- Vi har mistet alt

Familier som overlevde monstertyfonen forteller til Dagbladet at de nå mangler både mat, drikkevann og tak over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU: Hjelpeorganisasjonene og filippinske myndigheter har ennå ikke oversikt over hvor mange som er rammet etter monstertyfonen Haiyans ødeleggelser i og rundt byen Tecloban. Erfarne hjelpearbeidere er i tillegg bekymret for tilstandene på mindre øyer som ennå er vanskelige å nå med mannskaper.

Samtidig begynner innbyggerne også i områder som unngikk store dødstall, å få betydelige problemer.

- Dette er første bil fra oss her, med 360 pakker mat, sier Doug Simpson, sjef for den lille kristne bistandsgruppa Lilia's Place, til Dagbladet.

Til jubel fra barna som har flokket seg rundt den nyankomne lastebilen, får amerikanerens frivillige kolleger hjelp av en lokal ungdomsskolelærer til å krysse av på ei liste etterhvert som en representant fra hver familie kommer og henter sin pakke.  To spedbarnsforeldre har på sin side knapt krefter til å takke for hjelpen.

Forbikjørt I tillegg til ris, sardiner, vann og noen få andre basisvarer, har teamet med seg en sykepleier som kan bistå med enkle medisinske behov.

- De som får pakkene nå har ikke hatt mat på noen dager og begynner å bli desperate. Vi valgte å dra hit først fordi alle andre har gått ut fra at det er enda verre lenger nord og derfor har kjørt forbi med forsyningene. De får ikke mat fordi de ikke er aller verst rammet, sier Simpson.

Donasjonsbaserte Lilia's Place jobber til vanlig med gatebarn og hjemløse lenger sør, og er bare en av mange mindre organisasjoner og ad hoc-grupper som nå trår til med bistandsarbeid nord på øya Cebu. Her vitner smadrede trehus, avrevne villatak, kollapsede strømlinjer og store kokospalmer revet opp med røttene om kreftene i uværet, men innbyggerne rakk i stor grad å komme seg i ly. Likevel er svært mange husløse og opplyser at de nå kke er i stand til å skaffe familien helt akutte forsyninger.

- Totalt ødelagt Da Dagbladet kjørte gjennom nord-Cebu i dag var veltede trær sagd og ryddet ut av veibanen, men erstattet av utallige grupper barn langs veiene med plakater som "Hjelp oss - vi trenger mat og vann".

- Huset er totalt ødelagt. Vi har mistet alt. Det eneste vi har fått av mat siden tyfonen er fra passerende biler, sier trebarnsmoren Perla Margallo (46) i Dakit utenfor byen Bogo.

Hun forteller at hennes familie kom seg i dekning i helga, men at mange i nabolaget fikk lettere skader under tyfonen. Nå sover familien under små presenninger strukket som telt over en flekk av gulvet i husrestene. De frykter at de ikke vil klare å få penger nok til noen gjenoppbygging av den enkle boligen.

Byen Bogo nord på Cebu. En gruppe deler ut stearinlys og fyrstikker ved Dayhagon barneskole. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Ekteparet Maribel Lequin (38) og Jose Lequin (45) Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I Bogo har flere fått tildelt båser de kan bo i inne i en idrettshall. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Byen Bogo nord på Cebu. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Doug Simson, sjef for bistandsgruppa Lilia`s place i Bogo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

- Det eneste vi trøster oss med er at vi er i live, sier Margallo til Dagbladet.

Huset til ekteparet Maribel (38) og Jose (45) Lequin ble jafset i to av tyfonen på en måte som ikke lar seg reparere.

- Se på huset vårt. Vi vet ikke hvordan vi skal finansiere noe nytt, sier også 45-åringen.

I tillegg til boliger er mange forretninger og offentlige bygninger rasert. Ved Medellin ligger barneskolen Dayhagon i vanligvis idylliske omgivelser, men ble totalt smadret da tyfonen kom inn fra havet.

I byen Bogo er hele kvartaler totalskadd og byens nye kjøpesenter flerret opp i blikkrester, men optimistiske beboere var i går i gang med reperasjonsarbeidet på bygningene som var mulige å redde - i sterk kontrast til de grusomme scenene som ennå utspilte seg på naboøya der Tecloban ligger.

BOR I IDRETTSHALL: I byen Bogo nord for Cebu er ødeleggelsene store. I en idrettshall har flere laget provisoriske avlukker hvor de bor.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BOR I IDRETTSHALL: I byen Bogo nord for Cebu er ødeleggelsene store. I en idrettshall har flere laget provisoriske avlukker hvor de bor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer