SKYER I HORISONTEN: De siste ukene har det vært mye snakk om flørtinga mellom KrF og Venstre. Frieriene har sittet løst, og en rundespørring Dagbladet sendte ut til KrF-tillitsvalgte viser at 55,8 prosent heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, enn Høyre, Frp og Venstre. Men det er flere politiske saker som kan forsure forholdet mellom partilederne Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKYER I HORISONTEN: De siste ukene har det vært mye snakk om flørtinga mellom KrF og Venstre. Frieriene har sittet løst, og en rundespørring Dagbladet sendte ut til KrF-tillitsvalgte viser at 55,8 prosent heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, enn Høyre, Frp og Venstre. Men det er flere politiske saker som kan forsure forholdet mellom partilederne Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Vi har nettopp kommet ut av åtte år med ørkenvandring

Dette er sakene som kan ødelegge flørten mellom Jonas og Knut-Arild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en grunn til at vi ønsket regjeringsskifte etter de rødgrønne, det må ikke gå i glemmeboka. Etter åtte år med ørkenvandring, får KrF nå gjennomslag, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) til Dagbladet, og minner om at KrF har forpliktet seg til en samarbeidsavtale med regjeringen.

De siste ukene har det vært mye snakk om flørtinga mellom KrF og Venstre. Frieriene har sittet løst, og en rundespørring Dagbladet sendte ut til KrF-tillitsvalgte viser at 55,8 prosent heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, enn Høyre, Frp og Venstre.

Men flere sentrale politikere minner om at det å sitte i regjering med Ap også vil kunne by på problemer.

Hvilke saker dette er, er avhengig av hvem i partiorganisasjonen man spør. Basert på signaler gitt den siste tiden, har Dagbladet satt opp en liste over de sakene som kan by på størst problemer, og de sakene hvor partiene står nærme - eller er i ferd med å nærme seg.

Krever medgift Grøvan ser riktignok flere saker som vil kunne omforene Arbeiderpartiet og KrF i 2017, men advarer mot å tro at et samarbeid med Ap vil være rosenrødt:

- Bioteknologi er bare ett av flere områder hvor vi historisk sett har vært i hardt konfrontasjon. Det samme gjelder abortlov, syn på livet og et barns rett til mor og far.

Søndag poengterte også nestleder Dagrun Eriksen at KrF ikke er «løse på tråden»:

- Jonas kan blunke så mye han vil, men vi er ikke interessert før det kommer medgift på bordet, sa Eriksen til Dagbladet.

KrF-nestor Kjell Magne Bondevik er positiv til tanken om et Ap-samarbeid, men vil avvente til hva som blir Aps faktiske politikk på disse områdene:

- Jonas Gahr Støre har myknet i familiepolitikken, blitt mer ansvarlig i alkoholpolitikken og gitt nye signaler i asylpolitikken. Men det er for tidlig å konkludere, presiserte Bondevik i helga.

Eksempel på lykkelig ekteskap I Trondheim samarbeider KrF, Ap, Senterpartiet, Sv og Miljøpartiet De Grønne om styringen av byen.  KrFs gruppeleder og kommunalråd Geirmund Lykke har bare gode erfaringer med samarbeidet med Ap.  

- Vi klarte å forhandle oss fram til en god samarbeidsavtale med en god verdiforankring  for bedre eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern. Samarbeidet med Ap har vært veldig ryddig og forutsigbart, og jeg har sagt at dette alternativet også må være på blokka og til vurdering foran 2017, sier Lykke til Dagbladet.

En sentral AP-strateg sier til Dagbladet at det fra Aps perspektiv ikke står noen stridssaker i veien for et tettere samarbeid, spesielt ettersom abortsaken og partnerskapsloven er avklarte saker.

- Vi har lenge følt et stemningsskifte i KrF, men at det skulle komme så til de grader til overflaten allerede å, og i hele tillitsmannssjiktet, var overraskende, sier strategen, og påpeker at det i mange av de potensielle konfliktsakene er mer snakk om «dosering» enn retning.