- Vi har nådd en milepæl. For første gang i vårt lands historie vil en kvinne bli presidentkandidat

Hillary Clinton erklærer at hun har vunnet Demokratenes nominasjon og gratuleres av president Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): De seks delstatene California, Montana, New Mexico, Nord-Dakota, New Jersey og Sør-Dakota holdt tirsdag sine primærvalg. Mye sto på spill for de to demokratiske kandidatene Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Så langt har flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP og CNN utropt Clinton til vinner i New Jersey (126 landsmøtedelegater), New Mexico (34 delegater) og Sør-Dakota (20 delegater). Samtidig har Sanders vunnet Nord-Dakota med 18 landsmøtedelegater. Fortsatt pågår opptellingen i folkerike California. Da 30 proesent var talt opp, ledet Clinton med over 25 prosentpoeng.

Stemningen var elektrisk da en tydelig beveget Clinton gikk på scenen i Brooklyn i New York ikke langt fra sitt eget hovedkvarter ved 22.30-tida norsk tid. Jubelen ville nesten ingen ende ta. Og Clinton bekrefter nå at hun erklærer seg som vinner og dermed blir historisk.

- Vi har nådd en milepæl. For første gang i vårt lands historie vil en kvinne bli presidentkandidat for et av de store partiene, sier Clinton.

-Milepæl Før talen ble nasjonalsangen framført og publikum fikk se en video med klipp fra amerikansk kvinnekamp for å understreke det historiske i hendelsen.

- Vi skylder alle dem som gikk foran så veldig mye. Denne kvelden tilhører dere, sier Clinton.

Clintons tale kom en halvtime før stemmelokalene i California stengte.

- Jeg vil gratulere Bernie Sanders for hans ekstraordinære valgkamp. Våre debatter har vært veldig bra for Demokratene og for Amerika. Dette har vært en hard valgkamp, men uansett hvem av oss du støttet, må vi alle fortsette å jobbe for et bedre, sterkere og mer rettferdig USA, sier Clinton og legger til:

- Jeg vet godt hvordan det føles å kaste seg inn i en kamp for et politisk mål man tror på og ikke lykkes. Jeg kjenner godt den følelsen, sier Clinton.

Publikum ler av referansen til da hun i 2008 tapte presidentnominasjonen til Barack Obama. Nå håper hun at Sanders sine tilhengere vil støtte opp om henne i valgkampen mot Trump. I tillegg gikk hun til nye harde angrep mot Trump.

VANT I JERSEY: Hillary Clinton har vunnet nominasjonsvalget i New Jersey. Foto: EPA/PAUL BUCK
VANT I JERSEY: Hillary Clinton har vunnet nominasjonsvalget i New Jersey. Foto: EPA/PAUL BUCK Vis mer

- Han har et temperament som gjør han uegnet til å bli president, sier Clinton.

Etterpå ble hun hyllet av synsere som mente hun hadde levert en usedvanlig personlig og inkluderende tale.

- Jeg synes det er en av de beste talene hun har holdt. Hun virket komfortabel og intim. Det var mektig, og hun trakk folk inn, sier Obamas tidligere rådgiver og nåværende CNN-kommentator, David Axelrod.

Obama ringte President Barack Obama ringte tirsdag kveld til både Clinton og Sanders.

- Presidenten gratulerte begge kandidatene med en inspirerende valgkamp som har vært en energiinnsprøytning for Demokratene, bragt en ny generasjon av amerikanere inn i den politiske prosessen og satt søkelyset på viktige politiske ideer rettet mot at vår økonomi og vårt politiske system jobber for alle, ikke bare dem med penger og makt, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

- Presidenten gratulerte Clinton med å sikre seg nok delegater til å vinne den demokratiske presidentnominasjonen. Hennes historiske valgkamp inspirerte millioner og er en forlengelse av hennes livslange kamp for middelklassefamilier og barn, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

Obama gjør det også klart at han planlegger å møte Sanders i Det hvite hus torsdag etter at Sanders selv ba om dette.

- Presidenten ser fram til å fortsette samtalen med senator Sanders om hvordan bygge videre på det ekstraordinære arbeidet han har gjort for å engasjere millioner av demokratiske velgere og bygge på den entusiasmen i ukene og månedene framover.

Tale med manus På republikansk side er Donald Trump den eneste gjenværende kandidaten. Ikke overraskende vant han enkelt.

Han har selv havnet i en voldsom storm etter det mange - også republikanere - mener er reinspikka rasistiske kommentarer om en dommer med mexicansk bakgrunn, som er dommer i søksmålet mot Trump University. I natt norsk tid holdt han en usedvanlig kontrollert tale uten å nevne den voldsomme kontroversen.

Han brukte også manus, noe han ofte tidligere har kritisert Clinton for å gjøre. I deler av talen gikk han til angrep på Clinton for hennes utenrikspolitikk og for hennes bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

- Jeg står for ekte forandring, ikke Obama-forandring, sier Trump.

Han fridde også til Sanders sine tilhengere.

- Vi tar dere imot med åpne armer, sier Trump.

- Smigret Allerede mandag meldte nyhetsbyrået AP og TV-kanaler som CBS, NBC og CNN at Hillary Clinton hadde sikret seg støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne den demokratiske nominasjonen mot Bernie Sanders. Dermed kan Clinton bli historisk som den første kvinnelige presidentkandidaten for ett av de to store partiene i USA.

Men Clinton nølte mandag med å anerkjenne seieren. Den baserer seg nemlig ikke bare på støtte fra ordinære delegater kandidatene har vunnet gjennom primærvalgene, men også støtte fra såkalte superdelegater. De er en type VIP-delegater som står fritt til å stemme som de vil.

- Vi er smigret AP, men vi har forsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, Nord-Dakota, New Jersey, Sør-Dakota, skrev hun på Twitter.

Også motkandidaten, Bernie Sanders, som har vært svært kritisk til superdelegater, gjorde det klart at han ennå ikke hadde gitt opp.