BISETTES I DAG: Tidligere miljøvernminister Siri Bjerke tapte kampen mot kreft, bare 53 år gammel. I dag bisettes hun. Her i et arkivbilde fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
BISETTES I DAG: Tidligere miljøvernminister Siri Bjerke tapte kampen mot kreft, bare 53 år gammel. I dag bisettes hun. Her i et arkivbilde fra 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Vi har mistet vår umistelige mamma. Hun stilte alltid opp for oss

Familien tok et rørende farvel med tidligere miljøvernminister Siri Bjerke i en fullsatt kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble tidligere miljøvernminister Siri Bjerke bisatt fra Tonsen kirke i Oslo. Lørdag 11. februar tapte hun kampen mot kreften etter en lang sykdomsperiode. Bjerke ble 53 år gammel, og etterlater seg en mann og to barn.

Familien tok et følelsesladet farvel med 53-åringen. Under minnetalen sa ektemannen Jan at kreften rammet som lyn fra klar himmel for to år siden.

- Redd for å dø - Da hun ble syk, fikk vi ikke sette livet på vent. Barna skulle fullføre utdannelsene sine, og meg kurset hun i mer avansert matlaging, sa han.

De to møttes gjennom Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, og giftet seg i 1979. Begravelsen åpnet med arbeidersangen «De unge slekter», og ektemannens minnetale inneholdt mye politikk, fra kloakksystem, via internasjonal solidaritet til likestilling.

- Siri og jeg meldte oss av politiske årsaker tidlig ut av statskirka. Hun beholdt likevel sin tro og kalte seg av og til for skapkristen. Det betydde mer etter at hun ble syk. Hun sa at hun var redd for å dø, men hun vil for alltid leve videre som en viktig del av vår familie.

- Stolte av mammaen vår Barna Jorunn og Håkon tok farvel med å si at de var stolte av sin mor.
 
- Vi har mistet vår umistelige mamma. Hun stilte alltid opp for oss, sa datteren Jorunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mamma betydde så mye for meg og Jorunn. Hun så oss alltid og uansett hvor mye hun hadde å gjøre, hadde hun alltid tid til oss. Hun var et lys i mørket, et fyrtårn. Hennes verdier er blitt en viktig del av oss. Vi er så stolte av mammaen vår, sa Håkon.

Ville leve lenger Statsminister Jens Stoltenberg kjente Siri Bjerke gjennom 40 år, og i sin minnetale tok han farvel med en venn han mener arbeiderbevegelsen har mye å takke for.

- I nesten 40 år har jeg kjent Siri. I politikken og privat var hun den samme. Du kunne alltid stole på Siri. Nå er hun død og det føles så urettferdig, sa Stoltenberg.

- For meg er Siri vennlighetens vakre ansikt, sa statsministeren, som var forlover i bryllupet til hennes bror, DNB-sjef Rune Bjerke.

I sin tale fortalte han om pengeskrinet de to hadde på barnerommet han delte med storesøsteren, og at de i 10 års-alderen overtok styringen av husholdningsøkonomien.

- Du hadde så lyst til å leve lenger. En av de siste gangene jeg besøkte deg fortalte jeg at jeg hadde endelig forstått innholdet i Fader Vår, etter at Bibelen kom i ny oversettelse. «Det var jammen ikke verst til deg å være,» svarte hun. Vi kommer aldri til å glemme deg. Verken deg eller det vakre, vakre smilet ditt.

Lang politisk karriere Bjerke var miljøvernminister mellom fra 2000 til 2001, i nåværende statsminister Jens Stoltenbergs første regjering. Hun har gjennom sin politiske karriere hatt en rekke verv i Arbeiderpartiet.

I 1979 ble hun valgt inn i AUFs sentralstyre, og var blant annet AUFs representant i Palestinafronten og Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner.

Gjennom sin lange politiske karriere var hun kommunalrådssekretær i Oslo, vararepresentant til Stortinget, statssekretær i Utenriksdepartementet og miljøvernsminister.

Siri Bjerke er datter av økonomen Juul Bjerke og søster til DNB-sjef Rune Bjerke.