«Vi har mistet mange nok»

Jentene fra Sørlandet har mistet åtte venner i bilulykker, tre av dem den siste måneden. Hver helg frykter de nye ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil jentene ikke miste flere venner og ber samferdselsministeren om hjelp. Yvonne Halseth (18), Ingrid Waade (17) og Therese Mortensen (17) har våknet til meldingen om at nye venner er borte for mange ganger. De siste fem ukene er sju ungdommer fra Kristiansands-området drept i trafikkulykker. Jentene ramser opp navn på unge gutter de en gang kjente, men som nå er døde.

- På små steder vet alle hvem alle er. Vi har mistet helt nære venner, og mange bekjente. Det føles så meningsløst, sier Yvonne. Nå vil de gjøre mer enn å vente på neste ulykke. De ber myndighetene om hjelp.

- Jeg hadde en bestevenn, men nå er han ikke her mer, sier Therese til samferdselsminister Torild Skogsholm.

Orker ikke mer

For to år siden opplevde Yvonne det samme. Hennes gode venn døde i en bilulykke. Ingrid var kjærest med en gutt som nå er drept på veien.

- Det er så viktig å få ungdom til å skjønne at det er farlig å kjøre fort. Det er så mange som ikke tenker på det, sier Ingrid, og spør Skogsholm om hva politikerne kan gjøre for å redde unge liv på veiene. Fotobokser er et av svarene fra ministeren. Planen er at alle boksene som står langs hovedveiene skal være i drift, og ta bilde av alle biler som kjører for fort. Fotoboksene reddet ikke livet til ungdommene på Sørlandet.

- Vennene mine kjørte forbi en fotoboks, men de svingte over i motsatt kjørefelt for å slippe å bli fotografert, sier Therese.

Unge forbilder

Et annet svar fra ministeren er «Si fra»-kampanjen. En holdningskampanje som skal få ungdom til å tørre å be føreren om å bremse ned, ta på bilbelte og ta bilnøkler fra berusede personer.

Men en undersøkelse viser at ikke så mange flere unge tør å si ifra etter å ha gått gjennom kampanjen.

- Vi tror likevel det er viktig med slike kampanjer, og jeg oppfordrer alle fylker til å bruke den, sier Skogsholm. Skogsholm har planene, tiltakene og pengene, men ser at det ikke er nok.

- Det er dere unge som er på festene og i bilene, dere er de nærmeste til å forhindre ulykker som skyldes rus og fart.