- Vi har mista den gutten vi hadde

Trafikkskadde Øyvind Aarstad (26) slår, biter og klyper på grunn av sin hodeskade. I dag slåss han mot forsikringsgiganten Gjensidige i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRØGSTAD (Dagbladet.no): - Hei pappa! sier en blid Øyvind (26) og slår håndflata hardt i bordet ved siden av seg når pappa Henning kommer inn i rommet. Han står opp og møter faren sin med en klem og et skikkelig fast håndtrykk.

- Hei Øyvind! Ikke klype meg så hardt nå da, svarer han.

Trafikkskadde Øyvind Aarstad fra Trøgstad har en alvorlig hodeskade. Han har ingen impulskontroll. Han slår, klorer, biter og ødelegger nesten alt på sin vei. Hver eneste natt river han i stykker sengesettet sitt. Han ødelegger sine egne klær og han har knust mange frontruter de siste årene.

Pufferten han hviler beina sine på må snart byttes på grunn av alle skadene den har fått. Pufferten har blitt byttet mange ganger tidligere. Foreldrene Hilde og Henning forteller om en veldig glad gutt. Øyvind skriker, ler og klapper i hendene.

I dag begynner rettssaken om livet etter dagen som endret hans og hans nærmeste liv totalt.

Kamp i retten

Om ettermiddagen 8. februar 2000 kjørte den da 19 år gamle gutten fra verkstedet hvor han arbeidet til et annet verksted der han skulle lære seg å fikse girkasser.

- Han kom over bakketoppen på grusveien. Det var fryktelig med telehiv den dagen. Rett over toppen møtte han en annen bil og de krasjet inn i hverandre, sier pappa Henning Aarstad til Dagbladet.

GLEDELIG MØTE: Øyvind Aarstad blir veldig glad når mamma Hilde kommer på besøk i omsorgsboligen. Han klemmer og kysser henne. Pappa Henning i bakgrunn er også veldig populær. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
GLEDELIG MØTE: Øyvind Aarstad blir veldig glad når mamma Hilde kommer på besøk i omsorgsboligen. Han klemmer og kysser henne. Pappa Henning i bakgrunn er også veldig populær. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Forsikringsselskapet hans, Gjensidige Forsikring, mener han kjørte alt for fort og at han ikke hadde bilbelte på seg. Forsikringsgiganten erkjenner at de har erstatningsansvar. Men de er ikke enig med Aarstad om erstatningsutmålingen.

Gjensidige mener summen skal avkortes med 30 prosent på grunn av medvirkning. For det andre er partene uenige om erstatningsutmålingen for påførte og fremtidige ekstrautgifter. Alt skal avgjøres i Heggen og Frøland tingrett i Mysen denne uka.

Må være aktiv

Etter å ha svevd mellom liv og død i flere uker og etter år på sykehus møter Dagbladet Øyvind i hans hjem – en omsorgsbolig i Trøgstad.

- Han har nettopp flyttet hit. Han har bodd hjemme hos oss på gården fram til nå, forklarer moren Hilde Aarstad.

Han trenger bistand 24 timer i døgnet. Skal han ut med bil kreves det to personer til å hjelpe ham.

- Før ulykka var han en veldig aktiv gutt. Det er han fremdeles. Han trenger å være i aktivitet for at han skal få et verdig liv. Han vil overleve dersom han bare sitter inne, men det er ingen livskvalitet, sier Henning til Dagbladet.

Da han var yngre gikk han aktivt på skøyter. I årene før ulykka var han veldig aktiv med trail. Av yrke skulle han bli mekaniker. Han skulle også ta over familiegården i Trøgstad. Alt dette er umulig nå.

- Vi har mista den gutten vi hadde

- Vi har mista den gutten vi hadde, men han er i live. Han tilfører oss masse glede, sier moren.

Øyvind er klar over sin egen tilstand. Han klarer å svare på enkle spørsmål og han uttrykker glede og sorg.

- Det verste er at han vet om tilstanden sin selv. Så lenge han har noe å gjøre tenker han ikke på det. Når han får tid til å tenke kan han bli veldig lei seg. Han bor for eksempel i tilknytning til et gamlehjem. Han vet han ikke hører hjemme der, sier hun.

Enormt hjelpebehov

For foreldrene har det vært noen tunge år. De drømmer om at Øyvind skal få bo et sted han trives og hvor han kan tilbringe tid sammen med likesinnede. De tror rettsrunden blir tøff.

- Det er Øyvinds fremtid vi kjemper for, så det er det verdt, sier Hilde til Dagbladet.

I retten i morra får foreldrene hjelp av advokat Christian Lundin i Ness & co advokatfirma.

- Han har et enormt hjelpebehov i hverdagen fordi han gjør så mye galt. Folk må passe på ham, slik at han ikke ødelegger ting hele tiden. Jeg har aldri vært borte i en sak hvor bistandsbehovet er så stort, sier han.

De mener han skal ha en erstatning som får ham til å kunne leve et så normalt liv som mulig, slik han hadde før ulykka.

Gjensidige Forsikring understreker skadelidtes tragiske situasjon, men mener at erstatningen bør avkortes fordi han nettopp kjørte for fort og ikke brukte bilbelte.

- Vi er enig i menerstatningen og har betalt ham omkring fem millioner allerede. Det saken handler om nå er om det er grunnlag for ytterligere erstatning og eventuell avkorting, sier Ivar Holst i Advokatfirmaet Riisa & Co, som representerer Gjensidige i denne saken.

Det er satt av fire dager i tingretten.

Dagbladet.no følger saken.

TRAILAKTIV: Før ulykka i 2000 var Øyvind veldig glad i mekke på biler og kjøre trail.
POPULÆR PAPPA: Øyvind er Rosenborg-fan, men har måttet tåle mye erting fra far og de andre rundt ham, siden det ikke har gått så bra med dem i år.