske, atferdsmessige og ledelsesmessige — til effektivt å møte utfordringene fra klimaendringene, er budskapet fra klimaekspertene.

-  Alt er ikke verre enn vi trodde. Den globale temperaturen stiger faktisk som forventet. Men det er andre forhold vi ikke forstår så godt. Issmelting for eksempel. Det ser ut til at det går verre enn vi trodde, og den skrumpende arktiske havisen forsvinner også fortere enn vi hadde forventet, sier den tyske professoren Stefan Rahmstorf ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer