Vi har OECDs høyeste realrente

Ikke siden gjeldskrisen på 90-tallet har det kostet så mye å låne penger. I Dagbladets sammenlikning av realrenta før skatt i de 30 OECD-landene, kommer Norge dårligst ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Realrenta viser oss hva lånene egentlig koster, fordi den tar hensyn til inflasjonen. I Tyrkia er renta for tida på hele 48 prosent. Men siden inflasjonen er nesten like høy, reduseres verdien på pengene så raskt at den reelle renta faktisk blir langt lavere enn i Norge.

Renta var høyere i Norge i 98/99, men samtidig var inflasjonen høyere enn i dag. Derfor har vi nå rekordhøy realrente.

Bare i 1992 var realrentenivået høyere enn i dag. På åtti- og særlig syttitallet gjorde kombinasjonen høy inflasjon og gunstige skatteregler det svært lønnsomt å låne til boligkjøp. Skattereformen i 1992 gjorde at man «bare» fikk trekke fra 28 prosent av renteutgiftene, mot tidligere over 60 prosent.

Vi har brukt tremåneders pengemarkedsrente i OECD-landene og korrigert for prisveksten i hvert land. Det er i pengemarkedet bankene selv låner penger før de legger på 1- 2 prosentpoeng og låner dem videre. I Norge er realrenta etter skatt for tida på 4,37 prosent, mens den for boliglån i snitt er på drøyt 5 prosent.

Vi har ikke beregnet realrenta etter skatt for resten av OECD fordi det er vanskelig å sammenlikne de ulike fradragsreglene.

Mange land har bare fradragsrett for renteutgifter knyttet til næringsvirksomhet. Noen har en øvre grense for rentefradrag til boliglån, mens andre land har like gunstige skatteregler som Norge før 1992.

Rentene

  • Nominell rente: Den «vanligste» rentesatsen, som bankene ofte lokker med. «Bruttorenten», det vil si ikke justert for verken gebyrer, forskuddsbetaling eller inflasjon.
  • Effektiv rente: Tar utgangspunkt i den nominelle renta, men legger til lånerelaterte kostnader, for eksempel termingebyrer. I tillegg beregnes effekten av når og hvordan lånet tilbakebetales, for eksempel om det er halvårlige eller månedlige terminer. Da får vi en helårlig, etterskuddsvis rente.
  • Realrenta: Nominell rente minus inflasjonen. Beregnes realrente etter skatt, trekker man skatten fra før man trekker fra inflasjonen.
  • OECD: (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) består av tretti medlemsland. Hovedkvarter i Paris. Kjent for løpende økonomiske publikasjoner, forskningsrapporter og statistikk.

Vi har brukt tre måneders pengemarkedsrente og siste sammenliknbare tall for tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen. Eurolandene har samme rentenivå, men varierende inflasjon. Derfor blir realrenta for Italia ulik Belgias.

Realrente før skatt er nominell rente minus inflasjon. Nøyaktig definisjon: (1+nominell rente)/(1+inflasjon)-1. Strengt tatt er det den forventede inflasjonsraten man burde benyttet, men for å få sammenliknbare tall for hele OECD, har vi brukt nåværende rater.

Kilde: OECD
Vi har brukt tre måneders pengemarkedsrente og siste sammenliknbare tall for tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen. Eurolandene har samme rentenivå, men varierende inflasjon. Derfor blir realrenta for Italia ulik Belgias. Realrente før skatt er nominell rente minus inflasjon. Nøyaktig definisjon: (1+nominell rente)/(1+inflasjon)-1. Strengt tatt er det den forventede inflasjonsraten man burde benyttet, men for å få sammenliknbare tall for hele OECD, har vi brukt nåværende rater. Kilde: OECD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer