SLÅTT NED:  I området ved Tyholttårnet (i bakgrunnen) i Trondheim skal Stian Fikseaunet (innfelt) og en kamerat ha blitt slått ned av gutter som mislikte at de var homofile. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.
SLÅTT NED: I området ved Tyholttårnet (i bakgrunnen) i Trondheim skal Stian Fikseaunet (innfelt) og en kamerat ha blitt slått ned av gutter som mislikte at de var homofile. Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet.Vis mer

- Vi har mottatt 20 hat- meldinger på én måned

Frykter store mørketall i vold mot homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går om Stian Fikseaunet (28), som opplevde å bli utsatt for vold på nyttårsaften av personer som mislikte hans homofile legning.

Da han og en kamerat var på vei hjem fra nyttårsfeiring i Trondheim i tretida på natta, møtte de på to personer som lurte på om de var homofile. Dette svarte Fikseaunet på, og fikk deretter spørsmål om de var «på vei hjem for å pule».

Etter å ha lagt ut om hvor ekkelt de syntes homofili var, spurte Fikseaunet om de var homofile selv, siden de var så opptatt dette. Ifølge 28-åringen ble han da skallet rett ned, mens kameraten, som forsøkte å bryte inn, fikk kløyva leppa i to.

- Godt mottatt Fikseaunet har i dag valgt å anmelde saken til politiet. Selv om han har liten tro på at de finner gjerningspersonene, så synes han det var viktig at saken ble registrert.

- Jeg følte jeg ble godt mottatt hos politiet, og det virker som om de tar det alvorlig. Selv om de ikke finner gjerningsmennene, så vil de registrere hendelsen.

- Politiet sier det kan være at de var på jakt etter vold, og at de ville ha funnet en unnskyldning uansett. Men det var vår seksuelle legning de fokuserte på, og derfor ble det også registrert som hatkriminalitet, sier 28-åringen.

Men ifølge Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) er Fikseaunet trolig en av svært få som politianmelder slike hendelser.

- Vil legge det bak seg - Årsaken er ofte at man ikke tror politiet tar dette alvorlig, fordi det ikke ender med noen påtale og dom. Andre vil helst bare glemme det og legge det bak seg. Vi tror derfor det er store mørketall, sier jurist Oddvar Thorbjørnsen i LLH til Dagbladet.

- Har det noen sammenheng med at det ofte er ukjent gjerningsperson?

- Ikke nødvendigvis. Vi får inn alvorlige saker der personer har blitt rispet med kniv av noen de kjenner. Noen har opplevd alvorlig vold fra nabo, men vil legge det bak seg, sier Thorbjørnsen.

Selv om politiet de seinere år har hatt en økt bevisstgjøring om hatkriminalitet internt, har det ikke vært noen økning i antall anmeldelser. I 2009 ble det registrert 36 anmeldelser av hatkriminalitet mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge.

- Samtidig ble det registrert over 1000 slike hendelser i Sverige, sier Thorbjørnsen.

20 henvendelser på én måned LLH starte av den grunn kampanjen «Ikke finn deg i det» i desember i fjor, for å få flere lesbiske, homofile, bifile og transpersoner til å anmelde hatkriminalitet.

nettsiden deres kan man selv rapportere slike hendelser.

- I løpet av én måned har vi mottatt 20 rapporter. Vi ønsker å få fram viktigheten av å registrere dette, slik at vi kan få en oversikt av hvem som gjør dette, hvor dette skjer og når. Selvfølgelig skulle vi ønske at alle fikk påtaledom, men slik er det dessverre ikke.

- Det ser man også i tyverisaker, hvor ofte den eneste grunnen til at man anmelder er for å få utbetalt forsikringspenger, sier Thorbjørnsen.

Jobber med fordommer i politiet Foreningen har et tett samarbeid med politiet om hatkriminalitet basert på seksuell legning.

- Vi har nettopp startet med en skolering av politiansatte, og i neste uke skal vi til Kriminalvakta i Oslo. Det handler om å jobbe med det de måtte ha av fordommer eller forforståelser av dette, sier Thorbjørnsen.

Fikseaunet valgte selv å legge ut hendelsen på bloggen sin i går. Han sier årsaken var at han kunne vise den til venner som lurte på hva som hadde skjedd. Men bloggen ble plukket opp av flere medier.

- I dag ble jeg intervjua på radio. Jeg kjenner at hjertet slår litt fortere, for jeg hadde ikke forventa så mye oppmerksomhet. Jeg har nettopp opprettet blogg, og så skjer det her, sier Fikseaunet.

- Har fått mye støtte Han forteller responsen har vært nesten utelukkende positiv.

- Det har vært en og annen negativ kommentar. Noen har ment jeg ikke burde ha sagt det jeg sa. Men sett at det var et heterofilt par som hadde spurt om guttene var heterofile? De ville ikke ha reagert sånn. Jeg har også på følelsen at noen mener det er mer provoserende at spørsmålet ble stilt, enn de tingene de sa til oss, sier Fikseaunet.

Han sier han ikke har store forhåpninger om at gjerningsmennene blir tatt, men at han er glad for at saken nå er anmeldt.

- Jeg har fått mye støtte fra absolutt alle, og familien min er veldig stolte over at jeg har turt å stå fram og gi saken et ansikte, sier 28-åringen.

OPPFORDRER TIL Å ANMELDE:  Jurist Oddvar Thorbjørnsen i LLH oppfordrer alle til å anmelde hatkriminaltet, uansett om de tror saken vil henlegges eller ei. Foto: Privat.
OPPFORDRER TIL Å ANMELDE: Jurist Oddvar Thorbjørnsen i LLH oppfordrer alle til å anmelde hatkriminaltet, uansett om de tror saken vil henlegges eller ei. Foto: Privat. Vis mer