Vi har OECDs høyeste realrente

Ikke siden gjeldskrisen på 90-tallet har det kostet så mye å låne penger. I Dagbladets sammenlikning av realrenta før skatt i de 30 OECD-landene, kommer Norge dårligst ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Realrenta viser oss hva lånene egentlig koster, fordi den tar hensyn til inflasjonen. I Tyrkia er renta for tida på hele 48 prosent. Men siden inflasjonen er nesten like høy, reduseres verdien på pengene så raskt at den reelle renta faktisk blir langt lavere enn i Norge.

Renta var høyere i Norge i 98/99, men samtidig var inflasjonen høyere enn i dag. Derfor har vi nå rekordhøy realrente.

Bare i 1992 var realrentenivået høyere enn i dag. På åtti- og særlig syttitallet gjorde kombinasjonen høy inflasjon og gunstige skatteregler det svært lønnsomt å låne til boligkjøp. Skattereformen i 1992 gjorde at man «bare» fikk trekke fra 28 prosent av renteutgiftene, mot tidligere over 60 prosent.

Vi har brukt tremåneders pengemarkedsrente i OECD-landene og korrigert for prisveksten i hvert land. Det er i pengemarkedet bankene selv låner penger før de legger på 1- 2 prosentpoeng og låner dem videre. I Norge er realrenta etter skatt for tida på 4,37 prosent, mens den for boliglån i snitt er på drøyt 5 prosent.

Vi har ikke beregnet realrenta etter skatt for resten av OECD fordi det er vanskelig å sammenlikne de ulike fradragsreglene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer